· · · · ·

Vaellus Billingenissä Norjassa oli huippujuttu (Keski-Norja osa 4)

Vaellus Billingenissä oli sen verran huippujuttu, että se ansaitsee ihan oman postauksensa. Kiersimme siellä runojen riimittämää luonto- ja kulttuuripolkua, josta erkani hieman pidempi, yhteensä 3 km lenkki. Ajattelimme, että se olisi läpihuutojuttu, mutta kuinkas kävikään? Ainakin kenkävalinta olisi toinen. Silti (tai ehkä juuri siksi) kehotamme normikuntoisia (ja kovempia) varamaan reilun tunnin aikaa ikimuistoiselle vaellukselle,

(Teimme tämän matkan osittaisessa yhteistyössä Touring Carsin ja Norwegianin kanssa.)

Olimme juuri jättäneet jälkeemme Norjan ja ehkä koko maailman kauneimman kylän ja nauttineet sen tarjoamista elämyksistä. Näet tuo elämyksemme sekä kuvina että videoina tästä alta:

Olimme juuri käppäilleet upeita metalliportaita ees sun taas Geirangerista lähtevää kävelyreittiä pitkin Fossevandringia. Nousimme tietä 63 vuorelle odottaen, että kohta olemme sellaisella korkeudella, jossa saavutamme lumirajan,

Olimme päässeet niihin maisemiin, jota halusimme nähdä Norjassa. On se vaan kumma, että vaikka saamme katsella lunta puoli vuotta ja järviä toisen mokoman niin viehättää valtavasti, kun näkee niiden yhdistelmän. Norjassa ja Alpeilla sen on mahdollista ja siksi tykkäämme noista seuduista ylipaljon.

Jatkoimme matkaa, kunnes vastaan tulivat Billingenin opasviitat. Ei meillä ollut harmaata aavistusta mistä on kyse, mutta asuntoautoilevien eläkeläisten tehtävä on tarttua kaikkeen mielenkiintoiseen. Taisimme jopa ajaa ensin tuon paikan ohi, mutta käänsimme kurssia sen verran, ettå pääsimme katsomaan mistä on kyse. Ja se kannatti!

Tällainen Føysa-joen koskinäkymä odotti meitä heti jätettyämme asuntoautomme parkkialueelle. Kiinnosti!
Kartasta voi päätellä, että olimme olleet pari päivää aikaisemmin yläreunassa näkyvässä Bjorlissa, jatkaneet sieltä Ålesundiin, josta takaisin ja Geirangeriin, josta edelleen Billingeniin Reinheimenin kansallispuiston reunalle. Tästä matkamme jatkui Lomiin, josta käännös oikealle kohti etelää.

Olimme saapuneet Reinheimenin kansallispuistoon ja siellä Billingen Seterpensjonatin parkkialueelle.

Taustalla majatalo ravintoloineen, joka ei asuntoautoilijaa kovin kiinnostanut syystä, että meillähän kulkee mukana sekä asunto, että ravintola.
Billingenin luonto- ja kulttuuripolku on pisimmillään noin 3 km, mutta tuntuu paljon pidemmältä, kuten jutun lopussa olevalta videolta voitte aistia.

Arvoimme jo tässä vaiheessa, että minkä reitin noista valitsisimme. Vaikka olimme kävelleet jo päivän aikana melko paljon, meitä alkoi kiinnostaa pidempi, noin 3 km lenkki syystä, että se nousisi korkeammalle seuraten putousta.

Tätä reittiohjetta vilkaisin netistä siinä vaiheessa, kun olimme lähdössä ”pikku kävelylle”. Meillähän oli jalassa vain normaali kävelykengät eikä vaelluskenkiä. Helppo nakki edessä, joten ei kun menoksi.

Føysstein Stonebridge • Hiking route » outdooractive.com

Tästä linkistä aukeava reittiohjeessa ja yllä olevassa kartassa näkyvä kuva oli viimeinen pisara reitin valinnalle. Tuon kivijärkäleen halusimme nähdä.

Photo: Merete Åboen, Skjåk Municipality

Valinta oli siis tehty, joten ei kun menoksi. Valitsimme siis Feystjennin 3km mittaisen reitin.

Alkumatka oli tällaista helppoa kulkuväylää, joten ei käynyt mielessäkään, että pitäisikö käydä vaihtamassa kengät. Olisi pitänyt!
Näitä Jan-Magnus Bruheimin runoja oli ripoteltu pitkin reittiä. Minä en ole lainkaan runoihminen, päinvastoin kuin mammu, mutta nämä kolisivat minuunkin. Niissä oli ajatusta…
Tässä vaiheessa oli vielä mahdollista valita kulkeako luonto-ja kulttuuripolkua vai lähteäkö 3 kertaa pidemmälle reitille. Helppoa tämä alku, joten pidimme kiinni siitä, että valitsemme pidemmän reitin?
Helppo oli ihmisen lapsen kulkea, kun myös maan pinnalla riitti nähtävää…
Kun reilu kilometri oli jumpattu, alkoi näyttää siltä mitä odotimmekin.
Näitä koskia riitti matkan varrella koko ajan.
Rouva seisoo kuuluisan kiveenjärkäleen päällä, josta voi päätellä, että vastapäivään reittiä kuljettaessa kivelle nousun korkeus on noin 2 m. Ja myötäpäivään kuljettaessa laskeutuminen sen päältä on tietysti täsmälleen sama matka, mutta kun jalat eivät yllä läheskään tasaiselle, voi homma jäädä monelta kesken.
Kuuluisaksi käyvä, puristuksiin jäänyt jättimäisen kokoinen kiven järkäle näkyy kuvassa ylävasemmalla. Olisikohan korkeus 5 m? En alkanut mittailla.
Tässä voimakkaasti zoomattu kuva Luojan luomasta kivisillasta.
Nöyräksi vetää tuo paikka kulkijan.
Paluumatka oli sitten helppoa kuin heinän teko, tai sitten ei. Oikeastaan tässä vaiheessa tuli eniten ikävä niitä asuntoautoon unohtuneita vaelluskenkiä. Olisi sittenkin pitänyt palata takaisin ja hakea ne…
Kuvassa ohitsemme vipeltävä hollantilaispariskunta sattui paikalle oikeaan aikaan. Marjatta yritti pungertaa itseään ylös, kun meikäläinen oli jo urakan suorittanut. Kun mammu alkoi valittaa, ettei löydä jalallaan sitä ainoaa oikeaa painaumaa, josta voisi ponnistaa itsensä järkäleen päälle, lähdin takaisin tarkoituksena auttaa, mutta ei ollut helppoa sekään. Onneksi herra X tuli perässämme ja asetti kätensä ponnistuslaudaksi Marjatan jalan alle. Nousi se siitä eläkeläinen vaikka voimat olivat jo menneet lähinnä pelosta johtuen. Samanlainen kokemus sattui vuotta aiemmin Lofooteilla Reinebringenillä. Silti rouva vaan aina lähtee mukaan näihin vaellusseikkailuihin. Rakas oot!
Saavutimme hollantilaiset seuraavalla sillalla ja vaihdoimme kokemuksia ja yhteystietoja. Lähetin tuon yllä olevan kuvan Jochemille Whatsappilla, sillä he eivät koukanneet reitiltä katsomaan miltä kivisilta näytti kauempaa edestä. Kiitos vielä Jochem. Lupasin laittaa tämän artikkelin sinulle ja pidän siitä kiinni 😉
Helpottuneita ja onnellisia eläkeläisiä.

Sorry, että näitä kuvia riittää samantyyppisistä kohteista, mutta en malttanut olla ottamatta. On se upeaa!
Tuo sateenkaari-ilmiö seuraa meitä putoukselta/koskelta toiselle. Ei haittaa!
Tässä tällä erää viimeinen kuva Føysa-joen koskista. On se hieno!

Hyväksi lopuksi muutaman Bruheimin runo, jonka jälkeen vielä videoyhteenveto vaelluksestamme.

Näiden kulttuuripläjäysten jälkeen oli aika siirtyä asuntoautoon ja etsiä sopiva kahvipaikka. Sitä ei tarvinnut kauaa odottaa. Vois sanoa, että on vaikea keksiä parempaa lomailumuotoa, kun ajattelee asuntoautoilun ihanuutta.

Ajettuamme muutaman kilometrin, oli tien varressa houkuttelevan näköinen levähdyspaikka, joten sinne.
Tässä kuvassa oikeastaan kaikki se oleellinen. Tällaista on karavaanarielämä! Ei Askompaa!

Tässä vielä elävää kuvaa samoista vuoristomaisemista:

Meillä ei jälleenkään ollut mitään tarkkaa suunnitelmaa siitä minne matkamme jatkuisi ja missä yöpyisimme. Karavaanarin ei tarvitse eikä kannata suunnitella liian pitkälle, sillä jokaisen nurkan takaa saattaa tulla vastaan yllätyksiä, kuten kävi tuon Billingenin kanssa. Sen tiesimme, että meitä kiinnostavat kauniit luontokohteet sekä vuoristotiet kauttaaltaan. Sellaisia oli luvassa, kun jatkoimme matkaa kohti Flåmia. Näimme ja koimme paljon, mutta missasimme myös yhden tärkeimmistä kohteista, kun luotimme liikaa paperikarttaan. Se harmittaa vieläkin, etenkin kun ohjasimme tyttäremme Annen miehensä Jannen kanssa kulkemaan sitä kautta ja kun näimme mitä olimme jääneet paitsi. Pitänee lähteä taas joku kertaa noille seuduille! Ei haitta ei, se!

Tässä seuraava yöpymispaikkamme, josta kerron tulevassa jutussa.
Flåklypan jälkeinen reitti, jossa tapahtui se paha ohiajo.

Näitä matkakertomuksia tulee vielä useita, sillä puhelimen kamera lauloi sitä tahtia, että juttua riittää pitkälle kesää…

Samankaltaiset artikkelit

2 Kommenttia

  1. Tuosta syystä lumihuippuiset vuoret järvineen kuuluvat meikäläisten ehdottomiin suosikkeihin. Norja ja Alpit! Se on siinä! Ja tuo Billingen olisi teille kovakuntoisille luontofriikeille mukava pieni kävelyretki matkaamisen ohessa 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *