· · · ·

Kreeta – Agia Marina vai Platanias, vaiko kumpikaan? -> Platanias kiri rannan (ja hotellien) mitalla ohi!

Ennakkotietona ilmoitan, että Platanias kiri juuri rannan mitalla ohi Agia Marinasta. Kävimme hakemassa asiasta uutta tietoa ja kokemuksiemme mukaan Platanias on nyt suosikkimme. Vaikka ranta ei olekaan varsinainen varpaisteluranta johtuen pienistä kivistä, voi siellä kuitenkin kävellä parin kilometrin matkalla, jos jalkapohjat eivät piittaa pienistä kivistä. Onneksi upeaa varpaisteluhiekkaa riittää aina välillä. Ja huomasimme, että veden korkeudella on myös merkitystä. Illalla kävely on helpompaa kuin aamulla. Uintipaikkana tuo pitkä hiekkaranta on erinomainen. Se syvenee kohtuullisen nopeasti, joten uintireissut ovat helppoja toteuttaa. Ei tarvitse kävellä kuin muutama metri ja dadaa! Pääset uimaan!

Toinen seikka, joka kääntää vaakaa Plataniaksen puolelle ovat hotellit. Käsityksemme mukaan niiden taso on keskimäärin parempi kuten myös useiden hotellien sijainti.

Lisätietoa tästä uusimmasta tutkimusretkestä tulee muutaman päivän kuluessa.

(Tämän  artikkelin päivitys alkoi 17.7.2023 ja jatkoa on luvassa.)

Olen julkaissut muutaman jutun huhtikuussa 2018 tekemältäni todella upealta Kreetan matkalta. Tämän viimeisen postaukseni kohteena olivat Agia Marina (jossa asustelin) ja Platanias, eli nuo pari suosittua lomakaupunkia, jotka ovat kasvaneet kiinni toisiinsa. Esittelen niitä lähinnä kuvien avulla, jotta voit tehdä omat johtopäätöksesi kannattaako tuolle noin 10 km etäisyydellä Haniasta sijaitsevalle alueelle mennä lomailemaan. Minulla on nyt kokemusteni perusteella oma näkemykseni, jonka paljastan tässä matkakertomuksessa.

Tämä oli sikäli ainutlaatuinen matka, etten koskaan aiemmin ole kokeillut ”määrittelemätön majoitus” -vaihtoehtoa. Miten se toimi, selviää tästä alla olevasta matkakertomuslinkistä.

Miten toimi ”määrittelemätön” majoitus? Äkkilähtökokemus Kreetan saarelle.

Agia Marinan ja Plataniaksen rannat olivat pettymys

 

Olemme intohimoisia varpaistelijoita. Sen vuoksi suuntaamme matkamme mielellään hienohiekkaisille rannoille, joissa pääsee toteuttamaan tuota lempiharrastustamme varpaistelua.

Majapaikkani Eva Suites -hotellin kohdalla  Agia Marinassa rantamaisemat eivät vakuuttaneet. Ranta oli siivoton talven jäljiltä eikä siellä tullut mitään halua ottaa kenkiä pois ja lähteä varpaistelemaan. Samassa hotellissa asuvan perheen tyttö oli testannut rantaa äitinsä kanssa ja saanut jalkaansa lääkärin käynnin arvoisesti poltetta astuttuaan rantahiekassa lojuneeseen suurehkoon meduusaan. Yäk!

Vähän matkan päässä länteen käveltäessä ranta muuttui pienikiviseksi alueeksi, jossa varpaistelu ei ollut lainkaan kivaa.  Joka askeleella kivet pyörivät alta pois ja eteneminen oli hankalaa.

Reilun kilometrin päässä ranta alkoi jo olla varpaistelukunnossa.

Luonnon oman taidenäyttelyn satoa.

Plussaksi voi laittaa, että Plataniaksen puolella ranta parani koko ajan. Silti se ei tehnyt minuun sellaista vaikutusta, että haluaisin sinne takaisin, valitettavasti.

Kurkkaus Plataniaksen keskustaan

 

Kun ranta oli tutkittu, mieleni minun tekevi katsomaan millaiseen kaupunkiin olin tullut?

Kadun varressa kohtasin mielenkiintoisen näkymän. Tämän lähes puretun rakennuksen yläkerrassa oli tiiliin upotettuja tyhjiä viinipulloja. Minulle ei selvinnyt, onko tuo ullakko toiminut aikoinaan viinikellarina vai mistä on kyse? Outoa! Jos tiedät vastauksen, laita se jutun jälkeen kommenttipalstalle.

Kuvassa näkyvä sympaattinen minitraktori on tärkeä osa tätä puutarhaa.

Poikkesin rannalta Plataniaksen pääkadulle ja ihastuin tähän viehättävään tavernaan.

Herkullisen näköinen sisustus suorastaan veti puoleensa.

Pakkohan sitä oli kokeilla simpukka-annosta, joka ei ollut suuren suuri, mutta maistui.

Lasillinen viiniä ja meren elävät maksoivat yhteensä 12 €. Saaren miellyttävään tapaan liittyen sain extrana tämän jälkiruoka-annoksen kera paikallisen ouzo-paukun. Hyvä tapa!

 

Varpaistelu Plataniaksen rannalla jatkui

 

Miellyttävän välipalan jälkeen oli aika palata rannalle varpaisteluhommiin tekemään puolitieteellistä tutkimustyötä Plataniaksen kuuluisista heikkarannoista.

Ranta tuli koko ajan hienohiekkaisemmaksi. Tuossa sentään jo pystyi kävelemään pikkukivien hieroessa miellyttävästi jalkapohjia. Upottihan tuollainen tietysti, mutta tulipahan lisärasitusta.

 

Santa Helena Beach -hotelli

 

Yksi harrastukseni on käydä vilkuilemassa potentiaalisia hotelleja tulevaisuuden matkailua varten. Viimeisenä matkapäivänäni törmäsin viehättävään Santa Helena Beach -hotelliin.

Tämä kuva on otettu tuon viiden tähden Santa Helena Beach -hotellin rannasta. Se ei ollut vielä varsinaisesti auki, mutta aukesi loppuviikolla eli toukokuun alussa.

Harmittavasti bongasin tuon hotellin vasta viimeisenä lomapäivänä ja nauttia hienon Santa Helena Beach -hotellin palveluista.

Positiivista oli, että siellä olisi saanut käyttää vapaasti hotellin upeaa uima-allasaluetta vaikkei siellä majoittunutkaan. Se tarjous jäi nyt hyödyntämättä kotiin lähdön vuoksi. Mutta laittakaahan korvan taakse tuo hotelli ja käykää naatiskelemassa.

Cappuccinon kävin sentään juomassa hotellin rantabaarissa ja istuin joksikin aikaa nauttimaan uima-allasalueen lepotuoleista ja lueskelemaan kirjaa.

 

Vahva suositus tuolle hotellille!

 

Diogenis-ravintola

 

Kävin kerran syömässä Diogenis-ravintolassa Plataniaksen keskustassa pääkadun varressa. Se tuntui olevan paikallisten suosiossa, mikä on aina hyvä merkki.

Tämä miellyttävä kaveri seisoi sisäänheittäjänä. Olin tehnyt ensin tiedustelureissun ravintolaan pari päivää aiemmin, jolloin se oli lähes täynnä. Nyt olin liikkeellä suomalaisena niin aikaisin, että muut eivät olleet vielä selvinneet kunnolla edes siestastaan.

Tässä paikassa on panostettu palveluun. Miellyttäviä herroja olivat he ja nyt oli luvassa todella yksilöllistä palvelua.

Kuva todistaa, että olivatten vasta aukaisemassa paikkaa, kun meikäläinen syöksyy vatsa kuristen paikalle. Myönnän myönnän: ei ole hyvä tapa syödä vain pari kertaa päivässä eli aamiaisen ja päivällisen, mutta kun on kotona tottunut 🙂

Voin vakuuttaa, että hyvää oli tuo Shrimps Saganaki!

Ja Kreetan poijaat yllättivät jälleen! Nämä olivat sitä exstraa, josta ei veloitettu. Toki tuollainen oli hyvä huomioida tipin suuruudessa. HUIKEAA!

 

Plataniaksen vanha kaupunki on hyvä kävelykohde

 

Noin kilometrin päässä nykyisen Plataniaksen keskustasta saaren keskiosaan päin sijaitsee sen vanha kaupunki, joka on erittäin suositeltava kävelykohde, todella viehättävä paikka.

Oliivipuita löytyi tuon pienen kävelyreitin varrelta. Plataniaksessa on useita oliiviöljyä myyviä liikkeitä ja laadukasta, maistuvaa öljyä löytyy Kreetalta todella paljon.

Kävelyreitin varrella oli mm. valtaisa määrä tätä kaunista, syötävän hyvää krassikukkaa, jota kasvoi mm. mummoni kukkaruukuissa Eskolan mökillä Kannuksessa.

Pieni, kaunis kirkko seisoo vanhan kaupungin symbolina.

Hautausmaa on erilainen nähtävyys suomalaisittain.

Vanhan kaupungin kapeat kujat ja kivestä tehdyt rakennukset luovat upean tunnelman.

Minikirkko…

Kadun varsien viehättäviä yksityiskohtia…

Vanhasta kaupungista aukeaa hieno näkymä Nyky-Plataniakseen. Taustalla näkyvä Agioi Theodorin saari on luonnonsuojeltu saari, jossa elää harvinaisia kri-kri vuoristovuohia.

Tässä vielä videokuvaa Plataniaksesta:

 

 

Summa summarum

 

Jos kysyn itseltäni palaanko tuolle seudulle, vastaus saattaa olla ”todennäköisesti en”. Vannomatta paras. Jos saisin edulliseen hintaan majoituksen esim. Santa Helenaan tai johonkin muuhun Plataniaksen puolella olevaan 5 tähden hotelliin, voisin lähteäkin. Toisaalta, menen harvemmin kahta kertaa samaan paikkaan, joten ehkä valitsen ensi kerralla majoituksen saaren jostain muusta osasta?

Agia Marina (eikä oikeastaan Plataniaskaan) ei ole kovin houkutteleva kohde. Rannat eivät ole kaksisia, mutta ehkä olen vaan tottunut liian hyvään tai odotukset ovat liian korkealla. Positiivista on, että edullisia paikallisbusseja kulkee pääkatua pitkin, joten siirtyminen esim. Haniaan tai paremmille rannoille on helppoa. Tosin bussit kulkevat silloin kun kulkevat ja kannattaa varata pitkä pinna odotukseen. No, vuokra-autotkin ovat edullisia.

Oliiviöljyt ja muut oliivituotteet ovat kova sana Kreetalla. Niinpä pakkasin matkalaukkuun noin 3 litraa huippuöljyjä. Niin, minulla oli poikkeuksellisesti matkalaukku mukana ruumassa, sillä charter-lennolla siitä ei veloitettu erikseen 🙂 Ja laskin jo lähteissä, että nyt lähtee oliiviöljyä kotiin ja lähti. Siellä on muuten suomalaisen naisen omistama alan putiikki erään ostoskeskusken sisäpihalla Plataniaksen keskustassa! Suosittelen sen etsimistä. Löytyy varmasti, sillä noita ostoskeskuksia ei ole pilvin pimein.

 

Muita Kreetan matkan kertomuksiani löytyy tästä alta. Niin huikeita paikkoja on saarelta, että haluan EHDOTTOMASTI palata tuolle kauniille saarelle.

 

http://appamatkustaa.fi/kreeta-osa-2-saarikierros-kreetan-kasvitieteelliseen-puutarhaan-samarian-rotkolle/

http://appamatkustaa.fi/kreeta-osa-3-lansirannikon-kierros-mm-paras-ranta-elafonisi/

Ja vielä kooste matkani kaikista postauksista:

https://appamatkustaa.fi/suomalaisten-suosikkikohteen-kreetan-parhaita-paloja-ja-muutakin/

 

Jos haluat pysyä matkassa, kun sivustooni ilmestyy uusia matkakertomuksia, käy tykkäämässä Facebook-sivuani Appa matkustaa.

https://www.facebook.com/appamatkustaa/

Samankaltaiset artikkelit

10 Kommenttia

  1. Tutustuppa Kreetan Agii Apostoliin. Se on minun ehdoton suosikkikohde Kreetalla. Kreetalla on tullut käytyä useamman kerran, koska sinne menee suoria lentoja myös meiltä Oulusta. Agii Apostoli on rauhallinen lomakylä kolmen eri rannan tuntumassa ja kävelymatkan päässä Haniasta. Noista rannoista ainakin kaksi olisi oivia varpaistelurantoja. 🙂 Helppoa lomaa kaivatessa minä pyrin jatkossa suuntaamaan aina tuonne. Blogissani juttu ( https://repullinenreissuja.blogspot.com/2017/05/lepolomaa-kreetalla.html?m=1 ) muutaman vuoden takaa.

    1. Kiitos Terhi tästä! Ja anteeksi, etten ole vastannut. En vaan ole huomannut viestiäsi ennen kuin nyt. En ymmärrä? Mutta asiaan: Kiitos vinkistäsi! Tuo Agii Apostoli vaikuttaa todella mielenkiintoiselta kohteelta, johon pitää kyllä tutustua tarkemmin. Kiitos muistakin vinkeissä hyvässä bloggauksessasi. Kiinnostavia!

  2. Itse olen lomaillut näissä molemmissa kylissä Kreetalla. Agia Marinassa majoittumisesta on toki aikaa 20 vuotta ja silloin se oli paljon pienempi kuin tänä päivänä, mutta kasvua oli jo nähtävissä. Pidän kovasti Kreetan saaresta ja varmasti tulen näissäkin kylissä vielä vierailemaan. Toki olen kanssasi samaa mieltä tuosta rannasta, että se ei välttämättä joka paikassa ole sellainen, että houkuttaa lekottelemaan, vaikka rantaviivaa on useita kilometrejä tuossakin rannikolla.

    1. Kiitos kommentista Virpi! Nämä pari kommenttia ovat menneet minulta täysin ohi. Anteeksi. Huomasin ne nyt, kun aloin nostella Kreetan juttuja esille Iltasanomien tekemän jutun johdosta. Käyttivät tuota yllä näkyvää ”määrittelemätön majoitus” -kertomusta lähteenä tänään. Samalla luin tämän oman juttuni yhteenvetoa varten ja huomasin, että ei edelleenkään innosta tuo Plataniaksen/Agia Marinan alue.

  3. Me vaan ollaan niin erilaisia 😊.
    Olemme käyneet Plataniaksessa n. 30 kertaa ja yhä sinne matkaamme kerran vuodessa. Olemme saaneet paljon ystäviä siellä, joita tapaamme vuosittain. Hyvä ranta, ihanaa ruokaa (jos vielä eksyt sinne, niin käy ehdottomasti testaamassa Sonio Restaurant ❤️).
    Ja autolla pääsee kiertämään saarta halutessaan.

    1. Niinhän me olemme Heidi 🙂 Se on rikkautta se. Varpaistelijoina meillä on tullut koetuksi niin monet upeat hiekkarannat eri puolilla maailmaa, että olen varmaan liiankin kriittinen. Ja aikaisesta keväästä johtuen Plataniaksen rannat eivät olleet vielä juhla-asussaan. Kaikki vaikuttaa kaikkeen. Mutta meikäläinen haluaa varpaistella sellaisella rannalla, jossa jalka ei uppoa liian syvälle hiekkaan ja jossa hiekka on sopivan hienojakoista. Jalkapohjillani on hyvä muisti 🙂
      Voin kuvitella, että tuolla käyntimäärällänne Plataniaksesta on tullut ”toinen kotinne”. Tutus ihmiset, oikeat ravintolat ym. ovat se juttu, joka kiehtoo. Kiitos ravintolavinkistä. Laitan mieleen ja uskon, että palaan vielä noille kulmille, Kreetalle ainakin. Se on yksi suosikeistani Madeiran ja Santorinin kanssa.

  4. Eiköhän siellä ravintolassa kuitenkin tullut rakia jälkijuomaksi ouzon sijaan. Agii Apostolia tulin minäkin suosittelemaan.

    1. Raki tai ouzo, mitä noita lienee 🙂 Hyvä korjaus. Olen vähän huono näissä alkomahooleissa. Oli ihan pakko tarkistaa ja Wikipediassa sanotaan näin: ”Kreetalla suosituimpia aperitiiveja ovat kirkkaat alkoholijuomat raki ja ouzo.[96]” En siis ole varma kumpaa join, joten olkoon! 🙂

  5. Rannan roskaisuus ja meduusa ei kuulosta lainkaan kivalta, sen sijaan pieni kivistys ei haittsisi, joskus hienohiekksisuus rasittaa, kun sitä löytyy joka puolelta. Eikä tuo muutenkaan lopulta hassummalta kuulosta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *