· ·

Budapest kahdessa päivässä – on(ko) siinä järkeä!?

Budapest on suomalaisten suosituimpia matkakohteita monestakin syystä. Meillä on Unkariin lämpimät suhteet, monilla kaupungeillamme on siellä ystävyyskaupunkeja, matkat ovat edullisia ja kaupunki on monessa mielessä kiehtova. Voi sanoa, että erinomainen lomakohde.

Mitä ehtii nähdä parissa päivässä tuossa suuressa kaupungissa? Se selviää tästä jutusta, jossa ensi tutustutaan Budaan ja seuraavassa tarinassa Pestiin. Tervetuloa mukaan seuraamaan Apan ja Mammun #eläkeläiselämää!
Tämä reissu tupsahti eteemme  vuonnan 2017 Top 10 -tarjousten joukosta. Vaa’assa painoi vahvasti se, että hotelliksi valikoitui Hilton Budapest City. Kun hinnaksi muotoutui 210 €/nenä lentoineen, päätös oli helppo tehdä.

Meillä oli takana yli 3 kk matkustusselibaatti lähipiirin sairastapauksen johdosta. Kun tummat pilvet väistyivät, aloimme varailla matkoja. Ensi lukitsimme Islannin kesäkuulle, sitten varasimme huhtikuulle 3 yön matkan Kööpenhaminaan, sen jälkeen tuli tämä Budapestin minireissu ja vielä pisteenä i:n päälle päivä Tukholman risteily ennen pääsiäistä.

Lensimme Budapestiin Norwegianin siivin, josta on tullut hovilennättäjämme. Syyt ovat yksinkertaiset: se on hyvä ja halpa. Merkittävää on, että koneeseen saa viedä 10 kg painavan lentolaukun sekä käsilaukun. Niinpä kaikki maksimissaan 3 viikon reissut onnistuvat meiltä pelkillä käsimatkatavaroilla.

Kaikkien muiden matkojen tapaan menimme jo pari tuntia ennen lähtöä kentälle voidaksemme nauttia loungen antimista. Nytkin oli tomaattikeittoa, salaatteja, ”puhalillia”, hedelmiä ym., ja tietysti viinit, kahvit yms. Hyvä kortti tuo Priority Pass.

Vajaan parin tunnin lennon jälkeen olimme Budapestissa. Olin lentomatkan aikana hokannut netistä, että siellä 65 vuotta täyttäneet saavat matkustaa maksutta julkisissa kulkuvälineissä. Muutoin olisimme ottaneet valmiiksi katsomamme version eli 10 kerran sarjalipun, joka on edullinen vaihtoehto. Muut hinnat ym. löytyvät helposti sivulta http://www.pienimatkaopas.com/budapest/liikkuminen.html

Matkaopas keskustaan

Heti tuloaulan ulkopuolella astuttaessa ovesta ulos löytyy bussipysäkki noin 50 m päästä oikealta. Siitä lähtee noin 10 min välein bussi 200E kohti keskustaa. Siihen tärväytyy nuorilla ihmisillä ensimmäinen lippu. Kun saavut vajaan 30 min kuluttua bussin pääteasemalle, kävele siitä suoraan kohti portaita ja nouse siltaa pitkin metrojunan numero 3 lähtöasemalle. Nyt on aika leimata toinen lippu leimauslaitteessa hieman ennen junaan menoa. Junailu lähtee muutaman minuutin välein, joten yhteydet keskustaan ovat mainiot.

Budapest

Budapestissa on 5 metrolinjaa. Kannattaa selvittää millä junalla pääset päämäärääsi. Jos juna vaihtuu, joudut jälleen leimaamaan lipun. Mutta halpaa se ajelu on silti vaikkei eläkeläisen ilmaisia matkoja saakaan. Varaudu ikäihmisenä todistamaan ikäsi ennen metroon nousua. Bussissa ja raitsikassa ei tarvitse tehdä mitään ellei tarkastaja iske. Niiden parin päivän aikana mitä ajelimme julkisilla, jouduimme ainoastaan kerran todistamaan vanhuutemme.

Budapest

Tämänkertainen majapaikkaamme oli rautatieaseman vieressä West Endin ostoskeskuksessa, joka oli valmistuttuaan 2000-luvun alussa maailman suurin ostoskeskus. Siinä sijaitsi Hilton Budapest City, joka osoittautui ihan kelvolliseksi majapaikaksi. 

Budapest

Ei ihan 5 tähden luokitusta ansainnut, sillä kuohuviini puuttui aamiaiselta 🙂 No, olivat kyllä hanakkkaasti tarjoilemassa aina vastapuristettua (tai ainakin sen veroista) mehua, jos lasi meinasi tyhjetä. Hieno tapa ja hyvä juoma!

Budapest
Muutenkin aamiainen oli ihan kelvollinen, joten 4+ tähteä napsahti Hiltonille tällä kertaa.

HUOM! Mikäli varaat tuosta hotellista huoneen, suosittelemme, että jätät lisähintaisen aamiaisen pois. Kun saavut hotelliin, ota HHonours-klubin loungetarjoilu. Se maksaa 60 €/vrk kahdelta hengeltä ja sisältää aamiaisen lisäksi päivällä kahvia, keksejä ja virvokkeita sekä illalla lisäksi viiniä, olutta ja suolaista purtavaa. (Jäi nyt meiltä testaamatta, koska olimme varanneet aamiaisen ennakkoon., valitettavasti!)

Budapest

Aamiaisen jälkeen lähdimme ”tienaamaan”, jos kriteerinä on ”mitä enemmän matkustat maksutta julkisilla, sitä enemmän tienaat 🙂 Harvemmin sitä saa mitään ilmaiseksi, mutta nyt sai.

Untitled
Hyppäsimme rautatieaseman edestä lähtevään raitsikkaan ja matkasimme Pestin reunamia kiertäen kohti Budan aluetta. Jäimme Pestin puolella sillan kupeessa pois ja kävelimme kohti lähellä sijaitsevaa kauppahallia. Se on yksi Budapestin must-kohteista.

Matkalla ohitimme erikoisen näköisen rakennuksen, joka osoittautui design-keskukseksi.

Budapest

Tässä hallissa on näköä ja kokoa.

Paprika on Unkarin ”kansallismauste”, joten pakkohan meidän oli ostaa matkamuistoksi pari puulusikkaa. Mieto ja vahva paprikajauhe tulivat kaupantekijäisiksi.

Budapest
Kävelymatkalla Budan puolelle kävimme vilkaisemassa kuvassa sillan takana näkyvän yliopiston aulassa näyttelyn, josta nappasin kuvan kuvasta.

Budapest
Tämä Elisabet-silta on yksi Budapestin maamerkkejä. Taustalla näkyy kävelymatkamme pääkohde eli Gellert-vuori.
Budapest
Budapest

Sillan toisella puolella vasemmalla on yksi tunnetuimmista kylpylöistä Gellertin kylpylähotelli, jonka jätimme testaamatta tiukan aikataulumme vuoksi. Onneksenne muut ehtivät käydä siellä ja tässä onkin hyvä siitä kuvaus:

http://www.rantapallo.fi/himomatkustaja/2017/02/08/kevainen-budapest-ja-pittoreski-szentendre/

Gellertin kylpylää vastapäätä tien toisella puolella on budapestiläinen ”Temppelinaukion kirkko” eli kallioon louhittu pyhättö, vuonna 1926 Pyhän Tapanin luolaan avattu Luolakirkko (Sziklatemplon), jonne pääsi muutaman euron pääsymaksua vastaan. Seuraavassa muutama tuokiokuva tuosta erilaisesta kirkosta. Alla ensimmäisenä Puolan vaakunakotka.

Kirkon perällä oli puuseppä Jeesuksen ”kollegan” eli Beli Ferenzin taidokkaasti veistämä puinen alttari. Itse asiassa pienen luostarikappelin kaikki huonekalut ja taulut olivat samaa taidokasta sarjaa. On siinä ollut puusepällä näpertämistä.

Gellert-vuoren ylitys

Kirkosta suuntasimme vaativahkolle kävelyreitille eli nousimme Gellert-vuoren rinnettä huipulle. Onneksi ensimmäiset kirsikkapuut olivat kukassa, joten saimme monenlaista silmänlumoa tuon lämpimän keväisen päivän sulostuttajaksi.

Valitsimme Tonavan puoleisen reitin näiden maisemien vuoksi. Reitin varrella oli useita istumapaikkoja, joista saattoi ihailla Pestin puolta. Jokilaivat odottivat asiakkaitaan.

Tietämyksemme ei riitä kertomaan montako vapauden patsasta maailmassa on, mutta Budapestistä löytyy yksi. Tämä on nimeltään Vapautuksen muistomerkki.

Kävelymme jatkui ylhäällä olevan Citadella-linnoituksen ohi jyrkähköä, mutkittelevaa kävelytietä pitkin kohti toisella kukkulalla olevaa vanhaa kaupunkia. Vähän ennen seuraavaa Tonavan siltaa ohitimme Budapestin Pyhän piispa Gellertin patsaan, joka murhattiin noilla kulmilla. Tarun mukaan hänet heitettiin tynnyrissä Tonavaan kristinuskon käännytystyön vastustajien toimesta. On kuulemma komea näky iltavalaistuksessa tuo muistomerkki.

Linnavuoren valloitus

Patsaan juurelta avautui näkymä upealle Linnavuorelle, jonne matkasimme pienen matkan raitiovaunulla. Emme siinä vaiheessa tienneet, että ylös pääsisi vuoren toiselta puolelta bussilla numero 16, joten hyppäsimme joen varressa apostolin kyytiin. Vuorelle kuljettava kaapelivaunun ei syystä tait toisesta ollut käytössä,  joten olihan siitä vielä noin 20 minuutin nousu vanhaan kaupunkiin. Kohtuullisen kovan nousun jälkeen ohitimme maanantaisin kiinni olevan museon ja menimme suoraan upean Matiaksen kirkon luo.

Olemme käyneet tuossa kirkossa edellisellä reissullamme, joten jätimme sen nyt väliin. Tyydyimme ihastelemaan sitä ulkoa päin.

Meille ei täysin auennut mikä on tämän erikoisen satulinnan, jota kutsutaan Kalastalinnakkeeksi, historia. Se on kaiketi rakennettu vain näköalapaikaksi. Onhan se rakennuksena omalla tavallaan kaunis, mutta…

Meitä kiinnostaa käydä tutkailemassa upeiden hotellien auloja. Kirkon takana sijaitsee Budan puolen Hilton hotelli, joka aiheutti kovasti keskustelua valmistuttuaan syystä, että vanhaan luostariin rakennetun hotellin laajennusosa poikkeaa modernilla arkkitehtuurillaan muista alueen rakennuksista merkittävästi. Joen puolelta hotelli on aivan toisen näköinen. Siitä jäi kuva ottamatta, mutta mielikuvan saa, kun katsoo alla olevan kuvan vasenta reunaa, josta uusi puoli alkaa. Tuon hotellin hintoja kannattaa tähyillä, kun menee seuraavan kerran Budapestiin.

Olihan se hieno hotelli julkisten tilojensa perusteella. Huoneita emme nähneet, sillä kaikki olivat täynnä. JU sanoisi, että ”ei huono”!

Teimme kierroksen vanhan kaupungin kujilla, jossa totesimme, että bussilla 16 pääsee vuorelta alas muutaman minuutin välein.

Jonkun vanhahkon mukana olevan opaslehtisen mukaan takanani olevassa rakennuksessa piti olla mahdollisuus maistella unkarilaisia viinejä. Siitä kertoi seinässä oleva valurautainen kilpikin, mutta karu totuus oli, että se oli suljettu jo 7 vuotta sitten. Makuaistimme oli kuitenkin herätetty, joten istuimme kirkon nurkalla Pyhän kolminaisuuden aukiolla sijaitsevan kahvilan terassisille nauttimaan Hungary-kuohuviiniä. Tarjoilija nimitti sitä väärin perustein (?) shampanjaksi, mutta se ei estänyt meitä tilaamasta paria piccolopulloa pitkän kävelymatkamme palkinnoksi.Maistuihan se taivaallisen hyvälle kaikkien seikkailujen jälkeen.

Huomasin, että naapuripöytiin tuodaan sipulikeittoa oudossa pakkauksessa eli leivän sisällä. Pakkohan sellainen oli tilata ja voin vilpittömästi sanoa, että SE KANNATTI! Ihan must-juttu, kun seuraavan kerran sitten joskus käymme tuolla.

HUOM! Kävimme tarkistamassa tilanteen ja tämä ravintola oli joko lopettanut tai siirretty tilapäisesti muualle rakennustöiden vuoksi.

Askelmittarin lukema näytti jo 15 000 askelta sille päivälle, joten oli aika hypätä bussiin numero 16 ja matkata sillä noin kilometri raitiovaunu- ja bussiasemalle. Hyppäsimme siellä raitiovaunuun ja menimme hotelliin lepäämään. Tutkailin Tripadvisorin ravintolasuosituksia ja valitsin Parlamenttitalon läheisyydestä suositus unkarilaista ruokaa tarjoavan ravintolan. Varoituksista huolimatta luotimme, että kyllä sinne aina pari ihmistä mahtuu, mutta ei mahtunut. Ohjasivat meidät Pyhän Tapanin kirkon viereisen kävelykadun varressa olevaan, ilmeisesti saman ketjun toiseen ravintolaan. Kun se osoittautui olevan lähes tyhjä., päättelimme, että mennään vieressä olevaan Budapest-ravintolaan.

Pakko sanoa, että hinta ja laatu eivät tällä kertaa kohdanne. Jos kriteerinä pitää, että halusimme syödä unkarilaista kotiruokaa, ehkä saimme mitä halusimme.

Tarina jatkuu seuraavan päivän kuvauksella Pestin puolelta.

https://appamatkustaa.fi/2019/01/10/budapest-kahdessa-paivassa-pestin-puoli-2/

 

Kävimme toukokuussa 2019 Budapestissa osana Tonavan risteilyä. Sen kiertoajelun kokemukset voi lukea täältä:

https://appamatkustaa.fi/2019/05/21/opastettu-kaupunkikierros-budapestissa/

 

 

Täältä löydät Budapestin parhaita paloja bloggaajakollegan näkökulmasts:

Budapestin nähtävyydet – koe nämä elämykset Tonavan kaupungissa!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Samankaltaiset artikkelit

5 Kommenttia

  1. Hei!
    Haluaisin kysyä, mistä ravintolasta saa ostettua sipulikeiton leivän sisällä Budapestissa? Parhaillaan ollaan täällä paikan päällä.

    1. Hei Maria! Terveiset La Diquen saarelta Seychelleiltä, jossa tulimme juuri Grande Annen paratiisirannalta pitkältä varpaistelureissulta. Iso suositus!

      Se ravintola on Ihan Matiaksen kirkon vieressä Pyhän kolminaisuuden aukiolla toisellakin puolen kirkkoa kuin Tonava.

  2. Kiitso Asko jutustasi!
    Pitäisikin pitkästä aikaa lähteä Budapestiin. Edellisestä kerrasta onkin jo aivan liian kauan aikaa.

    1. Ei huono ajatus. Päänähtävyydet ovat täällä mukavasti kävelyetäisyydellä ja toisaalta julkinen liikenne metroineen ja raitiovaunuineen on erittäin sujuvaa. Nähtävää riittää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *