· · · · · · · · · · · · · · · · · · · ·

Huikeiden matkakokemusten vuosi 2019

Matkailuvuoteemme 2019 sisältyi 11 ulkomaanmatkaa ja jokunen kotimaan matka. Tein niistä edellisten vuosien tapaan koosteen, josta löydät myös linkit matkakertomuksiini ja videoihin. Ehdoton huippu oli matka Seychellien kuvankauniille saarille, mutta mukaan mahtui monta muutakin elämysmatkaa. Toinen uusi kohde minulle oli Bulgaria. Tonavan jokilaivaristeily kuului meille harvinaisten valmismatkojen joukkoon ja tuntuikin ehkä sen vuoksi vähintäänkin luksukselta. Paljastan jutun lopussa myös hieman hintapolitiikkaa, joka noudatteli ”yllättäen” edellisvuosien tasoa ja parinkymmenen viime vuoden keskiarvoa. Tervetuloa hakemaan uusia matkavinkkejä!

Vuoden 2019 matkat ja linkit matkakertomuksiin:

 

Olen tehnyt vuodesta 2000 lähtien 154 ulkomaanmatkaa, mammu jonkin verran vähemmän. Vuodessa matkoihin on mennyt meiltä kahdelta keskimäärin 8015 € ja reissuja on tullut tehdyksi 8,1/vuosi. Vuonna 2019 tuli käydyksi ulkomailla 10 kertaa ja rahaa saimme kulumaan 10600 € matkoihin ja majoituksiin.

Vedän tässä yhteen vuoden 2019 matkat. Koska suollan matkakertomuksia pahimmillaan lähes 20/reissu, nostan noista matkoista esiin pari esimerkkiä ja sitten linkin yhteenvetoihin.

Toivottavasti saat tämän koosteen kautta joitain uusia ideoita tuleville maailman valloituksillesi!

 

Seychellit olivat mainettaan edullisempi kohde, jonne haluaisimme palata uudelleen

 

Matkailuvuosi 2019 lähti komeasti liikkeelle Seychellien saarilta, jotka ovat olleet haavelistallamme jo pitkään. Aloitimme Mahen saarelta, josta siirryimme laivalla La Diquen paratiisisaarelle. Sieltä jatkoimme noin 15 min lauttamatkan päähän Praslinin saarelle, josta lento Mahen kautta kotiin.

Sheychellit on kohde, joka jäi mieleemme paikkana, jonne haluaisimme joskus palata. Sieltä löytyy useita maailman kauneimpien varpaistelupaikkojen joukkoon kelpuutettuja rantoja. Ehdoton suosikkimme oli La Diquen saari, josta bongasimme hyvän ja edullisen majapaikan. Mikä se oli, selviää matkakertomuksistamme.

La Dique on Seychellien paras turistisaari

Tein Seychelleiltä yhteensä 10 matkakertomusta ja 5 videota, jotka löytyvät täältä:

LINKKI: Sheychellien matkakertomukset ja videot

 

Tallinnassa tulee käydyksi 2-3 kertaa vuodessa

 

Jokavuotisen Tallinnan matkan teimme tällä kertaa helmi-maaliskuun vaihteessa lastemme joululahjareissuna. Siitä en tehnyt erillistä matkakertomusta syystä, että Tallinna on ollut aivan riittävästi esille sivustollani. Tässä kooste julkaistuista matkakertomuksistani.

LINKKI: Tallinnan matkakertomukset

 

 

Gran Canaria on ja pysyy vakiokohteenamme. Hotelli on avainasemassa, kuten tälläkin kertaa.

 

Tämä oli 7. kerta, kun kävimme Gran Canarialla. Kohteena saari on sopivan lentomatkan päässä ja ilmastoltaan suomalaiselle kelpaava. Kylmän kanssa tarvitsee harvemmin taistella. Meille ”luksusta halvalla etsiville” hotelli on paikan ja sään ohessa ratkaiseva tekijä. Sen vuoksi RCI-hotellit ovat olleet viime vuosina aina meidän majapaikkamme ja tulee olemaan jatkossakin. Hinta ja laatu kohtaavat.

Tälläkin kertaa Anfi-ketjun hotelli oli meidän hotellimme. Sen enempää emme yöpymispaikalta toivo. Esittelen näissä alla aukeavissa linkeissä hieman liikkumista Gran Canarialla.

Laiva-bussikierros Anfi-hotellista Puerto de Moganiin on hintansa arvoinen!

Jalkapatikoimassa Arguineguinissa Gran Canarian rannikolla

https://appamatkustaa.fi/bussilla-gran-canarialla-muutama-kaytannon-vinkki/

Kaikki Gran Canariaa käsittelevät matkakertomukset löytyvät täältä:

LINKKI: Gran Canarian parhaita paloja

 

 

Bulgaria yllätti positiivisesti, mutta matka katkesi ennen aikojaan

 

Lähdin yksin ”reppureissulle”, joita teen vuosittain syystä, että mammu on sellainen kotihiiri, joka ei matkailisi puoleksikaan niin paljon kuin tekee. Nyt hän reissaa rakkaudesta appaan, ei rakkaudesta matkustamiseen. Ihana, kun reissaa!

Lähdin erittäin edulliselle viikon mittaiselle all inclusive -äkkilähdölle, joka kuitenkin lyheni miellyttävästä syystä.

Bulgaria on mainettaan parempi: esittelyssä hotelli Via Pontica Pomoriessa

Pomorie – pala Rooman valtakuntaa Mustanmeren rannalla

Pomorie – pala Rooman valtakuntaa Mustanmeren rannalla

Harmittavasti matkani keskeytyi jo 3 yön jälkeen, mutta taidanpa palata joskus takaisin tuohon mainettaan parempaan lomailukohteeseen. Syy keskeytykseen oli, että saimme yllättävän kutsun Tonavan risteilylle.

 

 

Kristina Cruisesin järjestämä Tonavan jokilaivaristeily oli matkailuvuotemme kohokohtia

 

Olemme ehdottomasti omatoimimatkaajia osin siitä syystä, että voimme matkustaa huomattavasti edullisemmin valitessamme itse lennot ja majoitukset. Väittäisin, että matkustamme jopa puoleen hintaan pakettimatkoihin verrattuna. Kylkiäisinä saamme (lue ”saan”) valtavasti ongelmanratkaisutehtäviä etsiessäni edullisia lentoja ja hotelleja. Aikaa se vie, mutta onneksi sitä tulee koko ajan lisää. Eläkeläiselämä on mukavaa!

Nyt meille tuli erikoistehtävä, kun Kristina Cruisesista otettiin yhteyttä ja pyydettiin testaamaan heidän  laajasta tuotepaketistaan yhtä eli jokilaivaristeilyä Tonavalla. Jouduin nöyränä poikana antamaan hieman löysää ainakin opastetuille matkoille, sillä tästä risteilystä tuli yksi parhaista matkoistamme koskaan, epävakaista säistä huolimatta. No, matkanjärjestäjät eivät voineet ilmoja hallita, mutta reissuja kyllä.

Kristina Cruisesin jokilaivaristeily Tonavalla oli huippukokemus

Tein risteilyn eri vaiheista erilliset matkakertomukset, jotka voi lukea myös tämän linkin alta:

LINKKI: Kristina Cruises -matkakertomukset

 

 

Perinteinen kulttuurimatka Tallinnaan apan syntymäpäivän kunniaksi

Olemme jo useana vuonna tehneet matkan Tallinnaan ja/tai Pärnuun. Houkuttimena/perusteena on ollut syntympäiväni eikä mammu ole kehdannut siitä kieltäytyäkään 🙂 Ihana ihminen!

Ja täällä ovat ne edelliset:

LINKKI: Tallinna

LINKKI: Pärnu

 

 

Kuvausmatka Holiday Club Katinkultaan oli erilainen elämys

 

Saimme yllättäen ja pikavaroituksella kutsun lähteä Katinkultaan tekemään videota Holiday Clubille. Teemana olivat RCI-matkamme, joita teemme vuosittain lukuisia eri puolille maailmaa. Meitä ei tarvinnut montaa kertaa houkutella osin siksikin, että pystyimme yhdistämään siihen perinteisen isäni syntymäpäivämatkan Ylivieskaan. Emmepä arvanneet, että se oli viimeinen kerta, kun pääsimme juhlistamaan isäni syntymäpäivää, joka oli nyt 97:s.

Holiday Clubin mainosvideokuvaukset – Mukavaa ainakin oli!

Ja ettei historia unohtuisi, tein vielä historiallisen katsauksen suhteestamme Katinkultaan. Voi olla, että se liitto kestää…

Miksi klaanimme hurahti Holiday Clubiin? – Kolmen sukupolven yhteiset lomat alkoivat Katinkullasta.

 

 

Vaellusmatka Saas-Feen Alpeille Sveitsiin oli kuntoloma parhaimmillaan

Olin ollut edellisenä syksynä Sveitsin Alpeilla vaeltelemassa. Elämyskokemus palautti mieleeni kuinka huikeaa onkaan vaellella tuolla maailman katolla, ja siksi houkuttelin vaimoni mukaan ja aloin etsiä majapaikkaa seuraavaksi kesäksi. Onnistuin saamaan RCI-hotellin ja matka oli tekemistä vaille valmis. Tässä perusteita tuolle päätökselle.

Ruskaretki Davosissa Sveitsin Alpeilla oli unohtumaton kokemus

Olemme vierailleet perheemme kanssa useita kertoja Sveitsin Alpeilla 1980-luvulta lähtien, joten jonkinlainen Sveitsin kärpänen on meitä puraissut. Upea maa!

Tällä kertaa kohteemme sijaitsi paljon lännempänä eli Saas Feen alueella Keski-Sveitsissä. Odotukset olivat korkealla, sillä hotelli Saas Fee kuuluu samaan Sunstar-ketjuun kuin edellinen eli Albeina Klostersissa.

Sveitsin Saas-Feen parhaita patikointikohteita testaamassa

Tuosta postauksesta voi päätellä, että ollaan vähintäänkin oikeiden asioiden äärellä. Tein tapani mukaan tuoltakin matkalta muutaman postauksen, jotka ovat luettavissa täältä:

LINKKI: Kooste Saas-Feen matkakertomuksista Sveitsissä

 

 

Klaanimme yhteinen loma Holiday Club Saimaalla oli riemukas kokemus

 

Olimme varanneet vuotta aiemmin 3 mh huoneiston Holiday Club Saimaalta testataksemme meille vierasta Villas-huoneistoa. Tarkoitus oli, että majoitumme sinne klaanimme kanssa niin, että puolet porukasta tulee sinne alkuviikoksi, toinen loppuviikoksi.

Holiday Club puuttuikin peliin ja ehdotti yhteistyötä, josta ei voinut kieltäytyä. Se sopi kuvioihimme sikälikin, että klaanimme oli edelliset pari viikkoa Espanjassa ja palailivat sieltä Saimaa-lomalle vasta puolivälissä. Olimme siis ensimmäiset 3 vrk kolmestaan aikamiespoikamme kanssa suuressa huoneistossa. Loppulomaksi saimme sitten pari hotellihuonetta käyttöömme, jotta koko 15 hengen klaanimme sopi majoittumaan.

Sain tällä kertaa vieraskynänkin mukaan. Tyttäreni Anne suostui tekemään huikeasta kokemuksestamme pari postausta, joista 1. löytyy tästä:

Suurperheen aktiiviloma Holiday Club Saimaalla (vieraskynäilijä Anne osa 1)

Yhteisestä lomastamme piti sitten ottaa muutamassa päivä ”kaikki irti”. Mitä se tarkoitti, selviää ehkä parhaiten tästä tyttärentyttäremme Aadan tekemästä videokoosteesta. Hauskaa ainakin oli.

 

 

Miniristeily Tallinnaan on hyvä keino täydentää viinivarastoja

 

Erinäisiä pieniä juhlia oli tulossa lähipiiriimme, joten päätimme käyttää tilaisuutta hyväksi, kun hokasimme Eckerö-Linen kovan tarjouksen: 5 € ja auto laivaan maksutta. Tuo istui meille kuin nenä päähän, joten testaamaan. Olen untuvikkobloggaajana ollut varovainen lähestymään mahdollisia yhteistyötahoja. Tällä kertaa kokeilin kepillä jäätä ja sain pientä ekstraa, kun ehdotin, että teen matkakertomuksen sivustooni. Sen voit lukea tästä:

Apan ja mammun testissä miniristeily Tallinnaan – Miten sen koimme?

Lopputoive kokemuksestamme oli, että toivottavasti maksuttomat pysäköinnit laivaristeilyillä lisääntyvät. Luulen, että siitä hyötyvät sekä myyjä että asiakas. Ainakin meillä avoautomme joutui todelliseen testaukseen, kun mittailimme ennakkoon paljonko kuohuvaa sopii autoon, että juhlajuomat eivät jää laivaan 🙂

 

 

Viisumivapaa risteily apan Pietariin testissä

 

Tuskin olimme selvinneet edellisestä risteilystä, kun saimme kutsun lähteä testaamaan viisumivapaata risteilyä Pietariin. Eihän siinä sitten auttanut muuta kuin pyytää kaveri mukaan, kun mammu ei halunnut lähteä.

Tällaiset jutut teimme Keken kanssa siitä matkasta:

https://appamatkustaa.fi/apan-testissa-viisumivapaa-risteily-pietariin-kannattaako-lahtea/

https://appamatkustaa.fi/pietari-muutamassa-tunnissa-opastettu-kierros-testavana/

Ja sitten vielä bloggausurani toinen vieraskynäilijä. Nyt vuorossa Keke.

https://appamatkustaa.fi/viisumivapaa-risteily-pietariin-by-keijo-vikman/

Kuten jutuista käy ilmi, risteilyssä on aineksia, joista kannattaa kehittää entistä parempaa tuotetta. Vinkit ovatkin jutussani.

 

 

 

Olde Hansan syömingit makutestissä

 

Nyt tämä homma meinaa ryöstäytyä käsistä. Sain kuukauden sisällä kolmannen peräkkäisen kutsun lähteä tekemään juttua. Tällä kertaa vuorossa oli aivan erilainen tarina. Olde Hansa -ravintolasta otettiin yhteyttä, että he haluaisivat kehittää toimintaansa. Sovimme, että käyn tutustumassa heidän nykyiseen meininkiinsä ja sitten katsotaan miten jatketaan. Koska kyse oli ravintolasta, pyysin mukaani ruoka-alan ammattilaisbloggaajan.

Syömingit Tallinnan Olde Hansassa rikkaan isännän vieraana on täynnä yllätyksiä eikä ruoka lopu kesken

 

 

Viikko Teneriffa ilman autoa – toimiiko sellainen?

 

Tämä taisi olla 10. Teneriffan matkamme. Koska olemme kiertäneet sitä autolla ristiin rastiin vuosikymmenten varrella, päätimme tällä kertaa viettää viikon turvautumalla julkisiin kulkuvälineisiin. Miten siitä selvisimme, käy ilmi ensisijaisesti hotelliamme esittelevästä matkakertomuksestamme. Vähänhän se jäi kapeaksi, mutta ainakin kävelyä tuli riittävästi ja pääsimme myös varpaistelemaan lähes riittävästi.

Regency Country Club hotelli Teneriffalla

Laadin viime syksynä koosteen Teneriffan parhaista autoreiteistä. Olkaapa hyvät!

https://appamatkustaa.fi/kanarian-saaret-teneriffan-parhaat-kohteet-pahkinankuoressa/

 

Andalusiaa ristiin rastiin ja tutustumista autovuokrauksen kieroon maailmaan

 

Vuosikymmenen laitimmainen matkamme suuntautui, jälleen kerran, Andalusiaan. Aurinkorannikolla (Costa sel Sol) on useita ”suomalaiskaupunkeja”, jonne maanmiehemme rientävät talvea pakoon. Alueen kaupungeissa asuu kaiketi kymmeniä tuhansia suomalaisia muutaman kuukauden vuodessa, lähinnä lokakuusta maaliskuulle. Sitten taas Suomen kevät ja kesä voittavat.

Tämän matkamme innoittaja oli, mikäs muukaan, taas kerran se, että löysimme mielenkiintoisia RCI-hotelleja. Pitihän meidän päästä testaamaan uusia tuttavuuksia.

Koska matkamme kesti pari viikkoa ja käytössämme oli koko ajan vuokra-auto, tein vierailustamme useita postauksia. Niistä yksi mielenkiintoisimpia on tämä Camino del Reyn vaellusreittiä esittelevä matkakertomus:

https://appamatkustaa.fi/kuninkaan-polku-caminito-del-rey-kuuluu-ehdottomasti-andalusian-huippukokemuksiin/

Lupailin tuossa otsikossa myös asiaa autonvuokrauksesta. On se niin kiero maailma, että vihaiseksi tekee matkailijan. Silti aion vuokrata autoja tulevaisuudessakin, sillä nyt meillä on omavastuun poistava vakuutus. Silti toivon, että tuohon villiin maailmaan tulisi edes joku tolkku. Jos asia kiinnostaa, tästä jutusta voi olla sinulle hyötyä.

Autonvuokrauksen ihmeellinen maailma – Ole tarkkana!

Muut tämän reissumme matkakertomukset löytyvät tämän linkin alusta.

LINKKI: Andalusian matkakertomukset

 

YHTEENVETO MATKOISTAMME vuonna 2019

Sloganimme matkustamme halvalla, mutta luksus kelpaa, mieluusti” perustuu tilastoihimme ja kokemuksiimme ulkomaanmatkoista, joita on kertynyt 2000-luvulla tähän mennessä 154 ja niiden kustannukset  kahdelta hengeltä ovat olleet vuodesta 2001 alkaen keskimäärin 8010 €/vuosi. Matkoja on kertynyt keskimäärin 8,3/vuosi.

Vuoden 2019 lentoreitit löytyvät vielä tästä: (Great Circle Mapper)

Tämän vuoden kaikki lennot näkyvät yllä olevassa kartassa. Lentokilometrejä kertyi siis 56991 km.   Lisäksi erinäinen määrä matkailua autoilla, junalla, laivalla. Reitit löytyvät myös täältä:

Matkat  sisälsivät 10 maata ja 61 yöpymistä.  Kirjoitettuja blogikirjoituksia syntyi yhteensä 61.

Matkoihin ja majoituksiin kului vuonna 2019 rahaa 10600 € eli 5300 €/matkaaja. Vuorokausihinnaksi tulee siis 87 €/matkaaja pitäen sisällään majoitukset ja matkat (myös autovuokrat). Ihan kohtuullisin kustannuksin pääsimme taas nauttimaan eläkeläiselämästä.

 

ENTÄPÄ VUOSI 2020?

 

Elämme poikkeuksellisia aikoja. Lähdin taas mukaan mieskuorotoimintaan, mikä rajoittaa kummasti matkailua. Kun vielä sorruin ottamaan vastaan mielenkiintoisia työkeikkojajakin, ovat matkustusmahdollisuudet entistä kapeammat. Normaalisti meillä on aina 4-5 matkaa varattuna, tällä kertaa vasta 2.

Helmi-maaliskuun vaihteeseen olemme suunnitelleet Floridaa ja Karibian risteilyä. Se on tosin vielä auki ja saattaa erinäisistä syistä vaihtua vielä Vietnamiin, Malediiveille tms. Matkamessujen jälkeen olemme varmaan viisaampia.

Toukokuun alkuun olemme kalenteroineet vaellusta Pohjois-Espanjaan, tavoitteena kävellä edes joitain pätkiä Santiago de Compostelan reitistä. Haluamme yhdistää siihen autoilua vuoristossa, tutustumista viinitiloihin jne. Lähtöpaikka voi olla vaikka Porto Portugalissa. Kaikki on auki.

Elokuussa menemme jälleen Alpeille vaeltamaan, tällä kertaa Itävaltaan..

Lokakuussa olemme Espanjassa Aurinkorannikolla pari viikkoa.

Marraskuun alkuun pitäisi saada sopimaan Kanarian matka.

Jos voi mitään päätellä edellisisistä vuosista, kaikkea mukavaa ilmaantuu, kun malttaa odottaa. Veikkaan, että ulkomaanmatkojen vuosikeskiarvo saavutetaan jälleen. Toivottavasti!

 

 

Seuraa meitä…

Jos olet kiinnostunut seuraamaan matkojemme vaiheita, kannattaa vierailla täällä sivustolla ahkerasti tai sitten käydä tykkäämässä Facebook-sivustoamme Appa matkustaa.

https://www.facebook.com/appamatkustaa/

Sinne tulee aina ilmoitus, kun uusi matkakertomus on ilmestynyt. Vähäisestäkin sivujemme jakamisesta ollaan kiitollisia 🙂

 

 

 

Samankaltaiset artikkelit

8 Kommenttia

 1. En ole koskaan käynyt Espanjassa varsinaisesti. Puerto de Mogan kyllä kiinnostaa ja siellä voisi viikon viettää.

  1. No onpa Raija sitten jotain mitä odottaa 🙂 Maailmassa on paljon hyviä paikkoja ja jos olen ihan rehti, sivustoni kautta löytyy niistä aika paljon. Kiva, kun olet yksi lukijoista!

 2. Olipa hienon yksityiskohtaisesti tehty kokoelma viime vuoden matkoista. Tilastot ihastuttaa aina, jeiiiii !
  Oikein ihania uusia matkoja teille tälle jo kuluvalle uudelle vuodelle !

  1. Kiitos sinulle ”levoton sielu”. Jokainen meistä tykkää rapsutuksesta. Samoin, oikea upeaa, elämyksellistä matkailuvuotta sinulle.

 3. Wau! Paljon ehditte taas nähdä ja kokea, ja reissukertomuksia iloksemme kirjoittaa. 😁 antoisia reissuja myös tälle vuodelle!

  1. Niinpä Anne! Olemme etuoikeutettuja saadessamme nauttia elämyksellisista eläkevuosista. Tämä on tässä tapauksessa onneksi valintakysymys. Minä olen hulluna matkusteluun. Mammu jää joskus kannustamaan kotoa 🙂 Onneksi sekin on valintakysymys. Mahtavaa, että teilläkin on mahdollisuus ladata akkuja tämän tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *