·

Dubain ainutlaatuinen maailma osa 2

Tämä on syksyllä 2015 tekemämme Dubain matkan toisen osa. Käymme tässä matkakertomuksessa Dubain vanhassa keskustassa Deirassa, vierailemme maailman suurimmassa ostoskeskuksessa Dubai Mallissa, käymme ihailemassa maailman korkeinta rakennusta Burj Khalifaa sekä lumoudumme niiden välissä olevista huikeista vesiuruista. Käymme myös varpaistelemassa yhdellä Dubain harvoista julkisista rannoista Jumeirah Beachillä. Vedämme lopuksi yhteen mitä tästä reissusta ”jäi käteen”.

Hiphoppailua ja ”deirailua”

Matkallamme oli mukana koko ydinperheemme eli me vanhukset ja aikuiset lapsemme. Edellisestä yhteisestä matkastamme olikin kulunut jo 15 vuotta, joten oli korkea aika palata meille aikoinaan niin rakkaan yhteisen harrastuksen pariin. Matkamme ensimmäinen osa löytyy alta linkin takaa:

Kokemuksia Dubain ainutlaatuisessa maailmassa (osa 1.)

Olimme tutustuneet edellisenä päivänä mm. Palm Islandiin sekä käyneet autosafarilla aavikolla.  Maanantaina me muut säästimme rahamme muihin tarkoituksiin, mutta Anne ja Maiju päättivät lähteä ottamaan aurinkoa ja katselemaan paikkoja katottomalla Hop-on Hop-off turistibussilla, joka kiertää tiettyjä reittejään.

Käppäilimme kolmestaan ensin ostoskeskuksessa ja lähdimme sitten metrolla Dubain vanhaan keskustaan Deiraan, mm. kultasoukiin.

Kohtasimme tuntikausia hitaasti ympäri kaupunkia kierrelleet siskokset klo 16 jälkeen Deirassa, jonne olimme menneet metrolla. Me olimme hikoilleet metrokyydin jälkeen huikean kuumassa vanhassa kaupungeissa soukeissa (kulta-, mauste- yms.). Kuumuuden lisäksi lähes vaivaksi asti tuotteitaan kauppaavat myyjät eivät ilahduttaneet meitä lainkaan, joten jätimme soukit melko pian väliin.

Ajatuksemme oli alun perin, että liitymme tyttöjen mukaan ja menemme laivaristeilylle, mutta tinkimisemme jäi 5 euron päähän tavoitehinnasta, joten päätimme lähteä museokierrokselle. Tyttäret menivät auringonlaskuristeilylle ja me jatkoimme hikoilukierrosta. Antti oli bongannut matkaoppaista koulumuseon ja olihan opettajan päästävä sitä katsomaan.

Vanha 1920 perustettu ja 1963 lakkautettu koulu oli korjattu museoksi, jossa sai hyvin kuvan siitä, miten sheikit ovat perustaneet tuon ensimmäisen koulun ja millaisissa olosuhteissa opetus tapahtui. Koulu jouduttiin lopettamaan siitä syystä, että se kävi pieneksi. Vuonna 1962 oppilaita oli jo 823 ja luokkia 21. Ahtaaksi on käynyt.

Vierailimme myös vieressä sijaitsevassa Heritage-museossa, jossa esiteltiin dubailaisen perheen elämää. Mielenkiintoinen oli tuokin paikka.

Paluumatkalla metrossa astuimme vaunuosastoon, josta sain äkkilähdön. Se oli varattu ainoastaan akoolle ja kakaroolle.

Tiistaina flikat jatkoivat bussiajeluaan ja me muut kävelyä Emirates Mallissa ties monennenko kerran. Halvaksi tuli sekin kierros, mutta ilmastoidussa kauppakeskuksessa on paljon miellyttävämpää kävellä kuin ulkosaunassa.

Illalla piti vielä suunnata ruokailemaan lähiostariimme. Oli tuollaisten kanssa helppo liikkua 

 

DUBAI MALL JA BURJ KHALIFA, MAAILMAN SUURIMMAT

Ennen kuin perikuntamme lähti paluumatkalle oli aika vilkaista vielä maailman suurin ostoskeskusta Dubai Mallia ja maailman korkeinta rakennusta, 828 m korkea Burj Khalifia. Olimme ihastuneet halpoihin takseihin niin paljon, että otimme hotellin järjestämän taksikyydin ja siirryimme 55 dirhamin (14 €) hinnalla puolen tunnin päähän. Olihan se mahtava kokonaisuus.

Ehdimme sopivasti paikalle niin, että näimme The Dubai Fountain vesiurkuesityksen, jossa Sarah Brightman ja Andrea Bocelli lauloivat ennakoivasti VIDEO”Time to say goodbye”. Olipa niin huikea show, että katselimme vielä pari seuraavaakin esitystä, jotka tulevat puolen tunnin välein. Oletettavasti nuo 150 m korkeuteen nousevat vesisuihkutkin ovat korkeimmasta päästä muailimassa. Kun suihkut levittäytyivät ja kulkivat 200 m pitkällä altaalla, nähtävää riitti. Aivan loistavia esityksiä!

Siinä välissä ihailimme myös maailman korkeinta rakennusta Burj Khalifaa. Onhan se mieletön insinööritaidonnäyte. Tuon vuonna 2009 valmistuneen, 5 vuotta kestäneen rakentamisen aikana pidettiin salassa sen todellinen korkeus, ettei kukaan ehtisi tehdä suurempaa ennen sn valmistumista. Äijiä oli töissä peräti 7500, joten ei tullut halvaksi se.

On kirjoittamattakin selvää, että pilvenhalkaisijan näköalapaikkoihin pitää maksaa pääsymaksu, joka on halvimmillaankin lähes 40 € ja illalla vielä enemmän eli yli 60 €. Katselimme ulkoa tuota jättiä. Kaupunkimaisemia näkee lentokoneestakin.

Sitten pääsimme aitiopaikalle seuraamaan VIDEO: The Dubai Fountain -vesiurkuesitystä. 

https://www.youtube.com/edit?o=U&video_id=0-R2BANs5OY

Vov!!!

 

Muutoin ilta meni tuliaisostoksia tehden. Hollisterit ja American Eaglet tulivat kolutuiksi eläkeläisiltäkin. Tällaisiakin härpäkkeitä alkoi näkyä, ensimmäistä kertaa eläissämme…

Aika kului rettekästi ja otimme klo 21.30 taksin hotelliin. Kaveri oli niin lupsakka, että meikäläiset tilasivat hänet hakeneen trion lentokentälle klo 23.45. Reilu tunti sujui sitten upeaa reissua päivitellessä. On meillä hieno ydinperhe ja klaanimme vielä parempi 🙂 Kiitos, kun tulitte mukaan!

Keskiviikkona keräsimme voimia loppulomalle niin, että otimme jopa päiväunet. Olimme varanneet hotellin shuttle-kuljetuksen klo 15 viemään meidät uudelleen vesishowta ihailemaan ja ostoskeskusta kiertelemään. Tästä alkoi shuttle-riippuvuutemme. Kyydissä oli lisäksemme äiti lapsensa kanssa, jotka jäivät Oasis-ostoskeskukseen. Siten meidän ei tarvinnut kiertää normaalireittiä vaan pääsimme vauhdilla päämäärämme.

3-tuntinen sujui perinteisissä merkeissä kauppoja ja soukkeja kierrellen ja pari vesiurkushowta katsellen. Kaksityiskuljetuksella pääsimme maksutta hotelliin, josta käväisimme libanonilaisella illallisella Emirates Mallissa.

RANTALOMAILUA

Torstaiaamuna kello herätti meidät klo 7.30 siitä syystä, että olimme tilanneet kaksityiskuljetuksen Jumeirah Beachille. No, suunnitelma onnistui siten, että pikkubussi otti naapurihotellista kyytiin saksalaisen nuoren parin, joka ei-mikään-yllätys oli menossa samaan paikkaan. Niinpä olimme 20 min kuluttua rannalla. Sattumoisin torstai taisi olla viikon viilein päivä eli vain 30 astetta, joten varpaistelu ja uiminen venyivät parituntiseksi nautinnoksi.

Eihän sieltä meinannut malttaa lähteä mihinkään, sillä merituuli ja linnunmaitovesi kiehtoivat eläkeläisiä. No, illalla tuo nautiskelu näkyi rinnassani punoituksena ja tukassani richardgerelookina. Joidenkin tukka valkaistuu jonkin järkytyksen johdosta, meikäläisen auringon, onneksi. No, harmaatukkaisenakin voi elää.

Rantailun jälkeen otimme taksin ja ajelutimme itsemme huikeaan Madinat Jumeirah hotelliin. Tutustuimme ensin ympäristön soukeihin sekä kanaviin. Rakentaminen on varsin suosittua edelleen koko Dubaissa.

Alla oleva kuva on tyypillinen esimerkki siitä, että siellä tehdään eikä meinata. Tuollakin työmaalla oli varmaan 100 vierasmaalaista rakentamassa halvalla miljonääreille kämppiä.

Onnistuimme puhumaan tällä kertaa itsemme sisään alueelle ja hämmästelimme. Hotellikompleksiin kuuluu 2 erillistä hotellia, apartmentoksia yms. Aivan mieletön paikka upealla rannalla maailman korkeimman hotellin vieressä.

Tuonne olisi joskus kiva päästä, sillä allasalueet ja kokonaisuus oli sitä luokkaa, että Askot pois! Katsokaa itse kuvista. Selvitimme sen verran, että 400€ hintaan sieltä löytyy huone, mutta ehkä Asko Tours hankkii vielä edullisemman kämpän. Aika näyttää.

Kiertelimme viereisessä soukissa ja halvaksi tuli taas. Ainoat ostokset olivat pari erittäin aidon näköistä omenaa, jotka ostimme aseteltavaksi Aallon metallivadin päälle. Sitten taas taksiin ja kämpille. Kävimme ensimmäistä kertaa lounaalla omassa hotellissamme ja valitettavasti myös viimeistä. Söimme nimittäin 9 eurolla 3 ruokalajin menuun, joka todella oli hintansa väärti. Ilta meni ilmaishieronnassa, uimisessa ja allastelussa. Sää jatkui suopeana koko päivän. Tukanpesusta yms. syistä johtuen päivä oli pulkassa.

Perjantaiaamuna menimme jälleen rannalla, mutta viihdyimme siellä vain tunnin. Perjantai on islaminuskoisten pyhäpäivä, josta syystä rannalla oli väkeä moninkertainen määrä edelliseen päivään verrattuna. Se ei meitä pelottanut, mutta sää oli jälleen sitä itteään. Oli niin kuuma, että naapurin Erkki ei olisi viihtynyt siellä senkään vertaa. Ajelutimme itsemme hotelliin ja lähdimme ostoskeskukseen. Tällä kertaa ostimme sentään jo jotain. Minä sain pari paitaa ja Marjatta Victorian viidet salaiset pikkuiset.
Loppupäivä on sujunut kämpillä lueskellen, ristisanojen, Sudokun ja päiväkirjan kirjoittamisen merkeissä. Tunnin kuluttua on aika kerätä kimpsut ja kampsut ja lähteä kentälle.

SUMMA SUMMARUM

Meillä on ollut huikean hieno matka. Jälkikasvun mukanaolo oli iso juttu ja toi oman positiivisen lisän matkustamiseen: jaettu ilo on viisinkertainen ilo. Dubai on äärettömän siisti maa ja sen ihmiset ovat äärimmäisen ystävällisiä. Ivory Grand Hotel saa meiltä täydet pisteet ennen kaikkea ylitsevuotavan hienosta palvelusta. Väkeä on joka puolella kuin pipoa ja kaikki tervehtivät, aina. Ovet aukeavat edestä kuin taikasauvalla ja astia katoavat aamiaispöydästä joskus liiankin nopeasti. Palvelu on huippuluokkaa!

Liikennejärjestelyt pelaavat pääosin kohtuudella ottaen huomioon, että kulkijoita on paljon. 6-8-kaistainen Abu Dhabiin menevä moottoritie ja uudehko metro ovat varmuudella inhimillistäneet liikkumista. Ruuhkiakin oli etenkin kauppakeskusten ympärillä liian kanssa. Metrolinjoja on tällä hetkellä 2 ja kolmas on tulossa. Metroilu on nopeaa ja halpaa. Siirtymät niistä kauppakeskuksiin ovat pitkiä käytäviä, joissa liukukäytävät avittavat osin liikkumista. Ilmastointi on upea asia, joten siirtymät ovat hyvää kuntoilua. Paikallisbussejakin kulkee, mutta taksi on ehdoton kulkuväline. Sen minimimaksu on 12 dirhamia (3€), jolla ajeleekin jo noin 4-5 km. Lentokentälle matka taksilla oli 62 dirhamia, mikä on reilun 20 km matkasta järkihinta.

Kaupunkikuva koostuu yhä enemmän pilvenpiirtäjistä. Ne ovat laajalla alueella ja huippuhienoja hotellejakin on kymmeniä, tavallisia hotelleja vielä paljon enemmän. Dubaihin lähtijä pääsee majoittumaan 5 tähden hotelliin parhaimmillaan jopa alle 100 eurolla. Tarkistin, että parin päivän päästä olisi löytynyt huippuhotelleja jopa 60 eurolla.

Lokakuu ei ole paras mahdollinen aika matkustaa Dubaihin, sillä siellä on vielä melko lailla kuuma. Sanovat, että joulu-helmikuu olisi inhimillisempää aikaa sään puolesta. Joskus voi jopa sadella :-). Tuossa maassa moni asia on maailman suurinta, mutta sade ei.

Lopputulemana voi vain ihmetellä, jälleen kerran sitä, että voiko lomailu olla näin edullista tällaisissa puitteissa? Pakko kirjoittaa, että RCI:n pistejäsenenä voi. Noin 300 euroa siitä, että viisi ihmistä majoittuu 4 vrk (ja me eläkeläiset 7) sisältäen aamiaiset on epätodellinen, todellinen hinta. 50 €:n lisä ensimmäisestä, ylimääräisestä aamiaisestakaan ei tee tästä vielä ylikallista 🙂 Jos viikko Dubaissa tällaisissa olosuhteissa maksaa matkoineen 500 €/hlö, Asko Tours on tähtensä ansainnut.
Kiitos rakkaimpani Marjatta, Anne, Maiju ja Antti.

Tämän reissun 1. osa löytyy tästä alta:

Kokemuksia Dubain ainutlaatuisessa maailmassa (osa 1.) – Appamatkustaa

 

 

Samankaltaiset artikkelit

4 Kommenttia

    1. Kiitos Niko. Nämä ovat vähän erilaisia blogikirjoituksia, kun ne ovat omia itselle tehtyjä matkakertomuksia. ”Julkisuus” ei juurikaan muuta sisältöä vaikka pitäisikin ?. Kirjoitan näitä siksi, että muistaisin missä on tullut käytyä ja mitä tehtyä. Vanha ei enää meinaa muistaa.

  1. Olimme pari vuotta sitten viimeksi Dubaissa ja halusin ehdottomasti mennä katsomaan auringonnousua Burj Khalifasta. Heräsimme joskus aamu kolmelta ja lähdimme ajamaan paikalle. Kun sitten silmät ristissä odottelimme aamun ensimmäisiä säteitä, niin pah… Hiekkamyrsky. Olihan se ihan kiva katsella sieltä ylhäältä maisemia ja kaupunkia, joista ei siis nähnyt yhtään mitään.

    Onneksi olen käynyt tuolla joskus 2010 myös, jolloin näkymät olivat selkeämmät.

    1. Tuurilla ne laivatkin seilaavat ?. Meiltä jäi tuon maailman korkeimman rakennuksen valloitus väliin, sillä pihiys iski. Saas nähdä miten helmikuussa, kun menemme sinne seuraavan kerran. Edulliset lennot saavat matkajalan vipattamaan ??

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *