· · · ·

Räätälöi itsellesi elämyksiä Lomalehdossa Saimaan rannalla

Haluaisitko räätälöidä itsellesi elämyksiä Lomalehdossa Saimaan rannalla?  Tuo pala kauneinta Suomea sijaitsee lähes erämaassa ”keskellä ei mitään”, joten siellä on tarjolla luonnon rauhaa. Kuitenkin se sijaitsee vain tunnin automatkan päässä Savonlinnasta ja Imatralta.

Lähdimme Lomalehdon yrittäjien kutsusta tutustumaan tuohon yksityiseen lomapaikkaan, jossa on 5 vuokrattavaa rantamökkiä upeilla paikoilla. Saimme tehtäväksemme kokea ja aistia mitä on lomailla Karhunpesässä ja sen ympäristössä. Sovimme ennakkoon, että omistajat miettivät mitä elämyksiä he voisivat tarjota eläkeläispariskunnalle, joka on nähnyt ja kokenut yhtä ja toista eri puolella maailmaa. Mikä olisi sellaista, joka ”sytyttäisi”, saisi seniorit nauttimaan? Halusimme selvittää miksi lähteä lähes korpeen, kun lähempänäkin on tarjontaa?

Lue tästä mitä koimme ja mitä pidimme Lomalehdosta. Pohdi samalla, voisivatko Uta ja Ilpo tarjota räätälöityjä elämyksiä juuri sinulle?

Huomaa postauksen lopussa oleva peräti 20 % alennuskoodi.

(Tutustumismatka tehty yhteistyössä Lomalehdon kanssa.)

Apan ja mammun testattavana Lomalehdon Karhunpesä-mökki

 

Toteutimme tämän testimatkan elämysmaailmaan tavoitteena antaa yrittäjäpariskunnalle palautetta heidän palveluistaan ja ideoida samalla matkailutoimintaa eteenpäin. Saksalaiset, sveitsiläiset ja venäläiset ovat löytäneet Lomalehdon, joka onkin kesällä mukavasti täynnä lomailijoita osin siksi, että samat perheet palaavat sinne vuodesta toiseen.

Etenkin nyt korona-aikana heräsi kysymys miten saisi suomalaisetkin enenevässä määrin tietoiseksi ja innostumaan tuosta kauniista paikasta niin, että he lomailisivat siellä parhaan kesäkauden ulkopuolellakin? Kas siinä pulma!

Tämä Karhunpesä-mökki sijaitsee Savonlinnan ja Imatran välissä

Katso aluksi tämä  upea video , jotta pääset tunnelmaan.

 

 

Lomamökkien fasiliteetit ovat huippuluokkaa

 

Arvelimme ennakkoon, että syyskuun puoliväli ei ole hyvä aika tutustua lomamökkiin. Kävi ilmi, että olimme totaalisen väärässä.  Majoituimme Karhunpesässä, jonka (kuten muidenkin mökkien) varustus on lähes täydellinen. Vilkaistaanpa ensin sen ulkotiloja hieman tarkemmin.

Karhunpesällä, kuten muillakin Lomalehdon mökeillä on itse tehty hiekkaranta.

Rantaan on rakennettu miellyttävä terassi, joka on kesäisin kovassa käytössä.

Grillikatos on yksi mökin tulisijoista.

Saunarakennuksen edessä on puulämmitteinen hulju eli palju. Tuon ”ihmispadan” saa käyttöön Karhunpesällä ja Mäntyniemessä 90 eurolla. Loistojuttu!

Jokaisessa mökissä on myös vene ja pelastusliivit, jotta vieraat pääsevät tarpeista riippuen rentoutumaan, kalastamaan tai vaikka kuntoilemaan.

Houkuttavan näköinen järvimaisema kutsuu soutamaan tai uimaan.

Saunatuvassa voi ihailla järvimaisemia tai vaihtoehtoisesti takkatulta. Ja saattaahan se takassa paistettu makkarakin maistua saunaajille.

Tällaista maisemaa voi ihailla rantasaunasta.

Karhunpesän terassi on erinomainen paikka ruokailuille. Nousevan auringon valo ja lämpö houkuttelevat aamiaisen laittoon ulkona.

PS. Saunan seinustalla näkyi onkia ja jos nämä fasiliteetit eivät riitä, isäntäpariskunnalta voi kysellä tikkataulua, mölkkyä ja muita pelejä. Useimmat niistä ovat ”järjestelykysymyksiä”, kun ehdoista sovitaan 🙂

 

Karhunpesässä majoittuu jopa yli 8 hengen seurue

Lomalehdon kaikki mökit on rakennettu omasta metsästä kaadetuista hirsistä. Ilpo on pyöröhirsirakentamisen mestari, jonka luomuksia löytyy myös läheisen, vuoden 2018 kyläksi valitun Lohilahden torilta.

Varaava takka on hyvä tunnelman luoja ja lämmön lähde. Puitteet ovat kunnossa myös sisällä.

Täysin varusteltu tupakeittiö on Karhunpesän sydän.

Karhunpesässä on majoitustiloina 2 makuuhuonetta ja parvi. Sänkyjä on 8 hengelle ja lattioilla voi nukkua lisää väkeä, jos ottaa omat patjat mukaan.

Tilavassa saunan pukuhuoneessa on pesukone ja kuivauskaappi.

Tilavan puulämmitteisen saunan lauteille mahtuu isompikin porukka. Kokemuksesta voin todeta, että löylyt olivat erinomaiset.

Pienillä yksityiskohdilla ja koristuksilla on luotu tunnelmaa tupaan. Hyvää karhulomaa!

 

Lomalehdossa voi räätälöidä itselleen elämyksiä 

 

Kun pääsee noin upeaan ympäristöön, miellyttävä majapaikka, hyvät puitteet ja luonto riittävät. Voi sanoa, että ”Se on siinä!”.

Etenkin pidemmillä lomilla alkaa kuitenkin ehkä kaivata virikkeitä ja uusia elämyksiä. Yrittäjät ovat panostaneet tuohon puoleen hyvin, mutta he haluavat jatkuvasti kehittää toimintaansa tarjoamalla majoituksen rinnalle erilaisia elämyspaketteja. Suuri osa niistä on maksuttomia ekstroja, mutta erillistilauksesta voi saada jotain ennen näkemätöntä ja kokematonta. Tässä katsaus joihinkin niistä:

Näihin elämyspaketteihin ehdimme tutustua (erillismaksu)

Herkullinen aamiaispaketti

Aamiainen ei kuulu vuokrahintaan, mutta erillisen aamiaispaketin voi varata erillistä korvausta vastaan. Meiltä kysyttiin ennakkoon millaisen aamiaisen haluamme. Kerroimme, mitä toivomme aamiaiseksi ja heitimme erityistoiveina paikallisia ruokatuotteita.

Olimme enemmän kuin tyytyväisiä, kun jääkaapissa odotti talon emännän tekemää mustikka- ja punaherukkamehutiivistettä, lakka-, mustikka- ja puolukkahilloa, omatekemiä maustettuja sekasieniä, säilykemuikkuja, paikallisen luomutilan lammaspateeta, herkullisia luomuleipiä, oman tilan omenoita yms. Oli suuri ilo mammun ja apan vääntää herkullista aamiaista tuollaisista tarvikkeista. Nam nam! Kannattaa kysellä!

PS. Sen verran vinkkinä, että ruokakauppaa ei löydy ihan läheltä. Kannattaa siis käydä kaupassa ennen saapumista. Keskustelimme siitäkin vaihtoehdosta, että 5 km päässä sijaitsevasta Utan ja Ilpon kauniista kodista voi kysellä perustarvikkeita, mutta järkevämpää on varustautua omien ruokatarvikkeiden kanssa reissuun. Lohilahden kauppoihin on matkaa 15 km.

Tutustuminen paikalliseen luontoon isännän opastuksella

Yksi mielenkiintoinen kohde on kävelyretki luontopolulla isännän opastuksella.

Kohtasimme Ilpon ja Utan tämän Asta-muistomerkin juurella. Vuonna 2010 alueella raivasi valtava myrsky, joka kaatoi suuren määrän puita. Tämä puu oli yksi myrskyn uhreista ja Ilpo rakensi siitä upean taideteoksen muistuttamaan luonnon käsittämättömästä voimasta. Myrsky kaatoi puita myös autojen päälle ja monen vieraan auto meni lunastukseen tuon päivän aikana.

Kuvassa näkyvän opastaulun takana on tervahauta muistuttamassa siitä, että alue oli aikoinaan merkittävä tervan tuotannon keskus.

Alueelle on tehty aikoinaan luontopolku tarinoineen ja opastauluineen. Nyt sitä ollaan nykyaikaistamssa niin, että tauluihin tulee QR-koodi, jonka avulla vieraat voivat tutustua maaston ihmeisiin omalla kielellään (suomi, saksa, englanti tai venäjä). Hyvä idea!

Noin kilometrin mittaisella luontopolulla pääsee tutustumaan myös paikalliseen suohon, josta löytyy mm. lakkoja ja karpaloita, joita saatoimme nauttia syyskuun puolivälissä. Isännällä oli mielessä monenlaista elämysideaa luontopolun ympärille, mutta niitä en tässä vaiheessa paljasta 🙂

Lapsiakaan ei ole unohdettu, sillä luontopolun varrelta löytyy paikallinen Rölli-metsä.

Reitin varrelle oli jätetty jonkin verran kaatuneita puita muistuttamaan luonnon voimasta.

 

Sieni- ja/tai marjaretki emännän salaisiin paikkoihin

Loppukesä ja syksy ovat kulta-aikaa Lomalehdossa, jos kriteerinä ovat luonnon antimet. Olimme toivoneet opastettua kierrosta sienien maailmaan ja sen saimme.

Uta tuntee paikallisen metsän kuin omat taskunsa ja sen pääsimme todistamaan. Mammun suosikkisieni on kantarelli ja niitä ”sattui” löytymään lähimetsästä omiksi tarpeiksi.

Opastetun kierroksen saaliina oli lopulta korillinen kantarelleja ja muutamia tuhansia askeleita kauniissa luonnossa. Kuljimme osin kuntopolkua pitkin. Ilpo on rakentanut hirsimökkien rakentamisesta syntynyttä puulastua hyödyntäen noin 5 km mittaisen kuntopolun, jonne hän tekee talvisin ladun turistien iloksi.

Matkan varrella oli valtaisa määrä erilaisia sieniä, joista tämän kauniin keltahaarakkaan jätimme tällä kertaa metsään, kun emme tunne sieniä riittävän hyvin. Kavalahaarakas on lievästi myrkyllinen emmekä ole varmoja mikä on mikä, joten… No, lapsena meille opetettiin, että ”Opettele tuntemaan myrkkysienet. Kerää vain tuntemiasi sieniä.” Tuolle paradoksille on naurettu monet kerrat etenkin viime vuosina, kun sienet ovat alkaneet meitä kiinnostaa 🙂

Meille jäi epäselväksi mikä eläin ei ole kerännyt jätöksiään luontopolulta. Huonosti on kasvatettu nuo paikalliset karhut ym., kun eivät pidä muovipusseja mukanaan. Jos tiedät minkä eläimen tuo valtava kasa on niin kerro kommenttipalstalla artikkelin lopussa.

Muutoin havaitsimme, että tuon muutaman kilometrin lenkin varrella oli vähintäänkin riittävästi kypsiä puolukoita, joten Uta kyllä tietää mitä tulee jatkossa tekemään. Mustikoitakin oli jäänyt keräämättä valtaisa määrä vaikka hän oli niitä kerännyt jo varsin paljon. Oi mikä marjaparatiisi!

 

Herkutteluretki kotaan ja laavulle

Lomalehdon alueelta löytyy paikka, joka hakee vertaistaan jopa kauneudesta tunnetulla Saimaan alueella. Ilpo on omin pikku kätösin rakentanut kuvankauniille paikalla laavuna ja kodan, jotka ovat lomamökkien vieraiden vapaassa käytössä.

Tämä Käpälämäki toimi tällä kertaa lounaspaikkanamme. Ilpo oli käynyt esivalmistelemassa meille loimulohta, jonka kypsymistä odottelimme samalla, kun hän kertoili uskomattomia tarinoita paikallisesta legendasta, silmänkääntäjä Kuikka Koposesta. Näitä kahta herraa yhdistää mm. se, että Kuikan torppa sijaitsi aikoinaan Ilpon kotitilan pelloilla. Lisää Kuikasta täällä:

http://www.jappila.fi/kuikka-koponen-paransi-ihmisia-teki-taikatemppuja/

Kyllä maistui loimulohi ja perunasalaatti kera Utan tekemän mehun vaikka savu kirveli välillä silmiä 🙂

Mustikkapiirakan ja nokipannukahvit nautimme sitten vieressä olevassa laavussa.

Laavu ja kota ovat erinomainen omatoimiretkipaikka, mutta silti suuri suositus tilata tarinoilla väritetty lounas-/illallispaketti Utalta ja Ilpolta. Kiitos unohtumattomasta iltapäiväretkestä!

 

Rakkauden lukko kruunaa elämysretken

 

Laavulta aukeava näkymä on sellainen, että on vaikea panna paremmaksi. Korkealta jyrkänteeltä on sellainen pudotus, että Ilpo rakensi ketjuaidan estämään vahingot.

Koska vahva ketju valikoitui turva-aidaksi, Uta ja Ilpo päättivät tehdä siitä monessa paikassa tutuksi tulleen rakkauden lukko -kohteen.

Marjatta sai kunnian tarttua kaiverruskynään ja olimme isäntäpariskunnan jälkeen seuraavat, jotka pääsivät vahvistamaan ikuista liittoaan tuoreeseen aitaan.

Yhdessä sen ripustimme. Yhdessä ikuisesti jatkamme.

Jos haluat jättää muistosi ketjuaidan painoksi, tuo mukana oma lukkosi tai tilaa se yrittäjiltä.

Tuo oli jälleen unohtumaton hetki!

 

Elämysillallisristeily kanavalle

Olimme tilanneet elämyksiä ja niitä saimme, vaikka luonto hankaloitti ajoittain Utan ja Ilpon heittäytymistä. Ensimmäisenä iltana oli kova, lähes myrskytuuli. Tuolit lentelivät yrittäjien terassilla piipahtaessamme tervetulokahvilla heidän kotonaan. Venekin piti käydä sitomassa paremmin kiinni, ettei se kolhiintuisi rantakiviin. Meiltä katkesi Karhunpesästäkin sähköt muutamaksi tunniksi, mutta onneksi ehtivät tulla illaksi takaisin.

Isännät kysyivät lounas-picnikillä haluaisimmeko lähteä ajelulle illalla? Toki halusimme. Niinpä puoli seitsemän aikoihin rantaan lipui komea vene, jolla lähdimme seilaamaan Saimaan aalloille.

En tiedä oliko tämä Lomalehdon päälle kaartuva sateenkaari kirjoitettu käsikirjaan, mutta hyvin se ainakin toimi elämysten lisääjänä. Tuskin jos koskaan olen ollut tilanteessa, jossa kahden sateenkaaren molemmat päät laskeutuvat järven rantamaisemiin. Kyllä Lomalehdossa osataan!

Pujottelimme osin kapeaa salmea pitkin muutaman kilometrin päähän kanavarantaan, jossa meitä odottivat seuraavat yllätykset.

Venäläiset rakensivat Telataipaleen kanavan 1700-luvulla. Nyt se on kunnostettu osin EU-rahoilla pienveneilijöiden kulkupaikaksi.

Helppoa oli turistin elämä Saimaan rannalla.

Olin jossain vaiheessa ennen matkaamme heittänyt toiveen, että Saimaan muikkuja olisi kiva maistaa. Niitä saimme aamiaisella savustettuina säilykepurkista, mutta veneen perässä lämpölaukusta napattuina ne olivat sitä itseään!

Hyvien viinien ja muiden juomien kyydittäminä illallis-picnik painui kevyesti ääntä kohti laitteista kuuluvan haitarimusiikin säestyksellä. Erinomainen elämys hyvän päivän päätteeksi.

Kun olimme lopettamassa illallista, alkoi sataa. Sateetkin oli ajoitettu viimeisen päälle, sillä puoli tuntia ennen veneilyä satoi hetken kaatamalla. Retki sujui kuivan sään aikana, mutta paluumatkalla iski vesisade ja pimeys. Onneksi isäntä osasi reitin ja karttasovellus varmisti, että kuljemme turvallisesti pimeydestä huolimatta.

 

Myös näistä voit alkaa miettiä omaa lomaasi

 

Ehdimme kokea yllä olevat elämykset noin vuorokauden aikana, mutta tässä olisi lisää vaihtoehtoja, joista voit valita omat suosikkisi:

Vuokrattavana

  • sulan veden aikana perämoottori, SUP-lauta, kajakki, kanootti, polkupyörä, sauvakävelysauvat

Kalastukseen voi vuokrata

  • isommalle porukalle tai kalastukseen alumiinivene + 10 hv moottori tai Buster-veneen + 20 hv moottori sekä paikan, josta voit kaivaa matoja.
  • katiskan
  • yhteistyössä kahden paikallisen yrityksen kanssa (Saimaa Dreams ja Hooked Saimaa) kalastusmatkan /uisteluretken.

Talvikaudella on vuokrattavana murtomaahiihtosuksipaketti, lumikengät, retkiluistimet ja/tai pilkkivarusteet.

Pikkujouluaika, joulu ja talvi ovat kesän tavoin hyvää aikaa viettää lomaa mökeillä. Silloin voidaan räätälöidä elämyspaketti seuraavista elementeistä:

  • rantasauna ja kylpytynnyri,johon voi valita lisäksi romantiikkapaketin (kynttilät + kuohuviini),
  • avanto
  • opastettu retki + ruokailu kodassa (erilaisilla menu-vaihtoehdoilla) ,

Joulupaketti

  • sisältäen joulukuusen (mahdollisuus itse hakea) ja koristeet
  • joulupukki
  • joulukirkko aattona iltapäivällä  tai/ja jouluaamuna Lohilahden kauniissa kyläkirkossa.

Talvikausi

  • Mahdollisuus hiihtää noin 8 km pitkällä ladulla , joka alkaa mökin läheltä ja kulkee kauniin metsän läpi.
  • Kevättalvi on parasta aikaa lähteä pilkille tai retkiluistelemaan (jäätilanteesta riippuen)

PS. Yrittäjät haluavat muistuttaa, että mökit on hyvä paikka tehdä etätyötä. Siellä on rauhallista, hyvin toimiva internet-yhteys. Kaunis luonto, vesi ja metsä inspiroivat tehokkaaseen työhön.

 

Lomalehdon upeat uudet nettisivut yhteystietoineen aukeavat tästä:

Lomalehdon vuokramökit Saimaan rannalla

Suurenmoiset kiitokset Uta ja Ilpo elämysvuorokaudesta, joka ylitti toiveemme ja odotuksemme selvästi. Lomalehto on paikka, jossa viihtyy erinomaisesti ilman mitään ylimääräistä järjestettyä ohjelmaa. Jos joku sellaista kaipaa, sitä voi tiedustella Tualta ja Ilpolta. Toiveitakin voi esittää, mutta isäntäväki pidättää oikeudet ottaa tilauksen vastaan tai sitten ei.

 

Ala oman lomasi suunnittelu!

 

Mikäli haluat lomallesi elämyksiä, voit pyytää tarjouksen yllä mainituista vaihtoehdoista tai kysellä/ehdottaa jotain muutakin.

Ymmärsimme, että jopa tunnin lentomatka yksityiskoneella tulee kysymykseen, kun asiasta sovitaan hyvissä ajoin. Ilpo on paikallisen ilmailukerhon jäsen ja koskaan ei tiedä, vaikka pääsisi katselemaan kappaletta kauneinta Suomea yläilmoista. Sen mekin haluamme jatkossa kokea!

Lähde mukaan kehittämään yritystoimintaa ja esittämään ideoita siitä mitä muita elämyksiä he voisivat kehittää, jotta jokainen lomailija kokisi olleensa oikeaan aikaan oikeassa paikassa. Voit soitella p. 0405554872 (Uta) tai 0400153866 (Ilpo). Sähköposti on lomalehto@gmail.com.

 

Tässä vielä alennuskuponki majoitukseen:

Varaa itsellesi lomapaketti johonkin Lomalehdon upeista mökeistä koodilla APPA20. Saat 20 % alennuksen majoituksesta, kun varaat vähintään 4 yötä.

 

Samankaltaiset artikkelit

2 Kommenttia

  1. Kiitoksia positiivisesta kuvapalautteesta!
   Kyllä kannattaa käydä testaamassa tuos paikka monestakin syystä. Sinne voi räätälöidä oman näköisensä loman.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *