·

10 vinkkiä matkustaa edullisesti ja mukavasti luksusta unohtamatta

Paljastan tässä artikkelissa 10 vinkkiä miten matkustaa edullisesti ja mukavasti luksusta unohtamatta. Säästämme näiden vinkkien avulla jopa tuhansia euroja vuodessa.
Matkustelemme mammun kanssa melko paljon eli olemme tehneet tällä vuosituhannella (ennen koronaa) vuosittain keskimäärin 8 ulkomaanmatkaa (yhteensä 156). Sellaisessa määrässä on jo merkitystä, mikäli pystyy pudottamaan kulut minimiin. Sitä taitoa olen harjoitellut ja mielestäni oppinutkin.
Tätä artikkeli muokatessani näyttää vahvasti siltä, että pääsemme jälleen matkustamaan elokuussa, kun rokotukset on otettu. Olemme alkaneet jo varailla tulevia lomia ja nyt on 3 ulkomaanmatkaa varattuna tälle vuodelle. Varmistamme kuitenkin, että hotellimajoitukset voi perua ja lennot siirtää maksutta ellei tilanne sitä salli. Lentojen varaamisessa kannattanee vielä olla maltillinen etenkin ellei siirtomahdollisuus sovi omiin suunnitelmiin.
Jos matkakuume käy sietämättömäksi, sitä voi yrittää helpottaa haaveilemalla ja jopa varailemalla matkoja. Jos olet niin optimisti, lue tämä artikkeli ja säästä tulevilla matkoilla!

(Tämä artikkeli on päivitetty 21.7.2021)

10 vinkkiä matkustaa edullisesti ja mukavasti luksusta unohtamatta

 

Olen kerännyt tähän kirjoitukseeni vinkkejä edullisten lentojen ja hotellien varaamiseen, lentokenttäkuljetuksiin, laukkuvalintoihin, Suomi-tv:n katsomiseen ym. Näillä konsteilla säästämme ajoittain todella paljon. Lue ja kommentoi kirjoitukseni perään omat vinkkisi.

 

 Vinkki 1: Perusta oma ”matkatoimisto”

 

Asko Tours, kuten leikillisesti kutsumme yhden miehen ”matkatoimistoani”, ei vierasta luksusta. Yritän kuitenkin löytää kaiken mahdollisimman halvalla. Teen valtavasti työtä etsiessäni lentoja, hotelleja, bussiyhteyksiä ym. Yritän käyttää mielikuvista, halpalentoyhtiöitä ja lentoyhtiöiden reittikarttoja etsiessäni edullisia lentoja ja eri reittivaihtoehtoja. Aloitan matkani kuvitelmissani jo hyvissä ajoin. Joskus tulee bongatuksi mitä ihmeellisempiä reittejä. Halvan lennon varjolla saattaa matkasuunnitelmakin mennä uusiksi. Usein se sopii meille eläkeläisille oikein hyvin 🙂

Hotelleja etsiessäni tulee myös uusien kaupunkien kartat päällisin puolin tutuiksi. Haluan etsiä hotellin hyvältä paikalta tai joskus vaan nopean metro- tai junayhteyden päästä. Meillä on aina keskimäärin 3-4 matkaa varattuna noin vuoden päähän. Olen matkahaaveilija, joka myös useimmiten toteuttaa haaveensa, ennemmin tai myöhemmin. Ja olen myös sen verran järkevä, että haaveilen vain sellaisista asioista, jotka voivat joskus toteutua ;.)

Pääsääntöisesti hankin kaiken itse ja maksamme matkoista vain noin puolet siitä mitä ne maksaisivat matkatoimistojen kautta valmismatkoilla. Ja räätälöidyt matkat ovat toki vieläkin kalliimpia. Käytämme valmismatkoja, mikäli satumme bongaamaan sellaisen hyvällä alennuksella. Äkkilähdöt on meille vaihtoehto, mutta ne sopivat harvoin kalenteriimme, joka on useimmiten buukattu riittävän täyteen. Toki nappaamme joskus pilkkahintaiset lennot ja saatamme käydä muutaman yön visiitillä jossain kivassa kaupungissa.

Olen laatinut Excel-taulukon matkoistamme ja niiden hinnoista tämän vuosituhannen alusta lähtien. Keräsin siihen myös kaikki aiemmat ulkomaanmatkamme, jotka satuin muistamaan 1970- luvulta lähtien. Aloin pitää tarkempaa kirjaa ulkomaille suuntautuvista lomamatkoistamme vuonna 2000 ja helmikuuhun 2021 mennessä niitä on kertynyt 156. Korona pysäytti hyvässä vauhdissa olevan reissaamisemme ja vuonna 2020 ehdimme tehdä ainoastaan 2 matkaa, kunnes ulkomaan matkat loppuivat. Vastapainoksi matkasimma kotimaassa sitäkin enemmän, joten sammaloitumaan emme jääneet. Teen vuodesta 2020 vielä erillisen artikkelin, joka siis poikkeaa matkakohteiden suhteen merkittävästi aiemmista vuosista. Ei huono silti ollut koronavuosikaan.

Vinkki 2: Näin säästät matkakuluissa 

 

Tässä tulee muutamia säästövinkkejä, joihin toivon saavani palautetta ja lisävinkkejä edulliseen, tasokkaaseen matkustamiseen. Olkoon tämä jonkinlaista benchmarkaamista eli parastamista. Kokemuksesta tiedän, että aito dialogi auttaa kaikkia osapuolia. Antakaa siis palautetta ja vinkkejä tämän matkablogin perässä olevaan kenttään.

2.1. Lentojen varaaminen

Aluksi on todettava, että en osaa ennustaa miten lentojen varaaminen suhteessa hintaan muuttuu, kun koronatilanne laukeaa. Emme voi myöskään olla varmoja milloin lennot taas alkavat, joten jokainen joutuu arvioimaan mistä lähtien lentoja voi jälleen varata. Optimisina uskon, että viimeistään loppuvuodesta pääsemme jälleen reisuun, joten sitä varten voi näistä vinkeistä olla hyötyä. Näin homma toimi ainakin aikaisemmin:

Olen pannut merkille, että lentojen hakeminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin eli heti, kun ne tulevat myyntiin (noin vuotta aiemmin). Toinen vaihe on sitten lentoyhtiöiden tarjoukset muutamaa kuukautta aiemmin lähtöpäivän lähestyessä, elleivät koneet ala täyttyä. Niistä voi saada todella halpoja löytöjä. Esim. Finnairin tarjoukset luen tarkkaan, jos lento on vielä varaamatta.

Kannattaa myös vierailla ajoittain esim. Rantapallon,  Napsun ja matkatoimistojen äkkilähtösivuilla halpojen lentojen ja pakettien toivossa. Hyvä blogikirjoitus tästä teemasta löytyy sivustolta Budjettimatka.com.

Etsin lentoja eri sivuilta (Momondo, Skyscanner, Rantapallo, Kayak, Supersaver ym. ym.). Kun olen löytänyt mieluisan, katson vielä mitä lennot maksavat lentoyhtiön omilla sivuilla.

Törmäsin kerran esimerkiksi siihen, että hakukone näytti reitin Bordeauxista Lontoon kautta Helsinkiin noin 90 eurolla. Tarkistin mitä EasyJet laskuttaa ensimmäisestä osuudesta ja havaitsin sen olevan tarjouksessa 25 €. Kun Norwegian lensi Lontoosta Helsinkiin 37 eurolla, säästin samoilla lennoilla lähes 70 € meidän kahden osalta, kun hyödynsin lentoyhtiön omaa sivustoa.

Huomaa, että etenkin halpalentoyhtiöt (nyt jopa Finnair) laskuttavat useimmiten ruumaan menevästä laukusta, joten käsimatkatavaroiden kanssa liikkuminen on suuri säästö.

Etenkin pitkillä matkoilla kartoitan paikalliset halpalentoyhtiöt jatkolentojen etsimisessä ja sitä ennen kyseisen alueen suuret yhtiöt pitkän matkan lentoihin. Usein hakukoneet eivät osaa etsiä etenkään jatkolentoja.

Etsin lentovaihtoehdot eri kaupunkien ja maiden kautta. Olen tehnyt joskus hienoja löytöjä aivan yllättäviä reittejä pitkin.

Kerran kannatti palata Dubrovnikista Edinburghin kautta Helsinkiin syystä, että minulla oli silloin jonkin verran British Airwaysin pisteitä ja niiden avulla lennot eivät maksaneet juuri mitään. Samalla teimme muutaman yön stopoverin Skotlantiin. Etsiessäni vuonna 2016 paluulentoa Fuerteventuralta huomasin, että halvimmillaan sen saisi Finnairilla 200 eurolla. Se tuntui paljolta, joten ajattelin, että entäpä jos yhdistäisimme Ranskan länsirannikolle haaveilemamme matkan tähän. Löysin lennon Bilbaoon 67 eurolla, joten lensimme sinne ja jatkoimme siitä pohjoiseen rannikkoa pitkin junilla/busseilla ja palasimme Suomeen Bordeauxista 62 eurolla, kuten yllä kirjoitan. Käytimme säästyneet rahat majoituksiin ja meille uudet paikat tuli samalla katsotuksi. Eläkeläisenä on kiva reissata 🙂

Viime vuosina tavaksi on tullut, että olemme käyttäneet Euroopan lennoilla ensisijaisesti Norwegianin palveluja, sillä ne ovat usein jopa älyttömän halpoja. Siispä kannattaa liittyä Norwegianin (kuten muidenkin lentoyhtiöiden) kanta-asiakkaaksi ja kerätä pisteitä, joiden avulla saa alennuksia tulevista lennoista. Tein tästä teemasta erillisen postauksen ja se löytyy täältä:

https://appamatkustaa.fi/loytaa-halvat-lennot-lue-tasta/

Tässä vielä verrattain tuore vinkkipankki edullisten lentojen bongailuun:

https://finnoytravel.com/fi/matkakokemukset/lentarjouksista-kaikki-irti/

 

LISÄVINKKI:

Sain tätä artikkelia muokatessani matkabloggaajakollegaltani vinkin, että

hanki vpn, aseta itsesi serverin kautta edullisempaa maahan ja katso lentojen hintoja/ buukkaa.”

Enpä ole tuota älynnyt kokeilla vaikka käytänkin vpn:ää, kuten tämän artikkelin vinkissä 8.

Jatkossa kyllä testaan tuon.

 

2.2. Hotellien varaaminen

Asuminen on matkailussa usein se eniten rahaa vievä osuus. Sen vuoksi käytän aikaa hotellien etsimiseen. Sama hotelli voi maksaa toisen tarjoajan kautta jopa puolet vähemmän. Siksi en juuri koskaan hanki mitään vertailematta eri tarjoajien hintoja. Trivago, Momondo ja Tripadvisor ym. sivustot keräävät eri tahojen tarjoukset, joten niiden kautta kannattaa yleensä aloittaa etsiminen. Hotels.com ja Booking.com ovat hyviä tarjoajia, mutta katson aina tarjonnan myös Agodan kautta.   Kohdemaasta riippuen löytyy joskus myös vieraita uusia sivustoja, joita kannattaa vilkaista (esim. Trivagon kautta). Ennen maksamista kannattaa lentojen tavoin tarkistaa tuleeko esillä olevaan hintaan joitain lisämaksuja.

Varaan hotellit yleensä peruutusoikeudella eli muutamaa päivää ennen saapumista varauksen voi perua kustannuksitta. Jos olen varma hinnasta ja valinnasta, nalkkaan joskus varauksen ilman peruutusoikeutta, jos nuo huoneet ovat selkeästi halvempia.

Eräällä matkallamme kävi niin (ks. San Sebastianin matkakertomus), että hotellien ollessa lähes loppuun varattuja, varasin vahingossa samalle yölle kaksi hotellia ja tietysti molemmissa oli tällä kertaa se ehto, ettei niitä voi enää perua! Kun tajusin asian saapuessamme San Sebastianiin, tuli kylmä hiki pintaan, sillä hotellit olivat täynnä ja varauksemme seuraavalle päivälle. Yritimme neuvotella varaamiemme hotellien kanssa siirron päivää aikaisemmalle. Molemmat olivat täynnä ja muutenkaan asia ei olisi kuulemma onnistunut, sillä varaus oli tehty välittäjän kautta. Suurin huolemme olikin mistä saada majapaikka. Onneksi jo toisesta kysymästämme paikasta löytyi yksi huone ja se riitti. Maksoimme ylimääräisen maksun, joka oli suurempi kuin budjettimme oli huomioinut, mutta kuitenkin erittäin kohtuuhintainen niihin nähden, mitä olin etsinyt verkosta tuolle kiireiselle viikonlopulle. Jatkossa olen näissä tarkempi!

 

2.3 Matkaa pelkkien käsimatkatavaroiden kanssa

Paljosta matkustamisesta, koneiden ja asuinpaikkojen vaihdoista ja julkisten kulkuvälineiden (bussit ja junat) runsaasta käytöstä johtuen olemme päätyneet siihen, että selvitämme yleensä alle 3 viikon matkat  pelkillä käsimatkatavaroilla.

Koska käytämme halpalentoyhtiöitä myös kaukomaissa vaihtaessamme saarta, maata tms.,, on tämä myös merkittävä kustannuskysymys. Laukku maksaa usein yhtä paljon tai jopa enemmän kuin lentolippu. Vain poikkeustapauksissa (> 3 viikon matka) saatamme ottaa yhden ruumaan menevän matkatavaran. Tästä johtuen olemme hankkineet 55x40x20-kokoiset 4-pyöräiset laadukkaat 1,6 kg painavat laukut. Niihin sopii kaikki pakollinen ja niiden kanssa on erittäin helppo liikkua. 2-pyöräisiä emme enää hyväksyisi 🙂

Vaimollani on toisena laukkuna kevyt tilava käsilaukku. Itse ostin hyvillä kantohihnoilla varustetun Ospreyn pyöräilyrepun, jossa on muutama erillinen tasku. Kokemuksesta voin todeta, ettei selkä enää juurikaan hiostu pitkilläkään varpaistelukävelyillä hiekkarannoilla saati sitten kaupunkivaelluksillamme.

Jotkut halpalentoyhtiöt ovat todella tarkkoja määräyksistä. Jo vuosia sitten, kun lensimme vielä joskus Ryanairilla, jouduimme kerran tekemään pakkausten suhteen uudelleen järjestelyjä. Se oli ainoa kerta, kun portilla pyydettiin sullomaan laukku sovittimeen. Silloin meillä oli vielä mukana epämääräisiä laukkuja ja omani ei aivan mahtunut sisään. Onneksi Marjatalta oli tilaa ja kohta homma pelasi.

Viimeisin outo kokemus oli lokakuussa 2016 Bordeauxissa. Olin ottanut EasyJetin 27 euron lennon Lontooseen. Lipussa kyllä luki, että sallitaan vain yksi laukku, mutta yleensä se tarkoittaa, että pieni käsilaukku saa olla lisäksi, jos se mahtuu penkin alle. Tuossa tapauksessa virkailijat saivat aikaan yleistä hässäkkää, kun puolet porukasta joutui sullomaan käsilaukun tavarat lentolaukkuun. Täysin käsittämätön juttu, kun koneessa olevassa lehdessä annettiin vielä toisenlaista tietoa eli että 1+1 on ok. Revi siitä! Ja tokihan revin repun laukusta heti, kun pääsin koneeseen. En siis ota vastuuta, jos joudutte blogini luettuanne ikävään tilanteeseen. Poikkeus vahvistaa säännön opittiin jo koulussa 1960-luvulla.

Tarkista aina lipusta ja lentoyhtiön sivuilta heidän määräyksensä, jotka saattavat vielä vaihdella reitistä riippuen. Esim. luottoyhtiömme Norwegian ei aina veloita ruumaan menevästä laukusta, mutta kun veloittaa, se onkin sitten jopa 40-50 €/lento. Ja nyt se mokoma on keksinyt, että matkustamoon saa viedä vain pienehkön laukun ja lentolaukusta pitää pulittaa esim. Euroopan sisäisillä lennoilla 7 €/sivu.

SUMMA SUMMARUM:

  1. Opettele reissaamaan pelkin käsimatkatavaroin kuten me! Siinä säästää paljon matkarahaa.
  2. Tutustu tarkoin eri lentoyhtiöiden matkalaukkupolitiikkaan. Ei ole kiva maksaa laukusta enemmän kuin omasta lentolipusta, mutta sekin on arkea.

 

Vinkki 3: Lentokentältä hotelliin

 

Emme ole hintasyistä taksi-ihmisiä vaan käytämme aina, kun on mahdollista, julkisia kulkuvälineitä. Olemme tällä periaatteella säästäneet satoja euroja vuosien kuluessa. Lentokentiltä on yleensä hyvät yhteydet ja monissa maissa subventoidut bussit ja junat eivät maksa juuri mitään. Ja mikä parasta, ne ovat usein takseja nopeampia. Haittapuolena tästä on, että joudumme usein kävelemään jonkin matkaa tai vaihtamaan kulkuvälinettä, mutta koska olemme lomalla, meillä ei ole mihinkään kiire.

Jos kone on perillä hyvin myöhään, käytämme taksia. Niistä kokemuksista meillä on yleensä hyvät muistot, mutta myös ikäviä. Tunnettu tosiasia on, että ensimmäisiä sisäänheittäjiä tulee varoa. Heidän hintansa ovat usein omaa luokkaansa, he eivät käytä taksamittaria eivätkä aina ole edes virallisia takseja. Pakollinen homma on aina varmistaa jo taksiin noustessa paljonko matka maksaa.

Meillä on näistä yöajoista pari vähemmän hauskaa kokemusta. New Yorkissa otimme taksin ja siirryimme valtatien toisella puolella olevaan hotelliin noin 1 km matkan. Kuski meinasi repiä pelihousunsa, kun luuli saavansa pidemmän kyydin. Pääsimme kyllä 5 dollarilla perille.  Bilbaossa jouduimme ottamaan taksin, sillä lentokenttähotellin shuttle-kuljetus oli juuri lakannut siltä illalta. Taksijono oli lähes puoli tuntia. Kun vuoromme tuli, en lyhyestä matkasta (1 km) johtuen poikkeuksellisesti kysynyt hintaa. Sitten tein toisen virheen, kun huomauttanut, että taksimittari ei ollut päällä. Huomasin, että kaveri ajoi todella ripeästi hotelliin, jotta saisi vielä uuden kyydin. Kun tulimme perille, hinta oli 15 €! Ihmettelin hintaa, kun olimme Kanarialla kulkeneet 5 km 5:llä eurolla. Sanoin, että olen valmis maksamaan 10 euroa, jos annat kuitin. Samalla kyselin, miksi mittari ei ollut päällä. Otin kaverista kännykällä kuvan ja ilmoitin, ettei asia jää tähän ellei hinta tipu. Silloin kuski hermostui, käski minut ulos (Marjatta oli jo mennyt ja ottanut laukkumme), veti oven kiinni ja ajoi tiehensä. Hän kurvasi kovaa kyytiä pois ja sadatteli vielä ikkunasta nyrkkiä puiden yöhön poistuen. Olin ilmeisesti inhottava asiakas. Olimme tahtomattamme ottaneet elämämme ensimmäisen juoksutaksin juoksematta metriäkään.

 

Vinkki 4: Hanki lounge-kortti, jos välilaskulliset lennot kelpaavat

 

Meillä oli jo ennen eläköitymistä riittävät vapaudet päättää milloin ja miten matkaamme. Meitä ei haittaa, vaikka Aasiaan matkatessa tekisimme pari välilaskua, sillä käytössämme on Priority Pass, joka sallii loungen käytön. Siksi on vaan ilo tehdä pitkällä matkalla välilasku, jaloitella ja käydä nauttimassa ajoittain erittäin upeiden loungien tarjoiluista, viihtyisästä ympäristöstä ja WiFi-yhteyksistä.

Aloitamme jokaisen matkamme menemällä pari tuntia ennen aamiaiselle tai lounaalle Helsingin lentokentän loungeen ja tunnemme olevamme jo silloin lomalla!

 

Vinkki 5: Harkitse voisiko RCI sopia sinulle

 

Olemme kuuluneet vuodesta 2001 RCI:n viikko-osakejärjestelmään. Noista erilaisista systeemeistä ollaan montaa mieltä ja kokemuksia on varmasti hyvin erilaisia. Siirryimme RCI:n pistejärjestelmään jo kauan sitten emmekä ole katuneet sitä päivääkään. Saamme majoitukset huomattavan edullisesti. Esimerkiksi pelkästään vuoden 2018 viisi RCI-varaustamme tulevat tuhansia euroja edullisemmaksi kuin nettimatkatoimistojen ja hotellien omien sivujen kautta.

Meillä on kaksi lomaosakeviikkoa vuodessa (Katinkulta ja Saimaa), joista toisen käytämme joka kesä perikunnan kanssa omiin tarpeisiimme ja toisen säästämme pisteisiin. Molempien kohteiden pistesaldo on erittäin korkea, joten voimme majoittua toisen viikon pisteillä 2-5 viikkoa eri puolilla maailmaa maksamalla lisäksi 189 varausmaksun kerralta.

RCI on tehnyt mahdolliseksi sen, että olemme majoittuneet huippuhienoissa hotelleissa useimmiten 1 mh, joskus jopa 2 mh huoneistoissa.

Muutama vuosi sitten kutsuimme aikuiset lapsemme mukaan Dubain matkalle 4 tähden hotelliin (110 neliötä, 2 mh) ilman lisämaksua. Yllätys oli, että aamiaiset kuuluivat hintaan! Vastaava yllätys kohtasi meidät kaksi New Yorkissa 5th Avenuella, kun Hilton tarjosi aamiaisen ja vielä iltapalat juomineen koko viikoksi. Vastaavia etuja saa esim. Melia-ketjun hotelleissa Kanarialla.

Matkailu on useimmiten mukavaa ja joskus vielä täynnä huikeita yllätyksiä. Ja niitä on meille riittänyt! Jos olet RCI:n jäsen, käy tykkäämässä perustamaani Facebook-ryhmää RCI – vinkkejä ja kokemuksia. Meitä on siellä jo noin 4500. Annamme toisillemme hienoja vinkkejä ja vastailemme toistemme kysymyksiin. Tässä lisää RCI:stä.

https://appamatkustaa.fi/pari-faktaa-rci-viikko-osakkeista/

Vinkki 6: Pankkikortilla vai luotolla?

 

Jokainen matkojen ja hotellihuoneiden maksaja on varmasti törmännyt siihen, että matkatoimistot ja välittäjät saattavat laittaa esim. lentojen hintoihin lisämaksua maksutavasta riippuen. Olen pannut merkille, että Debit-kortilla maksaessa ei noita lisämaksuja yleensä tule. Koska minulla on luottokortti, en ole onnistunut maksamaan muuta kuin luotolla ja sitä kautta lisämaksulla. Onneksi sain ystävältäni vinkin, että luottokortin takana on erikseen Debit-kortin numero ja turvatunnus.

Tilasin vastikään lennot, joissa lisämaksu luottokortin käytöstä olisi ollut peräti 40 euroa!!! Onneksi muistin tuon ystäväni neuvon ja säästin tuon summan käyttämällä kortin Debit-numeroa.

Kirjoitan tämän siksi, että varmaan on muitakin kortin käyttäjiä, jotka eivät ole tätä hokanneet. Tiedän, että luottokortilla maksaessa oma riski pienenee laskuttajan väärinkäyttö- yms. tapauksissa, joten kannattaa miettiä, minkä firman kanssa lähtee käteismaksuihin mukaan.

 

Vinkki 7: Muista hyvä matkavakuutus!

 

Joskus otan lennot jonnekin suurelle kentälle (esim. Lontoo) ja etsin sitten jatkolennon sieltä. Tätä varten otin OP-Pohjolasta matkavakuutuksen, joka korvaa, jos myöhästymme jatkolennolta. Mikäli lennot on otettu kahdelta eri matkan tarjoajalta, joutuisimme maksamaan sen itse, jos kone on myöhässä.

Hyvä matkavakuutus on matkailijan ystävä

Vuoden 2016 lopussa tuon vakuutuksen merkitys korostui toden teolla, kun meidän piti lähipiirin vakavan sairastapauksen johdosta keskeyttää Madeiran matkamme. Jouduimme myös perumaan valmiiksi suunnitellun ja pääosin maksetun Uusi-Seelanti – Australia matkamme. Saimme kaiken maksamamme takaisin. Siitä kerron tuosta yllä olevasta linkistä aukeavassa postauksessa lisää.

 

Vinkki 8: Hanki F-Secure Freedome ja katso Suomen televisiota muissa maissa

 

Sain vuonna 2016 vihiä ohjelmasta F-Secure Freedome. Pääsin testaamaan sitä Madeiran matkallamme ja meistä tuli heti ystäviä. Tuon ohjelman avulla voit

  1. turvallisesti (niin ainakin väitetään) käyttää ulkomaillakin Free Wlan -yhteyksiä pelkäämättä, että joku syöksyy koneellesi. Ohjelma tekee sinusta ”näkymättömän”.
  2. ulkomailla väittää olevasi Suomessa ja internet-yhteys olettaa niin. Tästä johtuen voit katsella ulkomaille samoja ohjelmia kuin Suomessakin. Sen johdosta pelittävät Netflix, C-More, Katsomo, Ruutu, Areena yms.
  3. katsoa saisiko lennon hankituksi edullisemmin jostain muusta maasta kuin Suomesta. Aseta itsesi Freedomen avulla vaikka Tukholmaan ja katso millä hinnalla lento irtoaa Ruotsissa.

Lue lisää tästä ohjelmasta osoitteesta

F-Secure Freedome – jokaisen matkaajan ”pakollinen” kumppani

Vinkki 9: Pidä matkapäiväkirjaa, että muistat missä olet ollut ja mitä kokenut

 

Tässä isässä pitää oikein pinnistää, jotta muistaisi missä olemme kuluneen vuoden aikana reissanneet saati sitten edellisenä. Kirjoitan kertomukset meille itsellemme. Siksi ne ovat omakohtaisia kuvauksia, joista kaikki ei välttämättä kiinnosta muita. Silti olen päättänyt antaa ne muiden luettavaksi blogini kautta. Kukin päättää, onko kiinnostunut niistä vai ei. Koska luen mielelläni muiden blogeja matkamme suuntautuessa uusiin kohteisiin, uskon että itsekin voin auttaa edes joitain matkalaisia.

Kuvia ja videoita on kaikilta matkoiltamme liiankin paljon, mutta matkapäiväkirjoja älysin alkaa kirjoitella vasta vuonna 2007. Aluksi kirjoitin vihkoihin yms., mutta muutaman vuoden kuluttua otin koneen mukaan ja siitä se lähti. Tein matkakertomukset itseämme varten muistuttamaan missä on tullut käydyksi ja mitä koetuksi. Kun tekee noin 10 matkaa vuodessa, asiat unohtuvat eikä korkea ikäkään ole tässä asiassa armollinen piirre. Vuoden 2016 lopussa niitä oli sen verran kiitettävä määrä, että aloin julkaista niitä muidenkin luettavaksi.

Olin suunnitellut matkablogia jo pari vuotta ja laittanut ensimmäisiä virityksiä koenaurettavaksi ystäville. Valitettavasti tämä kaikki on niin aikaa vievää, että olen edelleen alkutaipaleella suhteessa matkoihini ja niistä tehtyihin kirjoituksiin. Tein matkapäiväkirjat ensin pdf-muotoon ja laitoin Bloggeriin. Se ei tuntunut kuitenkaan riittävän hyvältä. Kun sain monelta taholta kehoituksen vaihtaa WordPressiin, tein sen lopulta. Samalla meni valtaisa määrä työtä hukkaan, kun muuttelen kymmeniä kirjoituksia nyt uuteen formaattiin. Aloitin siis käytännössä lähes alusta tammikuussa 2017. Nyt olen saanut sivustolleni www.appamatkustaa.fi jo yli 400 kirjoitusta, mutta edelleen osa odottaa päivitystä ja kirjoitusta. Olen kiitollinen siitä, että te arvoisat lukijani olette ottaneet blogini vastaan erittäin suotuisasti. Siitä kertoo mm. se, että sivujani on luettu parhaimmillaan yli 30 000 kertaa kuukaudessa. Kiitos!

MEDIAKORTTI – APPA MATKUSTAA

Blogini löytyy nykyisin täältä sivulta www.appamatkustaa.fi. Hankin sitä varten oman domainin. Huomaa, että vanhimmat matkakertomukset ovat edelleen linkkien takana pdf-muodossa.

 

Vinkki 10: Katsele Youtubesta videoita matkoiltamme 

 

Olen alkanut kerätä Youtubeen videokirjastoa MYM (Matkustan ympäri maailmaa). Siellä on jo kymmeniä videoita luokiteltuina maanosittain ja maittain. Lisää tulee lähes päivittäin niin, että vuoden loppuun mennessä niitä lienee siellä jo 100, ehkä enemmänkin. Käyhän tilaamassa Youtube-sivustoni, jotta pysyt vauhdilla mukana.

Tein myös Facebook-sivuston tukemaan vuorovaikutusta ja tiedottamaan uusista matkakertomuksista.

Tavoitteeni on tehdä sinne SARJA-kirjaston, josta on helppo käydä etsimässä maakohtaisesti videoita kuten Netflixissä konsanaan ja katsoa niitä vaikka yhteen pötköön. Tämä harrastus on vaiheessa, sillä Facebook-maailman haltuunotto ei ole helppoa edes maailmanmatkaajalle.

Käy tykkäämässä Facebook – Appa matkustaa, jotta pysyt paremmin  kanavalla.

Toivon, että laitatte sinnekin vinkkejä ja linkkejä omiin matkakokemuksiinne. Haluan niiden avulla myös valmistautua tuleviin matkoihimme kyselemällä teiltä apua.

 

Anna rakentavaa palautetta!

 

Otan mielelläni vastaan palautetta ja vinkkejä blogistani.  Pidätän itselläni oikeudet huomioida kommenttinne haluamallani tavalla. Haluan blogista näköiseni, mutta hyödynnän palautettanne tarvittaessa. Kiitos jo ennakkoon benchmarkauksesta.

Voitte antaa palautetta ja vinkkejä suoraan blogini kautta juttujeni perään tai sähköpostilla asko@leppilampi.com .

Minulla on edelleen pöytälaatikossa paljon käsin kirjoitettuja matkakertomuksia ja koneella matkapäiväkirjoja ilman kuvia. Tuhansien kuvien valkkaaminen ja yhdistäminen tekstiin on aikaa vievä harrastus, mutta olen ottanut sen elämäntehtäväkseni jäätyäni eläkkeelle. Ehkäpä muutaman vuoden kuluttua olen jo lähes maalissa?

 

Kiitos, kun olette kanssani nojatuolimatkalla maailman ympäri. Matkustaminen on intohimoni ja toivon, että se välittyy kirjoituksistani ja kuvistani. Hyvää ja turvallista elämysmatkailua itse kullekin matkaajalle!

Matkaterveisin Asko Leppilampi

asko@leppilampi.com

 

Samankaltaiset artikkelit

61 Kommenttia

  1. Mukava blogi sinulla, Appa! Hyviä vinkkejä!

    Me matkustetaan myös budjetilla, joten välillä saamme venyttää penniä vähän siellä sun täällä. Meillä kuitenkin reissaa mukana kaksi pientä lasta, joten käsimatkatavaroilla harvoin selviydymme. 🙂

  2. Tuo hyvä päätös matkustaa pelkillä käsimatkatavaroilla alle kolmen viikon reissut. Pystyy hyödyntämään aina myös julkisia kulkuneuvoja, kun ei ole isoja ja painavia laukkuja raahattava mukana. Itsekin yritän reissata niin vähillä varusteilla kuin mahdollista ja aina käsimatkatavaroilla, joskin pienten muksujen kanssa se ei aina onnistu.

  3. Myös Wizz:llä saa olla vain yksi matkatavara, ei siis käsilaukkua tms. lisäksi. Heillä on myös pieni käsimatkatavarakoko. Mutta olkoon, lennot Puolaan Turusta ovat niin poskettoman halpoja, että ei väliä. Gdanskiin pääsee kaupunkilomalle lentoineen n. 100e/hlö/4 pvää. Lennot saa parilla kympillä m-p, kun ajoissa tilaa ja jopa vanhan kaupungin hotlat on edullisia.

  4. Kiva blogi! Ja aikamoinen lista jo paikkoja on kertynyt tuohon oikean puoleiseen palkkiin. Täytyypä katsella läpi kaikki itseä kiinnostavat kohteet sieltä. 7-8 ulkomaanmatkaa vuodessa on kyllä jo aika hieno määrä!

  5. Moikka, saavuin nyt blogiisi ensimmäistä kertaa, ja todella paljon tietoa täällä. Itse tykkään lukea yksittäisistä hetkistä ja pienistä sattumuksista, joten olisi kiva kuulla niitä eläkeläisen näkökulmasta 🙂

  6. Kiitos Ella. Mitä tarkoitat noilla hetkillä yms.? Muut blogithan ovat varsinaisia matkakertomuksia, joissa on ajoittain hyvinkin yksityiskohtaisesti kuvattu tapahtumia. Avaa hieman. Mahtavaa saada palautetta!

  7. Kiitos Teppo. Näyttää, että siirto WordPressiin tulee auttamatta vastaan, joten PDF:t jäävät pois. Taustalla on se, että kirjoitukseni on tehty Wordilla ja niiden muuntamien pdf:kai oli teknisesti helpoin. Olen niin vasta-alkaja, että virheitä tulee. Toisaalta kun olen joutunut opettelemaan kaikki yrityksen ja erehdyksen kautta. Jatkossa pätkin esim. kirjoitukset lyhyemmiksi eli luokkaan lähes kaikki uusiksi. Aikaa menee, mutta eläkeläiselläbsitä on ja laatu paranee ?

  8. Minäki olen eka kertaa blogissasi ja tosi paljon sinulla onkin täällä jo matkatarinoita. Itse haluan reissussa panostaa hyvää hotelliin mutta usein säästän juuri näissä matkatavaroissa ja otan pelkät käsimatkatavarat mukaan. Niin liikkuminenkin on paljon helpompaa. Hienoa, jos olet siirtymässä WordPressiin. Se on minusta ehdottomasti miellyttävin blogialusta ja siellä kommentointi ja toisten blogien seuraaminen on helppoa. Mukavaa uutta matkailuvuotta :).

  9. Samainen matkatahti meillä on viime vuosina ollut, jos kotimaan (ml. Ahvenanmaa) lyhyemmät matkat lasketaan mukaan, niin melkeinpä tavoittelemme matka kuukaudessa tahtia. Viime vuosina kun itse olen vielä ollut töissä ja lomat ja muutenkin aika on välillä kortilla, emme ole useinkaan hakeneet edullisinta vaihtoehtoa, vaan ajallisesti sopivaa ja helppoa, eli olemme maksaneet mielellämme palveluista, eli siitä, että kaikki on valmiiksi järjestetty. Luksusta ei tarvitse olla, 4 tähteä riittää 🙂 Nyttemmin elämäntilanteen muuttumisen myötä on ainakin mahdollisuus paremmin hyödyntää lentotarjouksia, mutta emme me kaukokohteissa valmiista kiertomatkoistakaan luovu emmekä ala rehjumaan yöbusseissa kymmeniä tunteja rahaa säästääksemme 🙂

  10. Ymmärrän yskän omien lasten ja lastenlasten kautta 🙂 Silti jos jokaisella on hyvä käsimatkatavaralaukku mukana, saattaa selvitä ainakin melko halvalla.

  11. Olisin iloinen, jos edes joku hyötyy näistä. Juttuja tulee vielä paljon lisää, mutta näin alussa suurin osa ajasta menee siihen, kun yrittää oppia käyttämään näitä ohjelmistoja yms. Ajoittain aika tuskastuttavaa, mutta myös palkitsevaa. Nämä ovat minun "Sudokujani" 🙂 Totuus on, että ilman päiväkirjoja emme muistaisi yhtään missä olemme käyneet ja mitä kokeneet. Reissuja on ollut aika paljon.

  12. Rami kirjoittaa vähän, mutta asiaa 🙂 Me eläkeläisinä olemme siirtyneet enemmän ja enemmän käyttämään julkisia monestakin syystä.

  13. Kiitos palautteesta! Tälle vuosituhannelle ulkomaan lomamatkoja on kertynyt jo yli 120, joten kerrottavaa riittää. Kun vain ehtisi/jaksaisi viimeistellä ne. Täytyy ensin ottaa tämä somemaailma haltuun 🙂

  14. Te olette kyllä jopa kadehdittavan paljon menossa. Meillä pieni rajoitin on tuo rakas vaimoni, joka tykkää niin kovasti olla kotona. Aika haastava yhdistelmä, vaikka matkustelin aikoinaan myös yksin, kun vaimoa pidätteli työ. Noin 125 matkaa tällä vuosituhannella on kuitenkin takana. Yrittäjänä (ja myöhemmin eläkeläisenä) minulla on ollut mahdollista etsiä edulliset lennot, kun päivämäärää voi etsiä joustavasti. Me matkaamme aina omatoimimatkoilla ja niiden suunnittelu vie hirveän paljon aikaa. Olen tosin laskeskellut, että säästämme tällä systeemillä ainakin 50 % suhteessa, että menisimme matkatoimistojen matkoille. Vaiva tulee siis palkituksi. Etenkin RCI-pisteiden hyödyntäminen tekee majoittumisista 5 tähdenkin hotelleissa erittäin edullista.

  15. Terve terveiset päiväntasaajalta blogista. Pitääpä ruveta kahlaamaan läpi 🙂 Miä kanssa yritän aina kirjotella mahdollisimman tarkkaa hinnoista ja majoituksista missä ikinä mennäänkin 🙂 Budjettimatkailua suurimmaksi osaksi, mutta onhan tuossa muutama ylilyönti käynyt 😀

  16. Mä en yhtään tykkää pakata nesteitä käsimatkatavaroihin enkä raahata laukua lentokentällä. Mutta nykyinen hinnoittelu ajaa vahvasti minuakin siihen suuntaan. Viime duunireissulla kolmen hengen kamat ruumaan lisähinnalla yhteensä 180€. Kyllä ärsytti! Työmatkoilla kun laukussa on niin paljon sellaista mikä on pakko laittaa ruumaan.

  17. Se on kyllä varmaan tuossa eläkkeellä matkustamisessa luksusta, kun matkustaa voi käytännössä milloin vaan eikä tarvi miettiä voiko jonain tiettynä ajankohtana ottaa lomaa töistä vai ei!

  18. Näinhän se menee. Pitäisi vielä oppia odottamaan äkkilähtöjä. Nyt homma menee niin, että on yleensä aina 3-4 matkaa odottamassa ja siten äkkilähdöille ei jää tilaa 🙂

  19. Onpas täällä blogissa jo paljon asiaa ja tietoa vaikka mistä! Kiva myös, että matkustatte budjetilla, näin opiskelijana kun ei itsekään hirveästi pääse tuhlailemaan. Mun mielestä on myös melko kunnioitettavaa, että eläkkeellä oleva ihminen haluaa opetella kirjoittamaan blogia ja harjoittelee kaikkea siihen liittyvää! Hyvän idean kuitenkin itse olit jo kirjoittanut, että juttuja voisi jakaa useampiin osiin; näin on helpompi löytää se just itseä kiinnostava asia.
    Kävin kurkistamassa myös Aasia-osastoa, sillä sinne ollaan toivottavasti lähdössä mahdollisimman pian.

  20. Hyvä päätös heittää lyhyet reissut käsimatkatavaroilla! Mä olen itsekin ajatellut tekeväni tulevaisuudessa niin. Ostin käsimatkatavaroina menevän pienen rinkan. Kesällä varsinkin selviää helposti, kun on kevyttä vaatetta. Talvella tulee muutamasta villapaidasta jo äkkiä paljon täytettä, mutta yritetään!

  21. Mä en ymmärrä sitä, että mennään viikon rantalomalle ja raahataan 20 kg tavaraa mukana. Mahtavaa, että te valistatte ihmisiä, että käsimatkatavaroilla pärjää jopa muutaman viikon! 🙂 Hyvä juttu, jos olet siirtämässä blogisi WordPressiin!

  22. Hieno alku bloggaamiseen! Teksti on helppolukuista, kirjoitat selkeästi ja hyödyllisiä vinkkejä monille. Kuvia kun saisi vielä vähän isommiksi 😉 Ja joo, WordPressiin siirtyminen voi olla hyvä idea, jossain vaiheessa.

    Itsellä kaipaa vielä vähän harjoitusta tuo pelkillä käsimatkatavaroilla pärjääminen. Helpottaisi kyllä elämää reissussa huomattavasti! Meillä kun vaan on jo usein kamerakalustoa sen verran mukana ettei sinne sitten muuta enää mahdukaan.

  23. Minäkin olen tullut siihen tulokseen, että käsimatkatavaroilla pärjää useimmat reissug mainiosti! Säästää ennen kaikkea aikaa ja vaivaa.

  24. Onnittelut hienosta blogistanne. Laitoin sen kirjanmerkkeihin, sillä teillä tuntuu olevan.todella paljon kokemusta tietyistä, hyvin mielenkiintoisista alueista. Ehkä utelemme lisää, kun sinne päin lähdemme.

  25. Kiitos Janni. Onhan tämä työlästä opettelua, mutta jaksaa jaksaa. Mikä olisi paikka, josta kehtaisi kysellä apua esim. WordPressin käyttöön? Nyt menee aikaa, kun yrittää keksiä itsestään selvyyksiin vastauksia ?. Olen hoksannut, että helppoahan se on, mun osaa. Juttuja muuten tulee vielä paljon paljon lisää, kun nämä karikot on opittu.

  26. Meillä vanhuksilla ultrakevyt 4-pyöräinen ja pieni reppu on yliveto yhdistelmä. Ihmeen vähällä selviää, kun harkitsee tarkoin mitä ottaa mukaan. Raha on hyvä konsultti ?

  27. Vaikuttaa mukavalta blogilta, josta voi löytää paljon tietoa! Ihmettelin tosin tovin melko lyhyttä postausta, kunnes hoksasin että itse teksti olikin tuon pdf-linkin takana. Muutoin blogin alustalla ei itselleni ole lukijana niin väliä, kunhan teksti ja kuvat ovat kohdillaan. Juoksutaksitarina oli hauska sattumus, jollaisia lukee blogeista mielellään.

  28. Kiitos Johanna. Jos suunnitelmat toteutuvat, vaihdan WordPressiin, jossa homma pelittää hienosti ilman PDF-muunnosta. Toivottavasti siitä tulee luettavampi ratkaisu. Tuollaista juoksutaksihommaa ei satu kuin kerran elämässä. ?

  29. Moi

    Kiitos hyvästä blogista Asko . Paljon hyviä vinkkejä löyty . Olen kyllä yhdestä asiasta vähän eri mieltä . Kyllä räätälöity matka tulee halvenmaksi kuin ns. kiertomatka . Viimeiset pidenmät reissut on ollu räätälöity itselle sopivaksi :)Hinnassa on eroa aika paljon vastaavaa kiertomatkaa verraten . Tietty se on monen asian summa .

    ps. Pitää lukasta noita matkakertomuksia mitä mielenkiintoista sieltä löytyy 🙂

    1. Kiitos palautteesta Mika! Täytyypä ottaa tuo räätälöity sieltä pois. Se perustuu omiin, ehä huonoihin, kokemuksiin. En ole osallistunut yhdellekään syystä, että hinnat ovat nousseet täällä suomalaisissa matkatoimistoissa liian korkealle. Kiitos asian korjaamisesta.

  30. Liputan myös käsimatkatavaroiden puolesta. Jos on pitempikin matka, ei ole iso vaiva pestä pyykkiä. 🙂

  31. Valtavan paljon hyviä vinkkejä, joilla esimerkiksi pyydystää halvempia lentoja! Tykkään itse lukea blogeja, jotka ovat aidosti kirjoittajansa näköisiä, matkakertomukset on kerrottu omalla tyylillä ja että myös sellaisia yksityiskohtia on mahdutettu kertomuksiin, joilla ei välttämättä ole sen kummempaa ”mainosarvoa”, mutta kertoo elävästi miten juuri teidän matkanne on sujunut. Varmasti jatkossakin palaan lukemaan kertomuksianne.

    1. Kiitos Virpi! Tunnut ymmärtävän ”yskän” eli teen näitä ensisijaisesti itsellemme, omista lähtökohdistamme. Siksi ne ovat sellaisia kuin ovat. Juttuni ovat enemmän matkapäiväkirjoja kuin blogeja.

  32. Hyviä neuvoja olet tähän koonnut.

    Itselläni tuli tuosta Booking. comin osuudesta mieleen, että vaikka hotelli olisi hankittu ilman peruutusoikeutta, kannattaa silti aina kokeilla, josko peruutus silti onnistuisi. Itse olin varannut Singaporessa hotellin väärälle päivälle. Otin yhteyttä ja kerroin ihan rehellisesti, että olin toheloinut ja etten tulisi saapumaan hotelliin . Yllätyksekseni he lähettivät viestin, että peruuttavan varauksen kuluitta : )

    1. Kiitos Anna! Noin toiminkin Bookingin ja sen toisenkin tahon kanssa. Ei vaan ollut vapaata viikonloppuna kuulemma ja uskon, kun minulle niin sanotaan. Kävin jopa kyseisessä hotellissa ja olin yhteydessä myös toiseen, mutta kun ei niin ei. Kaupunki oli täynnä kuin se kuuluisa Turusen pyssy.

  33. Todella hyviä vinkkejä! Itse hankin lennot usein viime tingassa, johtuen elämäntyylistä täällä ja monien matkojen arvaamattomuudesta. Ja olen huomannut että se tulee todella kalliiksi.

    1. Kiitos palautteesta Joanna! Noin se vaan menee, mutta meillä on mahdollista aloittaa lentojen etsiminen heti, kun ne tulevat myyntiin eli noin vuotta aiemmin. Sillä säästää paljon, samoin kuin noilla välilaskuilla ym. Onneksi meillä on aikaa.

  34. Kiitos! Tässä olikin monta hyvää vinkkiä edullisten matkojen metsästykseen. Itse myös harrastan tuota tosi paljon, että yritän saada kaiken mahdollisimman edukkaasti. Sitten tosiaan matkojen määrän pystyy helposti vaikka tuplaamaan 🙂

    1. Kiitos Teija! Samalla matematiikalla etenemme reissuille 🙂 Mieluummin säästän kuluissa ja teen vaikka ylimääräisen välilaskun, kun sitä kautta mahdollistuu uusi reissu. Nämähän ovat omia valintoja.

  35. Kiitos vinkeistä ja ihanista matkakertomuksista! OP matkavakuutus kuulostaa hyvältä, täytyy tarkistaa mitä oma sisältää! Paljonko teidän vakuutuksessa vuosimaksu? Minulla on Norwegianin ja Wizz airin kanta-asiakkuus, mitä kaikkia muita teillä? Missä vaiheessa lentovarausta syötät kanta-asiakkuuden esim Momondon hakusivulle vai teetkö sen myöhemmin jossain??? Miten paljon isot kanta-asiakkuudet tuovat iloa, jos matkustaa lähinnä halpalennoilla? Oletteko koskaan miettineet kodinvaihtoa? Me olemme nyt useamman vuoden harrastaneet tätä ja se on todella kivaa, suosittelen!

    1. Ollos hyvös Mari. Kiitos palautteesta. Lämmittää. Nyt en muista vuosimaksua, sillä olen reissussa, tietysti 😜. Ei muistaakseni paljon. Tarkistan. Kyllä meillä noita pisteitä tulee kerätyksi Norwegianilta, Finnairilta ym. Aina jotain pientä hyötyä, esim. pikkusummia seuraavissa varauksissa. Nyt en muista milloin mitäkin syöttelen, mutta heti kun mahdollista. Ja ehtiihän sen vielä vaikka jälkikäteen. Kodinvaihto ei ole meidän juttu. Emme haluaisi antaa omaa pesäämme vieraiden käyttöön. Hienoa, että te ja muut harrastatte sitä. Joskus ystäväperheen kanssa vaihdettu ja ymmärrän hyödyt.

  36. Olitpa kerännyt hyvän valikoiman säästövinkkejä kirjoitukseesi. Kaikki nuo ovat RCI:tä lukuunottamatta tuttuja meillekin. Me olemme löytäneet vielä yhden hyvän tavan matkustaa edullisesti ja meidän elämäntyyliimme sopivalla tavalla ja se on kodinvaihto. Olemme Intervacin jäseniä ja jäsenten väliset vaihdot eivät maksa mitään. Tällä hetkellä olemme juuri aloittaneet kuukauden mittaisen oleskelun aivan huikeassa omakotitalossa Sveitsissä. Kirjoitin tästä kodinvaihdosta ja kokemuksistamme elokuussa, toivottavasti sinulle sopii, että laitan tähän linkin tuohon tekstiin.
    https://www.rantapallo.fi/ailajajuha/kodinvaihto-rentoa-lomailua/

    1. Sopii oikein hyvin tuo linkkinne. Hieno kirjoitus, josta kiitos. Emme halua antaa omaa kotiamme vieraiden käyttöön. Uskon, että se olisi pääsääntöisesti riskitöntä, mutta RCI on meidän juttu normimajoitusten ohessa. Teillä on kyllä hieno tapa elää. Onneksi olkoon. Me muuten menemme Espanjaan Andalusian marraskuussa pariksi viikoksi.

  37. Mäkin tykkään matkailla todella paljon, ainoa juuri, että menee aina kaikki säästöt siihen. Pitääpä itsekin ruveta katsomaan majoitusta useammasta kuin yhdeltä hintasivulta. Itse usein sorrun aina lentokenttäkuljetukseen, jotenkin aina vaan niin väsynyt matkustamisen jälkeen, ettei jaksa ruveta säätämään julkisten kanssa.

    1. Ei ole huono valinta kuluttaa viimeisiä senttejä matkailuun. Sen olemme tehneet jo alusta lähtien emmekä ole katuneet. Jep. Kannattaa surffailla eri sivuilla. Ja me kyllä asennoidutaan siihen, että julkisilla mennään ja säästetään muutama kymppi ruokiin yms.

  38. Lentodiilin perusta kuoli kesäkuussa auto-onnettomuudessa, siksi sivusto on hiljentynyt.

    1. Kiitos tiedosta, Sari! Enpä ollut kuullut tästä surullisesta jutusta. Ilmeisesti sivulle ei ole löytynyt/tulossa jatkajaa, kun kesän jälkeen ei ole tapahtunut siellä mitään?

  39. Tässä oli paljon hyviä vinkkejä! Tuota käsimatkatavaroilla matkustamista tulee itsekin mahdollisuuksien mukaan hyödynnettyä. Kuvauskalustoa kulkee aika paljon mukana, niin se hieman hankaloittaa asiaa. Niin ikään itse kun suunnittelee matkan, säästää pitkän pennin. Meillä tulee maksettua kaikki aina luottokortilla, noin 10 000 euroa on sen ansiosta saatu takaisin. Varmaan riippuuu paljon myös matkan sisällöstä.

    1. Kiitos Mikko! Teillä ja monella muulla matkabloggaajalla tuntuu olevat aina kovasti kuvauskalustoa mukana. Ymmärrän, että pyritte täydellisyyteen kuvien kanssa etenkin luonnossa. Meikäläiselle riittää oma Samsung 20 Ultra, jossa on meille sopiva kamera. Menee hyvin taskuun 🙂 Mitä tuo 10 000 € takaisinsaanti tarkoittaa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *