· · · · · ·

Tee kiertomatka Gran Canarian upeaan vuoristoon!

Vuoristo on Gran Canarian ehdottomasti kiehtovin ja kaunein osa. Olemme autoilleet siellä vuosikymmenien aikana lukuisia kertoja ja joka reissulla sinne haluaa aina uudelleen. Näin kävi nytkin. Valitsimme taas osittain uudet kohteet ja uuden reitin. Pääkohteina olivat nyt Teror, La Laguna ja Tejeda. Ohitimme myös Rogue Nublon, saaren korkeimman kohdan.

Vinkkini on, että ”Tee kiertomatka Gran Canarian upeaan vuoristoon!”

Pääsimme 1. kerran koronapandemian puhkeamisen jälkeen Kanarialle lokakuussa 2021. Olimme reissussa 3 viikkoa tavoitteenamme lähinnä tutustua Holiday Clubin hotelleihin Kanarialla. Olen kirjoittanut niistä erikseen artikkelit, jotka löytyvät tämän kirjoituksen lopusta.

Hyvään lomamatkaan kuuluu luonnollisesti myös tutustumista paikalliseen kohteeseen, sen luontoon ja kulttuuriin. Intohimomme lomilla on varpaistelu eli kävely paljasjaloin hiekkarannalla sekä luonnollisesti myös käveleskely. Kilometrejä ja askeleita tulee vähintäänkin kohtuullisesti joka päivä. Jokaisella matkalla pitää päästä myös autoilemaan. Siksi vuokrasimme nytkin auton ja lähdimme katsomaan Gran Canarian upeaa, kaunista vuoristoa.

 

Kiertomatka Gran Canarian upeaan vuoristoon

 

Tämänkertaisen autoilumatkamme pääkohteina olivat kovasti kehuttu Tenorin kaupunki, La Laguna ja Tejedan kaunis kylä lähellä saaren korkeinta huippua Roque Nubloa.

Tätä mainoslehden artikkelia ja matkailevia Facebook-kavereitani voi ”syyttää” siitä, että päätimme käydä katsomalla Terorin kauniin kaupungin.

Pyhiinvaeltajien ja kauniiden talojen Teror valloittaa

Ajelimme tuttujen maisemien läpi suoraan pyhiinvaeltajien ja kauniiden talojen ja parvekkeiden kaupunkiin, historialliseen Teroriin.

Pakkohan sitä oli pysähdellä matkalla ihailemaan Las Palmasin suuntaan aukeavia upeita maisemia.
Joku pieni mies oli pysähtynyt kuvailemaan kaktuksia.
Minäkin päätin vähän vilkaista noita karun kauniita kasveja.
Teror oli päätttänyt ratkaista kovaan suosioon nousseen kaupungin nimikyltin tällä tavalla. Kirjavia ovat kaupungin talotkin.
Jätimme uutuudelta tuoksuvan kauppakassimme hieman keskustan ulkopuolella. Tiedoksenne, että hotellin välittämänä saimme tuon pirssin vakuutuksineen hintaan 35 €/vrk siten, että meidät haettiin hotellilta ja auto tultiin hakemaan toisesta, sillä vaihdoimme sopivasti kämppää sen vuorokauden aikana. Kätevää ja viisasta 🙂

Jätimme auton parkkiin ja lähdimme tutustumaan Terorin historialliseen kaupunkiin. Pääväylää marsiessamme törmäsimme ensimmäiseen mielenkiintoiseen rakennukseen, joka osoittautui kaupungintaloksi.

San Juan Bosco (1815 – Torino, 1888)  oli italialainen pyhimys, pappi ja pedagogi, erityisesti (katu)poikien kasvattaja ja opettaja. Hän perusti myyntiyhdistyksen (The Salesian Society), jota sanotaan jonkinlaiseksi ammatillisten koulujen esiasteeksi. Bosco kasvatusperiaatteisiin kuului, että liiallisella kurilla ja rangaistuksilla ei lapsia ja nuoria tule kasvattaa. Hänellä on jopa oma katunsa Terorissa, joten Boscolla on täytynyt olla suuri merkitys myös kaupungin lasten ja nuorten kasvattamisessa.

 

Kirjavat talot ja kauniit parvekkeet ovat Terorin tavaramerkki

Kirjavat talot ja kauniit parvekkeet ovat Terorin tavaramerkki ennakkotietojen mukaan, joten pitihän se käydä todistamassa. Kuvat puhukoon puolestaan.

Lähes kaikki yllä olevat talot löytyvät kaupungin pääkadun varresta. Kyllä niitä kelpasi ihailla.

Erään talon seinään on maalattuna tämä taulu, jonka tiedot näyttävät pitävän edelleen paikkansa. Terorissa on noin 12 500 asukasta ja se sijaitsee kaiken järjen mukaan 589 metrin korkeudella.

Tässä vielä lyhyt videopätkä Terorin pääkadulta:

 

Basilica of Our Lady of the Pine on Terorin merkittävin rakennus

Yllä olevassa lehtileikkeessä väitetään, Basilica of Our Lady of the Pine on Terorin merkittävin rakennus. Pitihän sitä käydä siis katsomassa myös sisältä.

Tarun mukaan neitsyt ilmestyi kyläläisille vuonna 1481 kirkon edessä olevan männyn latvassa, josta kirkon nimi Basilica of Our Lady of the Pine tulee.

Valitettavasti kirkko oli juuri remontissa, mutta pääsimme kuitenkin katsomaan sitä eli saimme jonkinlaisen käsityksen sen sisustuksesta.

Oli aika lähteä tutustumaan Terorin muihin osiin ja samalla sen kuuluisimpaan ruokatuotteeseen.

Ohitimme tämän vaikuttavan näköisen portaikon matkalla.
Ripaus vanhaa Teroria.

Siinä siinä se on! Kuuluisin ja menevin tuote paikallisissa kahviloissa on chorizzo-makkaratahnalla päällystetty (tai lävistetty) sämpylä. Pakko sanoa, että maistuis varmaan sullekin.

 

La Lagunan lintupuisto

La Lagunan lintupuistosta emme olleet kuulleet, mutta kun markkinointilehti kehui sitä ja kun se sattui matkan varrelle, niin menoksi.

Kuten kartasta voi päätellä niin vuoristossa pitää varautua serpentiiniteihin, joissa mutkat seuraavat toisiaan. Joku voisi ajatella, että ”ei heikkohermoisille”, mutta nuo tiet ovat kohtuullisen leveitä ja helpohkosti ajettavia.

La Laguna on suosittu piknic-paikka, jossa on paljon tiilimuurattuja grillejä ja pöytäryhmiä.

La Lagunan keskellä on nimensä mukaisesti pieni lampi, jonka ympärillä on sadoittain vesilintuja, kanoja, kukkoja, hanhia. Voi kuvitella, että etenkin lasten suosikkipaikka.

Yllättävän rauhallisesti mammu käppäili lintujen keskellä.

Puistossa on mukavia polkuja ja teitä.

Yllä lisää tietoa alueesta ja alla video La Lagunasta.

Tejeda on yksi Gran Canarian kauneimmista kylistä

 

Meillä oli aiemmista ajeluistamme mielikuva, että Tejeda on yksi Gran Canarian kauneimmista kylistä ja että siellä kannattaa käydä kaikessa rauhassa ihailemassa maisemia.

Tämän kahvilan kohdalta aukeaa alla oleva näkymä.

Mutkatiellä piti tämän tästä pysähtyä ihailemaan laaksoon aukeavia maisemia.
Meinasimme käydä kaffeella tässä ravintolaryppäässä, mutta törmäsimme sellaiseen yhtälöön, että pankkikortin minimisumma on 10 €. Kaffeet jäivät juomatta tällä kertaa. Siirsimme nautiskelun Tejedaan.
Kahviloita vastapäätä on suurehko vuoristohotelli, jossa voisi vaikka joskus yöpyäkin. Siistin oloinen paikka.

Nyt alkoi jo näyttää siltä, että huippu lähestyy.
Noita huippuja alkoi näkyä edessämme.
Edessä nyt saaren korkein huippu eli Rogue Nublo.

Tähän voikin heittää välipalaksi kirjoituksen, jonka tein erään Gran Canarian matkamme ajalta:

Gran Canariaa autoillen – vuoristo ja upea Roque Nublo

Tejeda

Sitten olimmekin perillä Tejedassa. Olemme ainakin pari kertaa ajaneet siitä ohi, mutta nyt älysimme pysähtyä.

Paljon puhuva katse… Ei Askompaa!

Jätimme auton tien varteen ja laskeuduimme alas kylään. Se kannatti!

Tejedan kylä oli kaunis kylä. Kävimme siellä juomassa ne odottamamme kahvit ja hyvät leivonnaiset. Suuri suositus. Älä aja ohi tuon pikkukaupungin!

Tässä videokuvaa tuosta osuudesta:

 

Tämä ei ole Rogue Nublo vaan joku toinen pyhä paikka.

Siellä se on se korkein paikka eli Rogue Nublo.

Tässä vielä toisenlaisella kartalla tämän matkamme pääkohdat.

Aiemmilta matkoilta sivustoltani löytyy paljon matkakertomuksia, joista tässä jokunen. Mitä noista puuttuu? Kerro siitä kommenttikentässä, jotta muutkin saavat lisää vinkkejä.

Gran Canarian pohjoisrannikon parhaita autoilukohteita

Gran Canariaa autoillen – etelärannikon helmiä

Gran Canarian etelärannikko, Las Palmas ja muita autoilukohteita

Gran Canarian parhaat autoilukohteet – Puuttuuko jokin?

Tässä vielä lopuksi bloggaajakaverini näkemys Gran Canariasta 1. kokemusten jälkeen.

Top 10 tekemistä Gran Canarialla

Samankaltaiset artikkelit

2 Kommenttia

  1. Väitän, että olen joskus pyörinyt myös Gran Canarian vuoristossa, mutta näistä paikoista ei kyllä ole nyt mitään muistikuvaa. Kaikki tässä olleet paikat näyttivät todella hienoilta, mutta oma suosikkini kuvien perusteella on ilman muuta Teror. Maisemat vuoristoineen näyttävät erittäin kivoilta ja talot parvekkeineen ovat tosiaan todella näyttäviä.

    1. Kyllä Mikko Gran Canarialla riittää kauniita paikkoja. Ajelu vuoristoteillä on kyllä herkkua ja mukavia pysähdyspaikkoja riittää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *