· ·

Kohdevinkit Espoossa – Träskändan kartano ja Nokkalan majakka

Tässä on pari hyvää kohdevinkkiä Espooseen. Träskändan kartano kauniissa puistossa on mukava ihailla luontoa ja suunnata sitten nokka kohti Nokkalan majakkaa lounaalle. Jos kävelyintoa riittää, siellä voi jatkaa sitten joko lähimaastossa tai painaa meren rantaa pitkin niin kauas kuin silmä ja jalat kantavat.

Espoosta on tullut säännöllinen vierailukohteemme syystä, että kaksi lapsistamme (välillä kaikki kolmekin) asuvat siellä perheineen. Lasten-/kodinhoidon ohessa jää aikaa tutustua ympäristöön, kun lapset ja nuoret ovat koulussa. Eräällä keikallamme otimme tavoitteeksi tutustua Espoon Järvenperässä sijaitsevaan Träskändan kartanoon, sillä olimme kuulleet tyttäriemme kautta sen olevan kaunis paikka. Toinen tyttäremme houkutteli meidät tutustumaan nuorten ”suosikkipaikkaan ” Nokkalan majakkaan. Tutustuimme siellä lähinnä kivaan kahvilaan.

Tästä kirjoituksesta selviää, miten appa ja mammu kokivat nuo pari espoolaista kohdetta.

(Päivitetty 23.7.2020)

Kohdevinkit Espoossa – Träskändan kartano ja Nokkalan majakka

Tässä on korona-ajalle pari erinomaista kävelykohdetta Espoossa. Voit vaikkaa aloittaa Träskändasta ja ihailla siellä kaunista puutarhaa. Kaffeetkin saattanee maistua, mutta lounaspaikaksi suosittelemme Nokkalan majakkaa meren rannassa. Näiden parissa saa päivän menemään rettekästi.

Himokuntoilia kulkee tuon noin 14 km välin kävellen ja jatkaa siitä sitten meren rantaa jompaan kumpaan suuntaan. Sitten julkisilla pois.

 

Träskändan kartano

 

Tyttäremme olivat moneen kertaan kehuneet, että Träskändan kartanon ympärillä on hienot kävelymaastot. Koska kävely on meille liikuntamuodoista kaikkein rakkain, suuntasimme eräänä kauniina syyspäivänä sinne ja testasimme ennakkomainonnan paikkansa pitävyyden.

1700-luvulta peräisin olevan kartanon alueella on monia kävelypolkuja, jotka kiemurtelevat osin kauniissa puistossa, osin luonnonsuojelumetsässä.

Tämä 1921 valmistunut päärakennus rakennettiin vuonna 1888 tulipalossa tuhoutuneen alkuperäisen kartanon tilalle. Kartano siirtyi tuolloin Espoon kunnan omistukseen ja se toimi pitkään vanhainkotina.

Päärakennuksen kunto kertoo, että se on nykyisin tyhjillään ja sille mietitään uutta käyttöä.

Ympäristö toimii nykyisin kaupunkilaisten virkistykohteena. Onneksi kukista ja puistosta pidetään huolta.

Valtaisat puut kertovat omaa kieltään alueen iästä. Vaikka myrsky tuhosi puiston kohta palon jälkeen. Alueen reunassa on myös ”keisarillinen tammi”. Sinne tuotiin ranskalaisia ja saksalaisia puutarhureita kunnostamaan puistoa muodikkaaksi englantilaiseksi maisemapuutarhaksi. Puita tuotiin Uralilta saakka istutettavaksi.

Tämä puu lienee Suomen suurimpia tammia, ainakin ympärimitan perusteella.

Puisto on luonnonsuojelualuetta, mutta silti en oikein jaksa ymmärtää, miksi kaanuteita puita ei voi kustata muualle? Puiston keskellä luikertelee Kvarnby-joki ja siellä risteilee useita polkuja ja jos koko puistopolun kiertää, reitille tulee mittaa yli 2 km. Polkua kiertäen voi tutustua alueen historiaan.

Kävelyreitin toisessa päässä sijaitsee maineikas Auroran koulu, joka on rakennettu vanhan tilalle vuonna 2016. Se on saanut nimensä Träskändan kartanon kuuluisimman omistajan, sosiaali-. ja diakoniatyön uranuurtajan, seurapiirikaunotar Aurora Karamzinin mukaan.

Luonnon omaa taidetta kartanon alueella.

Tämä piparkakkutalo löytyy läheltä päärakennusta.

Keisarillinen kuusikulmainen puucee.

Tämän kiertelyn perusteella voimme kovasti suositella, että kannattaa käydä kiertelemässä ja katselemassa Träskändan kartanon alueella. On se hieno alue!

 

Nokkalan majakka on hyvä kävely- ja lounaskohde

 

Seuraavana päivänä tyttäremme Maiju houkutteli meidät lounaalle Nokkalan majakalle, jossa kuulemma nuoriso käy mielellään mopoautoillaan. Tämä vuoden 2016 lopulla avattu moderni kahvilarakennus osoittautui suosituksi lounaspaikaksi.

Tuulinen ja pilvinen sää ei houkutellut lounastamaan kattoterassilla, mutta voi kuvitella, että pitkä kuuma kesä on ollut varsinainen riemun aihe yhtiön omistajille.

En alkanut kuvailla lounasaikaan täydessä kahvilassa muuta kuin tämän verran. Kuuma kasviskeitto ja sienisalaatti olivat erittäin positiivinen yllätys. Maijun syömä kana-annos menetteli, mutta ei ollut salaatin väärtti. Ei kun menoksi, arvon lounastelijat! Voisi kuvitella, että tuokin ravintola aukeaa jälleen 1.6.2020, kun koronarajoitteita aletaan purkaa.

Kävimme samaisella reissulla kävelemässä Nokkalan majakan ympäristössä, jossa on paljon kauniita kävelykohteita. En kuitenkaan kuvaillut reittiä, mutta voin vakuuttaa, että kannattaa ottaa sauvat mukaan ja lähteä nauttimaan kauniista luonnosta. Kävelyreittejä riittää… Kehuvatten, että kannattaa kävellä meren rantaa vaikka Helsinkiin saakka.

 

Kannattaa tutustua lähiympäristöön! Tässä muutama ehdotus:

Muita kävelyreittejä Suomessa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Samankaltaiset artikkelit

4 Kommenttia

    1. Vaude! Enpä tiennytkään, että Meriharakat asustavat Nokkalan majakan kulmilla 🙂 Käymme usein Espoossa lapsiamme ja lastenlapsiamme tapaamassa, joten voisimme tehdä joskus treffit vaikka tuonne iltapäiväteelle. Kiitos vinkistä!

  1. Kiva postaus, ja Espoo on ehdottomasti aliarvostettu matkailukohde. Kävin tyttöjeni kanssa viime kesänä ”kesän viimeisellä retkellä” Espoossa. Kävimme Haltiassa, tuomiokirkossa, Sellossa, Otaniemessä, suunnitelmissa oli muita kohteita, mutta säiden haltija vaikutti kohdevalintoihin. Meillä oli kivaa Espoossa, eikä ollut ensimmäinen kerta. Joskus olemme tehneet kesäloman ensimmäisen retken WeeGeehen ja sekin oli mukava retki. Eli peukku Espoolle!
    Tässä linkki meidän viime kesän lopetusretken kokemuksiin https://aunt-and-niece.com/2019/08/13/visit-espoo-ja-viimonen-lomapaiva/#more-8442

    1. Kiitos palautteesta! Kiitos myös omasta valaisevasta postauksestasi uusista kohdevinkeistä. Niitä tuntuu Epsoossa riittävän 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *