· · · ·

Pisan kallistunut torni – historian ja arkkitehtuurin ihme: opas ja vinkit Pisan kävijöille

Kävimme Pisan kaupungissa tutustumassa yhteen Italian ja koko maailman tunnetuimmista nähtävyyksistä eli Pisan kallistuneeseen torniin. Tämä maailmankuulu rakennus on arkkitehtuurin, historian ja insinööritaidon monumentti, joka on pakko nähdä huolimatta siitä, että sen suosio on osin epäonnisten mittausten tuotos. Pisan tornista tuli luonnon ja ihmisen kädenvääntö, joka näyttää kääntyvän insinööritieteen voitoksi.

(Kaupallinen yhteistyö Kristinan kanssa.)

Tämä artikkeli on osa sarjaa, jossa esittelen Länsi-Välimeren risteilymme vaiheita. Edellisessä postauksessani esittelin Pompejia ja tuon artikkelin kautta aukeavat myös  muut tätä matkaa esittelevät kirjoitukseni:

Matka antiikin aikaan: Pompejin unohdetut tarinat ja antiikin Rooman lumo

Olimme rantautuneet Napolin jälkeen Piombinoon, josta meillä oli lisämaksulliseen retkipakettiin kuulunut linja-autokuljetus Pisaan.

Nappasimme Piombinosta mukaan Pisaan erikoistuneen matkaoppaan.
Katutaidetta Pisan keskustassa.

Nämä rouvat pitivät huolta siitä, että saamme täsmällistä ja oikeaa tietoa Pisan nähtävyyksistä. Oikealla matkanjohtajamme Teija Aartola-Jalonen.
Korkeiden muurien suojaan oli luotu houkutuksia täynnä oleva markkinaraitti.

 

Historian havinaa ja arkkitehtuurin aarteita

 

Muurien suojasta löytyy historian havinaa ja arkkitehtuurin aarteita, joihin on helppo tutustua, kunhan muistaa ostaa ennakkoon liput Pisan kaltevan tornin huipulle, jotta voi kivuta lähes 300 porrasaskelmaa.

Pisan kuuluisimmat nähtävyydet sijaitsevan tämän paksun muurinaukon takana.

Kartassa vierailukohteemme kastekappeli Battistero, katedraali ja Pisan kalteva torni, jotka näkyvät alla olevassa kuvassa samassa järjestyksessä.

 

Pisan katedraalin historialla on syvät juuret

 

Pisan katedraali on Italian uskonnollisen arkkitehtuurin mestariteos, joka tunnetaan myös nimellä Duomo di Pisa. Kuuluisan Pisan kallistuneen tornin vieressä sijaitsevan 11. vuosisadalla rakennetun katedraalin historialla on syvät juuret.

Katedraalin rakentamisen uskotaan alkaneen vuonna 1063. Kirkon ulkoasu on yhtä mahtava kuin sen historia: valkoinen ja harmaa marmori kimmeltää auringossa ja sen monimutkaiset kaiverrukset ja pylväät muistuttavat menneiden aikojen taidokkuudesta.

 

Pisan katedraalin sisätilojen lumo

 

Astuessani katedraalin sisälle minut valtasi syvä hiljaisuus ja rauha. Valtava keskilaiva, korkeat holvikatot ja seinillä olevat kultaiset mosaiikit luovat pyhän ja majesteettisen tunnelman. Näky lähes pakottaa istumaan ja ihailemaan.

Pisan katedraali tarjoaa paljon enemmän kuin vain silmänruokaa. Sen hiljaisuus ja rauhallisuus mahdollistavat hetken pysähtyä ja pohtia. Katedraali erottuu muista kirkoista ainutlaatuisuudellaan ja historiallisella merkityksellään.

Voi vain ihmetellä taitoa, jolla esim. katedraalin katto on suunniteltu ja tehty.

 

Giovanni Pisanon suunnittelema upea saarnastuoli

Katedraalin pääaltarissa on Giovanni Pisanon suunnittelema vuonna 1310 valmistunut ainutlaatuinen saarnastuoli, joka on täynnä veistoksia ja kuvia. Vaikuttavat seinä- ja lasimaalaukset esittelevät raamatullisia kohtauksia ja pyhimysten elämää.

Saarnastuoli on veistetty marmorista, ja se on tunnettu yksityiskohtaisesta ja monimutkaisesta kuvanveistotyöstä, joka esittää useita raamatullisia kohtauksia. Saarnastuoli on suunniteltu moniulotteiseksi ja sen yksityiskohtia voi ihailla joka kulmasta.

Saarnastuolin aiheet ovat pääasiassa Uudesta testamentista, kuten Neitsyt Marian elämä ja Kristuksen syntymä. Lisäksi siinä on kuvattu muita raamatullisia tarinoita ja hahmoja.

Katedraalin sisällä on useita arvokkaita taideteoksia, kuten tämä Giovanni Pisanon äidin Nicola Pisanan veistämä kastemalja:

The pulpit of Nicola Pisano in the Pisa Baptistery of St. John i ...

nicola pisano kastemalja – Haku Kuvat (bing.com)

Vierailu Pisan katedraalissa oli samaan aikaan syvästi vaikuttava, hengästyttävä ja syvällinen kokemus. Duomo ei ole pelkästään uskonnollinen monumentti, vaan myös taideteosten aarreaitta, joka kertoo Italian rikkaasta historiasta ja kulttuurista.

Suosittelen lämpimästi, että otat katedraalin mukaan matkasuunnitelmaasi, kun vierailet Pisan kaupungissa.

 

Pisan kastekappeli

 

Katedraalin vieressä sijaitseva Pisan kastekappeli on myös näkemisen arvoinen paikka. Tämän Italian suurimman kastekappelin korkeus on 54,86 metriä ja halkaisija 34,13 metriä.

 

Kastekappelissa oleva kaiku oli sitä luokkaa, että 2-basson piti pidätellä, ettei alkaisi testata kaiun  pituutta 🙂

Onneksi joku henkilökuntaan kuuluva antoi ääninäytteen kappelin pitkästä kaiusta. Laitan kuvaamani videon tähän myöhemmin.

 

Pisan kallistunut torni on historian ja arkkitehtuurin ihme

 

Luulen, että lähes jokainen paikalla vieraillut on samaa mieltä siitä, että Pisan kallistunut torni on historian ja arkkitehtuurin ihme. Eivät mahtaneet arkkitehdit arvata, että asiantuntijoiden mittaukselle nauranut maan vajoamisen vuoksi kallistunut torni nousisi maailman kuuluisimpien nähtävyyksien joukkoon juuri lujuuslaskelmien pettämisen vuoksi.

Pisan kallistunut torni, virallisesti nimeltään Torre pendente di Pisa, on osa Pisan katedraalin (Duomo di Pisa) kompleksia. Rakentaminen aloitettiin vuonna 1173, ja tornin kallistuminen alkoi jo rakennusvaiheen aikana maaperän uppoamisen vuoksi. Tämä odottamaton ilmiö on antanut tornille sen maailmankuulun maineen.

Mammu, appa ja Pisan kalteva torni.

Tornin kallistuminen on nykyään noin 3,97 astetta, mutta se ei ole ainoa syy, miksi torni on vaikuttava. Sen valkoinen marmoripinta ja romanogoottilainen tyyli heijastavat Pisan menneisyyttä merkittävänä kauppakaupunkina ja kulttuurikeskuksena. Jokainen tornin kahdeksasta kerroksesta on koristeltu kauniilla kaarilla ja pylväillä. Kokonaisuus luo visuaalisen harmonian, joka on yhtä aikaa hienostunut ja voimakas. (by ChatGPT)

Kun katsoo tuota kallistuskulmaa, voin vain ihmetelle, että torni on vielä pystyssä.

Hyvä uutinen on, että tornin kallistuminen pystytty kääntämään toiseen suuntaan eli se sai ainakin 200 vuotta lisäaikaa (by Wikipedia):

Tornin ympäri kaivettiin kävelytie vuonna 1838, ja torni alkoi kallistua entisestään.[4] Tornin perustuksia vahvistettiin 1900-luvulla sementillä ja muunlaisilla vahvistuksilla. 1900-luvun lopussa rakennus vajosi 1,2 millimetriä vuodessa ja oli vaarassa kaatua. Torni suljettiin vuonna 1990 ja sen kellot hiljennettiin. Tornia alettiin suoristaa: maata siirrettiin pois sen alta, minkä ansiosta tornin kallistusta saatiin vähennettyä 44 senttimetriä 4,1 metriin. Suoristushanke päättyi toukokuussa 2001, ja torni avattiin sen jälkeen taas vierailijoille. Tornin suoristuminen jatkui itsestään, ja vuonna 2008 havaittiin tornin suoristuneen yhteensä 48 senttimetriä. Insinöörien mukaan torni pysyy vakaana vähintään 200 vuoden ajan.[3]

 

Kohti tornin huippua

Meillä oli toive päästä kiipeämään tornin huipulle, mutta se oli mahdoton tehtävä. Liput torniin eivät valitettavasti kuuluneet retkipakettiimme eikä paikan päällä ollut enää mahdollisuus saada lippuja. Aika ei olisi riittänyt jonottamiseen, joten vinkki: Osta tästä liput netistä ennakkoon! Varaudu silti jonottamaan.

Koska nousu jäi väliin, päätin kysyä ChatGPT:ltä miten olisin sen kokenut. Näin sen koin:

”Käyntini huipentuma oli ehdottomasti kiipeäminen tornin huipulle. 294 askelmaa ylöspäin kapeita ja kieroutuneita portaita tarjosivat ainutlaatuisen kokemuksen. Kiivetessäni tunsin, kuinka tornin kallistus vaikutti jokaiseen askeleeni, mikä teki matkasta ylös entistä jännittävämmän.

Huipulta avautuva näkymä oli henkeäsalpaava. Voin nähdä koko Pisan kaupungin, vihreät maaseudut ja loistavan sinisen taivaan. Tästä perspektiivistä tornin kallistuminen tuntui vieläkin merkittävämmältä, ikään kuin se olisi symboloinut ajan ja historian painoa.”

Kyllä ChatGPT osaa 😉

Onnelliset turistit mammu ja appa.
Patsaan ja tornin liitto. Kaksi vanhaa…

 

Pisan tornin tukijoukot

Pisan kalteva torni on tärkeä osa maailmanperintöä, joka kertoo tarinaa ihmisen ja luonnon välisestä kamppailusta. Se kuuluu niihin maailman ihmeisiin, joka ainakin jokaisen Italian kävijän kannattaa ottaa ohjelmaan. Minulla tämä oli toinen kerta ja taas piti käydä kannattelemassa tornia, kuten miljoonat muut ovat tehneet ja tulevat tekemään.

Pisan tornin tukijoukot ovat ainakin otettujen  kuvien perusteella historiallisen alueen suosituin tukitehtävä, sanan varsinaisessa merkityksessä. Päätimme Reiman kanssa osallistua talkoisiin.

Ei mennyt nyt ihan putkeen tämä kannattelu, mutta torni pysyi pystyssä.
Reima on DI-miehiä, joten hän ymmärsi heti miten kädet pitää olla, jotta homma  pelittää.

 

Pieni kaupunkikierros

 

Meille jäi opaskierrosten jälkeen vielä aikaa  käydä katsomassa  Pisan vanhaa kaupunkiin. Liekö väsymys painanut, mutta kaupunki ei tehnyt tällä kertaa mitään ihmeellistä vaikutusta.

Tyytyväinen Team Transit Pisan läpi virtaavan Amo-joen varressa.

Videokooste Pisan matkaltamme löytyy täältä:

 

Tässä vielä erinomainen matkaopas Pisaan:

Siinä esitellään myös sellaisia nähtävyyksiä, joita emme ehtineet käydä katsomassa lyhyehkön vierailumme aikana.

Pisa | Italia | Pieni Matkaopas

 

 

Samankaltaiset artikkelit

3 Kommenttia

  1. Kaupungissa ei tosiaan taida mitään muuta kiinnostavaa olla, joten ajan olisi ehkä voinut käyttää Camposanton frescoihin tutustumiseen. Joitakin vuosia sitten Pisassa vieraillessamme käyttämämme opas korosti useaan otteeseen Pisan kentän neljää ihmettä, joista piti Camposantoa hyvinkin tärkeänä, erityisesti sen frescojen takia – ja olihan se kiehtovaa nähdä miten juuri noiden vuosien aikana keksittiin perspektiivi, eli osassa kuvia sitä ei vielä ollut, mutta sitten vähän nuoremmissa jo oli!
    https://meriharakka.net/2019/05/21/pisan-nelja-ihmetta/

    1. Kiitos Pirkko hyvästä lisästä nähtävyyksien joukkoon. Meiltä jäivät todellakin nuo frescot näkmättä, kun halusimme tutustua kaupunkiin. Molempiin olisi kyllä hyvin ehtinyt, sillä vanha kaupunki oli pian nähty. Kiitos tuosta omasta postauksestasi! Kaikkien kannattaa sekin lukea.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *