Kreeta – Agia Marina vai Platanias, vaiko kumpikaan?

 

Olen julkaissut muutaman jutun huhtikuussa 2018 tekemältäni todella upealta Kreetan matkalta. Tämän viimeisen postaukseni kohteena ovat Agia Marina (jossa asustelin) ja Platanias, eli nuo pari suosittua lomakaupunkia, jotka ovat kasvaneet kiinni toisiinsa. Esittelen niitä lähinnä kuvien avulla, jotta voit tehdä omat johtopäätöksesi kannattaako tuolle noin 10 km etäisyydellä Haniasta sijaitsevalle alueelle mennä lomailemaan. Minulla on nyt kokemusteni perusteella oma näkemykseni, jonka paljastan tässä matkakertomuksessa.

Tämä oli sikäli ainutlaatuinen matka, etten koskaan aiemmin ole kokeillut “määrittelemätön majoitus” -vaihtoehtoa. Miten se toimi, selviää tästä alla olevasta matkakertomuslinkistä.

Kreeta osa 1: Miten toimi ”määrittelemätön” majoitus?

Tuon Eva Suites -majoituksen kohdalla  Agia Marinassa rantamaisemat eivät vakuuttaneet. Ranta oli siivoton talven jäljiltä eikä siellä tullut mitään halua ottaa kenkiä pois ja lähteä varpaistelemaan. Samassa hotellissa asuvan perheen tyttö oli testannut rantaa äitinsä kanssa ja saanut jalkaansa lääkärin käynnin arvoisesti poltetta astuttuaan rantahiekassa lojuneeseen suurehkoon meduusaan. Yäk!

Vähän matkan päässä länteen käveltäessä ranta muuttui pienikiviseksi alueeksi, jossa varpaistelu ei ollut lainkaan kivaa.  Joka askeleella kivet pyörivät alta pois ja eteneminen oli hankalaa.

Reilun kilometrin päässä ranta alkoi jo olla varpaistelukunnossa.

Luonnon oman taidenäyttelyn satoa.

Plussaksi voi laittaa, että Plataniaksen puolella ranta parani koko ajan.

Kadun varressa kohtasin mielenkiintoisen näkymän. Tämän lähes puretun rakennuksen yläkerrassa oli tiiliin upotettuja tyhjiä viinipulloja. Minulle ei selvinnyt, onko tuo ullakko toiminut aikoinaan viinikellarina vai mistä on kyse? Outoa! Jos tiedät vastauksen, laita se jutun jälkeen kommenttipalstalle.

Kuvassa näkyvä sympaattinen minitraktori on tärkeä osa tätä puutarhaa.

Poikkesin rannalta Plataniaksen pääkadulle ja ihastuin tähän viehättävään tavernaan.

Herkullisen näköinen sisustus suorastaan veti puoleensa.

Pakkohan sitä oli kokeilla simpukka-annosta, joka ei ollut suuren suuri, mutta maistui.

Lasillinen viiniä ja meren elävät maksoivat yhteensä 12 €. Saaren miellyttävään tapaan liittyen sain extrana tämän jälkiruoka-annoksen kera paikallisen ouzo-paukun. Hyvä tapa!

Ranta tuli koko ajan hienohiekkaisemmaksi. Tuossa sentään jo pystyi kävelemään pikkukivien hieroessa miellyttävästi jalkapohjia. Upottihan tuollainen tietysti, mutta tulipahan lisärasitusta.

 

Santa Helena Beach -hotelli

 

Tämä kuva on viiden tähden Santa Helena Beach -hotellin rannasta. Se ei ollut vielä auki, mutta aukeaisi loppuviikolla.

Ehdin nauttia viimeisenä lomapäivänä tuon hienon Santa Helena Beach -hotellin palveluista.

Vahva suositus tuolle hotellille!

Positiivista oli, että siellä olisi saanut käyttää vapaasti hotellin upeaa uima-allasaluetta vaikkei siellä majoittunutkaan. Harmittavasti se tarjous jäi hyödyntämättä kotiin lähdön vuoksi.

Cappuccinon kävin sentään juomassa hotellin rantabaarissa ja istuin joksikin aikaa nauttimaan uima-allasalueen lepotuoleista ja lueskelemaan kirjaa.

 

Diogenis-ravintola

 

Kävin kerran syömässä Diogenis-ravintolassa Plataniaksen keskustassa pääkadun varressa. Se tuntui olevan paikallisten suosiossa, mikä on aina hyvä merkki.

Tämä miellyttävä kaveri seisoi sisäänheittäjänä. Olin tehnyt ensin tiedustelureissun ravintolaan pari päivää aiemmin, jolloin se oli lähes täynnä. Nyt olin liikkeellä suomalaisena niin aikaisin, että muut eivät olleet vielä selvinneet kunnolla edes siestastaan.

Tässä paikassa on panostettu palveluun. Miellyttäviä herroja olivat he.

Kuva todistaa, että olivatten vasta aukaisemassa paikkaa, kun meikäläinen syöksyy vatsa kuristen paikalle. Myönnän myönnän: ei ole hyvä tapa syödä vain pari kertaa päivässä eli aamiaisen ja päivällisen, mutta kun on kotona tottunut 🙂

Voin vakuuttaa, että hyvää oli!

Ja Kreetan poijaat yllättivät jälleen! Nämä olivat sitä exstraa, josta ei veloitettu. Toki tuollainen oli hyvä huomioida tipin suuruudessa.

 

Plataniaksen vanha kaupunki

 

Noin kilometrin päässä nykyisen Plataniaksen keskustasta saaren keskiosaan päin sijaitsee sen vanha kaupunki, joka on erittäin suositeltava kävelykohde, todella viehättävä paikka.

Oliivipuita löytyi tuon pienen kävelyreitin varrelta. Plataniaksessa on useita oliiviöljyä myyviä liikkeitä ja laadukasta, maistuvaa öljyä löytyy Kreetalta todella paljon.

Kävelyreitin varrella oli mm. valtaisa määrä tätä kaunista, syötävän hyvää krassikukkaa, jota kasvoi mm. mummoni kukkaruukuissa.

Pieni, kaunis kirkko seisoo vanhan kaupungin symbolina.

Hautausmaa on erilainen nähtävyys suomalaisittain.

Vanhan kaupungin kapeat kujat ja kivestä tehdyt rakennukset luovat upean tunnelman.

Minikirkko…

Kadun varsien viehättäviä yksityiskohtia…

Vanhasta kaupungista aukeaa hieno näkymä Nyky-Plataniakseen. Taustalla näkyvä Agioi Theodorin saari on luonnonsuojeltu saari, jossa elää harvinaisia kri-kri vuoristovuohia.

 

Summa summarum

 

Jos kysyn itseltäni palaanko tuolle seudulle, vastaus saattaa olla “todennäköisesti en”. Vannomatta paras. Jos saisin edulliseen hintaan majoituksen esim. Santa Helenaan tai johonkin muuhun Plataniaksen puolella olevaan 5 tähden hotelliin, voisin lähteäkin. Toisaalta, menen harvemmin kahta kertaa samaan paikkaan, joten ehkä valitsen ensi kerralla majoituksen saaren jostain muusta osasta?

Agia Marina (eikä oikeastaan Plataniaskaan) ei ole kovin houkutteleva kohde. Rannat eivät ole kaksisia, mutta ehkä olen vaan tottunut liian hyvään tai odotukset ovat liian korkealla. Positiivista on, että edullisia paikallisbusseja kulkee pääkatua pitkin, joten siirtyminen esim. Haniaan on helppoa. Tosin bussit kulkevat silloin kun kulkevat ja kannattaa varata pitkä pinna odotukseen. No, vuokra-autot ovat edullisia.

Oliiviöljyt ja muut oliivituotteet ovat kova sana Kreetalla. Niinpä pakkasin matkalaukkuun noin 3 litraa huippuöljyjä. Niin, minulla oli poikkeuksellisesti matkalaukku mukana ruumassa, sillä charter-lennolla siitä ei veloitettu erikseen 🙂 Ja laskin, että nyt lähtee oliiviöljyä kotiin ja lähti. Siellä on muuten suomalaisen naisen omistama alan putiikki erään ostoskeskusken sisäpihalla Plataniaksen keskustassa! Suosittelen sen etsimistä. Löytyy varmasti, sillä noita ostoskeskuksia ei ole pilvin pimein.

 

Muut Kreetan matkan kertomukseni ovat tässä. Huikeita paikkoja löytyy saarelta, joten haluan EHDOTTOMASTI palata tuolle kauniille saarelle.

 

Kreeta osa 2: Saarikierros Kreetan kasvitieteelliseen puutarhaan ja Samarian rotkolle

Kreeta osa 3: Länsirannikon kierros, mm. paras ranta Elafonísi

Hania – Kreetan kaunis kaupunki on turistien suosikki

 

Jos haluat pysyä matkassa, kun sivustooni ilmestyy uusia matkakertomuksia, käy tykkäämässä Facebook-sivuani Appa matkustaa.

https://www.facebook.com/appamatkustaa/

1,370 total views, 6 views today

Comments

  1. Itse olen lomaillut näissä molemmissa kylissä Kreetalla. Agia Marinassa majoittumisesta on toki aikaa 20 vuotta ja silloin se oli paljon pienempi kuin tänä päivänä, mutta kasvua oli jo nähtävissä. Pidän kovasti Kreetan saaresta ja varmasti tulen näissäkin kylissä vielä vierailemaan. Toki olen kanssasi samaa mieltä tuosta rannasta, että se ei välttämättä joka paikassa ole sellainen, että houkuttaa lekottelemaan, vaikka rantaviivaa on useita kilometrejä tuossakin rannikolla.

  2. Terhi says:

    Tutustuppa Kreetan Agii Apostoliin. Se on minun ehdoton suosikkikohde Kreetalla. Kreetalla on tullut käytyä useamman kerran, koska sinne menee suoria lentoja myös meiltä Oulusta. Agii Apostoli on rauhallinen lomakylä kolmen eri rannan tuntumassa ja kävelymatkan päässä Haniasta. Noista rannoista ainakin kaksi olisi oivia varpaistelurantoja. 🙂 Helppoa lomaa kaivatessa minä pyrin jatkossa suuntaamaan aina tuonne. Blogissani juttu ( https://repullinenreissuja.blogspot.com/2017/05/lepolomaa-kreetalla.html?m=1 ) muutaman vuoden takaa.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *