· · ·

High Line on kävelypuisto katujen yläpuolella New Yorkissa

High Line on kävelypuisto katujen yläpuolella New Yorkissa. Se on Manhattanin uusimpia must-kohteita. Tuo noin 2,3 km pitkä kaunis kävelyreitti kulkee entisellä teollisuusrautatiellä noin 10 m korkeudella. Sen varrella on paljon istutuksia, jonkin verran taideteoksia ja kahviloita. Kulkijoilla on myös mahdollisuus istuskella ja lueskella reitin varrelle sijoitetuilla lepopaikoilla.

(Tämä kesäkuussa 2018 julkaista artikkeli on uudistettu 12.3.2022)

Tämän matkakohteen vinkin sain blogikollegaltani Rami Rajakalliolta. Rami on Suomen ykkösbloggareita ja hänen bloginsa http://kohteenamaailma.fi/ on ehdottomasti seuraamisen arvoinen sivusto.

 

High Line on kävelypuisto katujen yläpuolella New Yorkissa

 

High Line -puisto on vuonna 1999 perustetun Friends of the High Line -yhdistyksen aikaansaannos. Tuo katujen yläpuolella kulkeva kävelytie on osa vuonna 1934 valmistunutta teollisuusrautatietä. Puiston 1. osa valmistui vuonna 2009 ja nyt tuo 2,33 km pitkä puisto on valmis.

Kävelytie on merkattu karttaan vihreällä katkoviivalla

Tämä sota-alus ei liity millään muotoa High Lineen, mutta laitan kuvan tähän syystä, että Intrepid Sea, Air & Space Museum sijaitsee Sightseeing Cruises -sataman vieressä 15 minuutin kävelymatkan päässä High Linen lähtöpisteestä.

Lähtöpisteessä on kartta, jonka avulla voi luoda silmäyksen tulevaan reittiin.

Lähtöpiste sijaitsee valtaisan Pennsylvania-rautatieaseman päällä. Alueelle on valmistunut jo muutamia uusia pilvenpiirtäjiä ja lisää nousee koko ajan. Kävelytietä voi hyödyntää monella tavalla: ”Kukin taaplaa tyylillään” opittiin jo lapsuudessa ja sillä mennään edelleen.

Kuvassa näkyvät kupariset ulokkeet saattavat olla valmistuessaan alueen kuvatuimpia kohteita.

Tästä se lähtee…

Koleasta säästä huolimatta koko reitti oli täynnä kulkijoita. Onneksi sopu antoi sijaa…

Taidetta oli tarjolla. Paikalla oli meidän eläkeläisten ja matkailijoiden lisäksi opiskelijaryhmiä, taiteilijoita ja muita onnen onkijoita 🙂

Rautamaa on muuttanut muotoaan puumaaksi…

… ,mutta ennen  kaikkea kauniiksi puutarhaksi,

jonka varrella vanha ja uusi lyövät kättä.

Olisiko tässä Manhattanin ”Huokausten silta”?

Vanhan tehdashallin aula oli muuttunut käden taiteilijoiden kauppapaikaksi.

High Line -seura ei ollut unohtanut myöskään väsähtäneitä, lukurauhaa kaipaavia ja muuten vaan lepoa kaipaavia.

En tiedä mihin tilastoihin tuo 11 miljoonaa perustuu, mutta pakkohan sitä on luottaa painettuun sanaan.

Tuon kolean päiväkävelyn kokemuksen perusteella voimme todella suositella High Line -puistokävelyä. Reitin varrella on taiteen ja taideliikkeiden lisäksi ravintoloita, joten kuumallakin säällä sieltä löytyy virkistysmahdollisuuksia. Silti suosittelen, että ota vesipullo mukaan! En tiedä mitä mieltä suuri yleisö on, mutta en ole täysin yksin mielipiteeni kanssa väittäessäni, että Friends of the High Line -yhdistys on tehnyt vuosikymmenen matkailuteon!

Videokooste samaisesta kohteesta löytyy tästä:

 

New York – High Linen kävelypuisto (Video)

 

The Spotted Pig -hampurilaisravintola hiipui ja lopetti, valitettavasti!

HUOM! Kuten alta kommenttipalstalta huomaatte, maailmanmatkaaja Mikko Matkalla Missä Milloinkin -blogista kertoilee, että tämä erikoinen paikka on suljettu, valitettavasti.

Rami Rajakallion jutun perusteella oli lähes pakko käydä testaamassa erilainen hampurilaispaikka. Rami väittää, että The Spotted Pig on maailman ensimmäinen Michelin tähden saanut ravintola, joka tarjoaa hampurilaisia.  Liekö tämä paikka nousisi vielä joskus tuhkasta:

The Spotted Pig | Thank You (thespottedpigstl.com)

Tämä kertomus voidaan siis siirtää historian aarteisiin. Tällainen se oli:

Jo ravintolan ulkopuolella voi päätellä, että nyt ei tulla ihan tavanomaiseen ravintolaan.

Sisään astuttaessa huomaa astuneensa pubiin, jossa ei puutu väkeä eikä juomaa. Menimme sisään iltapäivällä klo 15 jälkeen ja oletimme, että tilaa löytyy. Luulo on harvemmin tiedon väärtti. Totuus oli, että kaikki paikat olivat varattuina ja edellämme astui sisään seurue, jolle ilmoitettiin, että pöytä vapautuisi puolen tunnin kuluttua. No, emme ilmoittautuneet jonotuslistalle vaan istahdimme tälle baaritiskille nauttimaan yhdet hampurilaiset. Jälkikäteen totesimme, että olisi kannattanut antaa nimi listaan, sillä tilaa tuli melko nopeasti. Mutta me olimme ”kiireisinä” eläkeläisinä päättäneet vaan testata miltä maistuu hyvä hampurilainen.

Oluet tulivat nopeasti, mutta hampurilaista odotellessa oli aikaa tehdä tutustumiskierros ”sikamakeeseen” ravintolaan. Sikamaiset jutut täyttivät koko pubin eli kaikki seinät olivat täynnä erilaisia keräilytuotteita sieltä & täältä.

Ravintolassa on pari kerrosta eli paikkoja on runsaasti.

Ja sitten se tärkein! Saimme eteemme naudan sisäfileestä tehdyn, roquefort-juustolla päällystetyn hampurilaisen maailman ohuimpien ranskalaisten kera. Nyt voi todeta, että lihalla ja lihalla on eroa. Jonkinlainen ymmärrys 26 dollarin hinnalle tuli, kun oli syönyt annoksen. Hampurilainen oli uskomattoman maukasta!

Hinnoittelu The Spotted Pig -ravintolassa on kohtuullinen, mikäli se on palkittu Michelin-tähdellä.

Tässä vielä Ramin postaus tuosta samasta paikasta:

Maailman paras gastropub: The Spotted Pig – New York

Poistuessamme kohti hotelliamme  Manhattan Clubia, ohitamme kaunista perinteistä Greenwich Villagen asuinaluetta. On se niin toisenlaista Manhattania.

 

Katso muita postauksia New Yorkista täältä:

New York – muutama hyvä käyntivinkki

Samankaltaiset artikkelit

2 Kommenttia

  1. High Line on meidänkin mielestämme mukava kävelyreitti. Väkeä siellä on tosiaan todella paljon, mutta jos on liikkeellä varhain aamulla, pystyy ihmismassat välttämään. Jopa Brooklyn Bridge on aamuvarhaisella ihan autio.

    The Spotted Pig oli tosiaan varsin ainutlaatuinen paikka. Valitettavasti nimenomaan oli, sillä paikka on noin vuosi sitten lopullisesti suljettu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *