· ·

Kreetan kaunis Hania – pieni matkaopas

Kreetan kaunis Hania on turistien suosiossa kauneutensa ja viehättävyytensä vuoksi. Venetsialainen satama ja tunnelmallinen vanha kaupunki vetävät puoleensa. Osin suosioon vaikuttaa se, että siellä sijaitsee Kreetan äärettömän kauniin lomasaaren kansainvälinen lentokenttä. Jo matka kiemurtelevaa pikkutietä niemessä sijaitsevalta lentokentältä saa turistin haukkomaan henkeä katsellessaan kaunista merenlahtea sekä sen takaa aukeavia lumihuipppuisia vuoria. Huomaa heti, että on tultu ”oikeaan” paikkaan.

Tässä matkakertomuksessa ”Kreetan kaunis Hania – pieni matkaopas” teen katsauksen Haniaan, jossa kävely vanhan kaupungin kapeilla kujilla saa tyytyväisen kestohymyn turistin kasvoille.

(edit. 2.6.2020)

Kävin Kreetalla huhtikuussa 2018 testaamassa, miten ”määrittelemätön majoitus” toimii.  Juttu siitä kokemuksesta sekä pari matkakertomusta Kreetan kuvankauniista saaresta löytyvät tämän kirjoituksen lopussa aukeavista linkeistä.

Tästä alkaa Kreetan kaunis Hania – pieni matkaopas.

 

Museossa/taidegalleriassa Haniassa 

 

Majapaikkani sijaitsi n. 10 km päässä Haniasta. Hyppäsin Agia Marinassa paikallisbussiin ja siirrätin itseni verkkaisesti etenevällä, mutta edullisella, kulkuvälineellä keskustaan.

Parin korttelin päässä linja-autoasemasta törmäsin kukkiviin puihin vanhan kaupungin reunamilla.

Heti kadun alkupäässä oli kaupungin taidegalleria/-museo, jonne ainakin meillä eläkeläisillä on maksuton pääsy. Siispä taloksi. Alla muutamia esimerkkejä näyttelyn teoksista.

Tämä sekametelisoppa oli jotenkin ”hauska”.

On siinä saanut näpertää…

Voin lämpimästi suositella piipahdusta tässä galleriassa.

Taidetta se lienee tämäkin. Paaluun oli kirjoitettu ”viestintä” kymmenillä kielillä.

 

Hanian kauppahallissa (Agorá) sai aistia ja maistia

 

Tavaksemme on tullut käydä vähintäänkin kurkkaamassa jokaista kauppahallia, joka eteemme sattuu. Niinpä eikun sisään aistimaan ja maistimaan miltä näyttää Hanian kauppahalli eli Agorá.

Jotenkin minua kiehtovat gallerioiden ja taidemuseoiden lisäksi kauppahallit. Niiden arkkitehtuurin suhteen tilanne on vähän sama kuin suomalaisissa kirkoissa aikoinaan: samalla sapluunalla mennään…

Tässä yhden tilan erikoismyymälässä oli hyvä mahdollisuus maistella erilaisia juomia ouzosta likööreihin. Ja etenkin oliiviöljyjen saloihin halusin tutustua tuossa ja monessa muussa paikassa. Ja sainhan minä pienimuotoisen oppitunnin niistä.

Museon ja kauppahallin jälkeen oli pakko löytää paikka, josta saisi lasin kuohuvaa. Löytyihän sellainen, varsin viehko muodoiltaan. Pullo oli persoonallisen näköinen ja samaa voi sanoa maustakin. Ihan ok, jos olen ihan rehti. Tuossa vierähti mukavasti puolituntinen kirjaa lukien ja kuohuvaa lipitellen. Hyvä stoppi!

Huhtikuussa kirsikkapuiden (?) kukinta oli jo näin pitkällä.

 

Ortodoksisessa kirkossa oli koristeissa menty ehkä vähän liiallisuuksiin

 

Kirkot ovat toinen ”heikkoutemme”. Niitä on tullut nähdyksi eri puolilla maailmaa satoja. Onhan se aina oma seikkailunsa astua kirkkoon katsomaan miltä siellä näyttää. Ne on kuitenkin keskimäärin tehty ja sisustettu hyvällä maulla. Ja onhan niissä aina kuultavissa historian siipien havinaa.

Tämänkertainen tutustumiskohteeni oli Hanian katedraali, ortodoksikirkko, joka valmistui vuonna 1860.

Tämä ortodoksinen kirkko sijaitsee vanhassa kaupungissa. Omat näkemykseni kirkoista ovat sen verran erilaiset, että jotenkin tässä on nyt menty kristallikruunuineen hieman överiksi…

Jossain sisäpihalla näytti tällaiselta …

 

Venetsialainen satama on Hanian suosituin ja kuvatuin kohde

 

Sanotaan, että Kreetalla on näkyvissä minolaisen kulttuurin vaikutuksia. Tuon kulttuurin tuotokset palatsit tuhoutuivat 1450 eKr. syystä, jota ei tiedetä. Palatsien raunioita on vielä näkyvissä mm. Knossoksessa. Tietämykseni ei riitä ymmärtämään miten se näkyy Haniassa vai näkyykö mitenkään. Totuus lienee, että Haniassa on ollut kaupunkimaista asutusta jo tuolloin eli tuhansien vuosien ajan.

Merenkulku on ollut merkittävä osa Hanian elämää. Venetsialaiskaudella heidän vaikutuksensa kaupungin kehitykseen ja rakentamiseen oli merkittävä. Ei ihme, että satama on saanut nimensä venetsialaisten mukaan.

Venetsialainen satama on turistikohteille tyypillisesti täynnä ravintoloita pitkällä lähes 2 km matkalla.

Hotellien ja asuinrakennusten värimaailmassa ei ole sovittu mitään yhteistä vaan näyttää siltä, että kukin taaplaa tyylillään. Tuohon ympäristöön se sopii.

Keskeisellä paikalla venetsialaisessa satamassa sijaitseva Janitsaarien moskeija (Yiali Tzami) on rakennettu 1600 luvulla.

Venetsialaiset rakensivat satama-alueen 1300-luvulla ja myöhemmin myös sen edustalla seisovat majakan. Se on maailman vanhimpia ja valmistui 1500-luvulla.

Tämä kuva on otettu Hanian sotamuseon muureilta.

Sotamuseo sijaitsee kuvassa näkyvässä punaisessa rakennuksessa.

 

Kävelyä Kreetan kauniin Hanian vanhassa kaupungissa

 

Alla muutamia otoksia Kreetan kauniin Hanian vanhan kaupungin viehättävistä kaduista.

Värimaailma kattoi koko vanhan kaupungin.

Pakko oli turistin syödäkin jossain vaiheessa.

… jonka jälkeen askellus jatkui.

Jotain viehättävää on noiden vanhojen kaupunkien kapeissa kujissa.

Ei valittamista…

Tämä oli erään ravintolan hauska yksityiskohta. Kepeää oli matkamiehen askellus tällaisilla kauniilla kujilla.

Tämä pariskunta on kiertänyt maailmaa polkupyörillä jo vuodesta 2005 lähtien. Alkuvaiheessa heidän poikansakin olivat mukana, mutta nyt he ovat aikuistuneet ja siirtyneet opiskelumaailmaan. Mielenkiintoisia valintoja ihmiset tekevät elämässään. He vaikuttivat erittäin onnellisisilta, joten matka jatkukoon…

 

Videokooste Haniasta löytyy täältä:

https://appamatkustaa.fi/hania-kreeta-videoklippi/

 

Loputkin matkakertomukset vuoden 2018 matkaltani löytyvät tästä:

 

https://appamatkustaa.fi/suomalaisten-suosikkikohteen-kreetan-parhaita-paloja-ja-muutakin/

 

Samankaltaiset artikkelit

Yksi kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *