Puola – Euroopan 10 parhaan kesälomakohteen n:o 3/10

Jollekin voi tulla yllätyksenä, että nostan Puolan Euroopan 10 parhaan kesälomakohteen joukkoon. Lukemalla tämän postauksen ymmärtää valinnan. Kriteerien joukkoon nousevat tässä tapauksessa myös saavutettavuus ja edulliset hinnat. Lennot Gdanskiin ja Krakovaan olivat ainakin ennen korona-aikaa erittäin edullisia ja Via Balticaa pitkin pääsee parissa päivässä Puolaan.

Esittelen tässä postauksessa Sopotin upean varpaistelurantansa ja kauniin kaupungin vuoksi. Gdansk on erinomainen kohde henkilöille, jotka haluavat nähdä ja kokea sodan vaurioittaman uudelleen kauniisti korjatun keskiaikaisen kaupungin. Krakova on kaunis kaupunkikohde, jonka lähistöltä löytyy monenlaista katseltavaa suolakaivoksesta keskitysleiriin.

Puola kuuluu Euroopan 10 parhaan kesälomakohteen joukkoon

 

Esittelen tässä alla muutaman postauksen, joiden avulla saat jonkinlaisen kuvan siitä millainen lomakohde Puola on. Toki sieltä löytyy paljon muutakin nähtävää, mutta nämä olemme itse kokeneet ja nähneet. Varsovassakin kannattaa poiketa, jos liikkuu autolla kohti etelää. Olemme vierailleet siellä pari kertaa emmekä vaikuttuneet kummallakaan kerralla, mutta…

Mikäli lentäminen ei kuulu matkamiehen suosikkitapoihin siirtyä paikasta A paikkaan B,  hyvä vaihtoehto on mennä sinne autolla. Via Balticaa pitkin ajellessa voi samalla tutustua moneen mielenkiintoiseen paikkaan Virossa, Latviassa ja Liettuassa ja käydä samalla monessa Itämeren rantapaikassa. Ellei Baltia kiinnosta, pääsee Puolaan yhden yön pysähdyksen taktiikalla hyviä teitä pitkin. Siirtymiseen tarvitaan toki hyviä istumalihaksia.

 

Sopot on Puolan viehättävin kesäkaupunki

 

Lähden liikkeelle Euroopan 10 parhaan kesälomakohteen joukkoon kuuluvan Puolan esittelyssä Sopotista. Se oli meille miellyttävä yllätys vieraillessamme siellä syksyllä 2018. Piipahdimme samalla junamatkalla myös sen naapurissa Gdyniassa, joka ei tehnyt meihin vaikutusta ainakaan pikapyrähdyksen aikana.

Puolan kesäparatiisit Sopot ja Gdynia

Jotta emme tuomitsisi Gdyniaa täysin, laitan tässä linkin sen parhaisiin nähtävyyksiin. Sieltä löytyy myös hiekkaranta ja pitkä laituri, kuten Sopotistakin. Kannattaa ehkä käydä katsomassa ja kokemassa se ja kertoa muille lukijoille, miksi mennä Gdyniaan?

https://www.tripadvisor.com/Attractions-g274726-Activities-Gdynia_Pomerania_Province_Northern_Poland.html

 

Gdansk on suomalaisten suosima kohde Puolassa

 

Puolan ehdottomasti suosituin lomakohde on suomalaisten mielestä Gdansk. Tuonne ”turkulaisten Tallinnaan” on suorat lennot Turun lisäksi Helsingistä. Miksipä ei lentäisi, jos lipusta pitää maksaa vain muutama kymppi?

Saat tästä alta aukeavasta matkakertomuksestani hyvien matkustusvinkkien lisäksi hyviä syitä Gdanskin matkaan. Sen vanhakaupunki on kulttuurihistoriallisesti lähes must-nähtävyys. Saksalaisten tuhottua sen sodan aikana perusteellisesti on lähes ihme, että Gdansk on nyt kauniimpi kuin koskaan.

Gdansk – vierailun arvoinen paikka

Gdanskiin ehtii tutustua parissa päivässä, joten pitkää pysähtymistä en sinne suosittele ellet sitten halua ahmia kauniin vanhakaupungin meripihka- ym. sopukoita perusteellisesti. Ja riittäähän siellä hyvä, edullisia ravintoloita hyvän lomapäivän kruunamiseen.

 

Krakova on toinen suomalaisten suosima lomakohde Puolassa

 

Krakova on sopivan matkan päässä Gdanskista ja Sopotista. Siellä on sen verran nähtävää, että vierailuun kannattaa varata vähintään pari yötä. Krakovan kauniiseen kaupunkiin tutustumiseen kuluu vähintään pari päivää.

Pikaopas Krakovaan, joka on suomalaisten suosikkikohde

Krakovan lisäksi on syytä varata muutama tunti aikaa tutustumiseen suolakaivokseen

Wieliczkan suolakaivos on Krakovan suosikkikohde

Mikäli aikaa ja energiaa riittää, kannattaa ehdottomasti tehdä päivämatka Auschwichin keskitysleiriin. Siellä pääsee aistimaan niitä kauheuksia, joita saksalaiset saivat aikaan II maailmansodan aikana.

Auschwitzista saa erinomaisen ennakkokäsityksen esimerkiksi tästä linkistä aukeavien kymmenien matkablogien avulla. Laitan myöhemmin linkin omiin matkakuviini tuosta julmuuksien tyyssijasta tähän postaukseeni. Vierailustamme sinne on kulunut niin kauan aikaa. etten vie kirjoitellut matkakertomuksia.

 

Comments

  1. Puola voisi olla kiva kohde. Harmittaa, kun meiltä peruuntui viime kuussa Krakovaan suuntautuva reissu. Tarkoitus oli käydä sekä suolakaivoksilla että Auschwichin keskitysleirillä. Niin ikään Tatravuoriin oli ajatuksena tutustua. No ei voi mitään, pitää nyt harkita, josko kesällä mentäisiin sinne jos se ylipäätään on mahdollista ja toisaalta, jos se epidemiatilanteen perusteella on järkevää…

    1. Asko Leppilampi says:

      Toivottavasti pääsette Mikko vielä liikenteeseen. Puolaan on sikäli helppo lähteä, että omalla autollakin pääsee milloin vaan. Ja hotellit ovat edullisia Puolassa, joten… Ehkäpä vielä tänä kesänä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.